گرمایش ، سرمایش و آب گرم مصرفی
بخشقابل ملاحظه ای از انرژی مصرفی در خانه ها صرف تأمین مناسب گرمایش، سرمایشو آب گرم مصرفی می شود. طبق برآوردهای انجام شده حدود 70 درصد از مصرفانرژی در منازل صرف گرمایش می شود و در تابستان نیز وسایل سرمایشی، مثلكولرهای آبی و گازی و همچنین تأسیسات تبرید مصرف انرژی زیادی دارند.
با توجه به سهم نسبتاً زیادی كه هزینه های سرمایش، گرمایش و آب گرم مصرفیاز كل سبد هزینه های یك خانوار به خود اختصاص می دهد، لازم است تا بهمواردی همچون عایق كاری سقف، كفف دیوارها بستن منافذ و ... توجه كافیداشت، چرا كه در ساختمان هایی كه اصول عایق كاری كاملاً رعایت شده است. انرژی مورد نیاز برای گرمایش و سرمایش تا حدود 26 درصد در سال كاهش مییابد. با عنایت به موارد فوق و انرژی زیادی كه در این بخش مصرف می شود،همه ما می توانیم با رعایت راهكارهایی كه در زیر به آنها اشاره می شود، دركاهش مصرف انرژی كشورمان سهیمی باشیم.
گرمایش
ظرفیت گرمادهی تجهیزات گرمایشی را متناسب با نیاز خود انتخابكنید. بازدهی انرژی تجهیزات گرمایشی با ظرفیت كم برای تأمین گرمای موردنیاز یك فضای بزرگ به همان اندازه پایین است كه از تجهیزات با ظرفیت زیادبرای گرمایش فضاهای كوچك استفاده شود.
با بستن در اتاق هایی كه از آنها استفاده نمی شود، از هدر رفتن انرژی گرمایی اتاق هایی كه گرم می شوند، جلوگیری كنید
.
اتاقهایی نشیمن را حداكثر تا دمای 21 درجه سانتیگراد گرم كنید. به ازایهر یك درجه افزایش در تنظیم درجه ترموستات ، هزینه گرمایش حدود 15 درصدافزایش می یابد.
اتاق های خواب را حداكثر تا دمای 18 درجه سانتیگراد گرم كنید.
چنانچه از سیستم گرمایش گاز سوز استفاده می كنید. در ماه های گرم تر سال، پیلوت آن را خاموش كنید.
اگر فقط به گرمایش یك اتاق احتیاج دارید، به جای استفاده از سیستمگرمایش مركزی از سیستم های گرمایش محلی و كوچك (قابل حمل و نقل) استفادهكنید.
از هیترهای الكتریكی مجهز به ترموستات یا تایمر استفاده كنید.
هیترهای (الكتریكی) سیستم گرمایش خود را تمیز نگهداشته و بطور منظم آنها را سرویس كنید.
از بسته بودن در و پنجره ها در هنگام استفاده از وسایل گرمایش مطمئن شوید.
در روزهای ابری، با كشیدن پرده ها (كه در واقع یك لایه عایق در مقابل پنجره محسوب می شود) از هدر رفتن انرژی گرمایی جلوگیری كنید.
در روزهای آفتابی، برای استفاده از انرژی گرمایی و نور خورشید، پرده پنجره را كنار بزنید.
برای توزیع بهتر انرژی گرمایی كه به علت سبكی هوای گرم در زیر سقف اتاقها انباشته می شود ، از فن (پنكه) های سقفی استفاده كنید. با استفاده ازاین روش تا 10 درصد در هزینه های انرژی صرفه جویی می شود.
با هوا بندی درز و پنجره ها از ورود سرما به ساختمان جلوگیری كنید.
در ماه های سرد سال، دریچه های كولر و فن های تخلیه هوا در آشپزخانه و حمام را به جز در موارد لزوم ببندید.
هنگام ترك ساختمان در طول روز، درجه ترموستات را 5 تا 10 درجه كمتر كنید.
تنظیم ترموستات روی درجات بالاتر باعث سریع تر گرم شدن اتاق ها نمی شودو چنانچه ترموستات روی همین درجه تنظیم باقی بماندف سبب اتلاف انرژی خواهدشد.
كانال های انتقال هوای گرم را با نشتی گیری كرده و آنها را در مسیرهای سرد عایق كاری كنید.
سرمایش
ظرفیت سرما سازی تجهیزات سرمایشی را متناسب با نیاز خود انتخاب كنید.
هنگامی كه درجه حرارت بیرون ساختمان از دمای داخل كمتر است، با باز كردن پنجره به تهویه طبیعی ساختمان كمك كنید
.
در روزهای خیلی گرم، با بستن در و پنجره ها و كشیدن پرده ها از ورود حرارت و گرمای بیشتر به داخل ساختمان جلوگیری كنید.
سیستم های سرمایش خود را به طور منظم تمیز كرده و به ویژه گرد و خاك روی كویل ها و فن ها را پاك كنید.
تنها آن قسمت از ساختمان را سرد كنید كه احتیاج دارید.
در اتاق های نشیمن و خواب دمای مناسب بین 24 تا 26 درجه سانتیگراد است. از سرد كردن بیش از حد اتاق ها خودداری كنید.
هنگام ترك ساختمان در طول روز، سیستم سرمایش را خاموش كنید.
كولر و سایر اجزاء سیستم سرمایش را حتی الامكان از معرض تابش مستقیم نورخورشید دور نگهدارید. این كار را می توان با اختصاص مكانی مناسب برای نصباین تجهیزات با استفاده از سایبان انجام داد.
كارهایی نظیر پخت و پز، اتوكشی و ... را در ساعاتی انجام دهید كه گرمای هوا كمتر است.
پوشیدن لباس های سبك و روشن، امكان گردش هوا بر روی پوست بدن را فراهمكرده و در نتیجه، احساس خنكی ناشی از تعرق ، نیاز به سرمایش بیشتر را كاهشمی دهد.
امكان كاشت درخت و ایجاد فضای سبز در اطراف ساختمان خود را جهت بهره مندی از تهویه طبیعی در تابستان بررسی كنید.
استفاده از حداقل روشنایی مورد نیاز در طول شب های گرم سال، باعث كاهش بارهای گرمایی داخل ساختمان می شود.
مسیرهای عبور هوای سیستم سرمایش را در كانال و دریچه های ورودی و خروجیبه طور مرتب تمیز كرده و از عدم وجود موانع در این مسیرها اطمینان حاصلنمایید.
چنانچه از ترموستات قابل برنامه ریزی استفاده می كنید، تایمز آنها را بهگونه ای تنظیم كنید كه حداكثر 30 دقیقه پیش از بازگشت به منزل، سیستمسرمایش را فعال كند.
از فن (پنكه )های سقفی برای گردش آرام هوا (تولید نسیم مصنوعی) استفاده كنید.
ین كار باعث می شود تا احساس خنگی ای كه در هوای راكد در 25 درجهسانتیگراد به شما دست می دهد، در این حالت در 28 درجه سانتیگراد اتفاقبیافتد. به این ترتیب مصرف انرژی برای سرمایش ساختمان كمتر می شود.
با عایق كاری مناسب دیوارها و سقف، از اتلاف انرژی سرمایی ساختمان جلوگیری كنید.
كانال های سیستم تهویه مطبوع را نشتی گیری كرده و آنها را در مسیرهای گرم و تهویه نشده عایق كاری كنید.
در آشپزخانه و حمام از فن های تهویه برای تخلیه هوای گرم و دم كرده به بیرون ساختمان استفاده كنید.
آب گرم
ظرفیت آب گرم كن (های ) انتخابی را بر مبنای نیاز واقعی خود انتخاب نمایید.
لوله های آب گرم را در مسیرهاییی كه امكان اتلاف گرما وجود داردف عایق كاری كنید.
با بازرسی منظم و در صورت نیاز تعمیر شیرآلات به خصوص شیرهای آب گرم، ازچكه كردن آنها جلوگیری كنید شیری كه چكه می كند می تواند روزانه بین 23 تا 28 لیتر آب را هدر دهد.
با مشاهده نشتی های غیرعادی در شیر اطمینان آب گرم كن نسبت به رفع نقص آنها اقدام كنید.
اطمینان یابید كه آب گرم مصرفی مورد نیازتان در دمای بهینه و مورد نیاز تأمین می شود.
اگر آب گرم كن مورد استفاده شما مجهز به ترموستات های قابل تنظیم است. ترموستان را روی درجه كمتر تنظیم كنید.
حتی الامكان سعی كنید از آبگرمكن های گازی دیواری كه شمعك آنها بطور خودكار با باز و بسته شدن شیر آب خاموش و روشن می شود، استفاده كنید
توجه داشته باشید كه تنظیم ترموستات آب گرم كن روی درجات بالاتر به معنیگرم كردن سریع
تر آب نیست و رها كردن ترموستات روی همین درجه تنظیم باعثاتلاف انرژی می شود.
چنانچه برای مدت طولانی قصد ترك منزل را دارید، آب گرم كن خود را خاموش كنید.
دوش حمام و شیر ظرفشویی آشپزخانه را به سرشیرهای بهینه ساز مصرف آب مجهزنید. این سرشیرها ضمن آنكه اختلاف محسوسی در فشار آب ایجاد نمی كنند، بابخش مناسب آب نیاز به آب گرم مصرفی را نیز تا حدود 50 درصد كاهش می دهند.
برای شستن ظروف با ماشین های ظرفشویی، عموماً به آب گرم با دمای حدود 50درجه سانتیگراد نیاز است. بنابراین درجه ترموستات آب گرم كن خود را رویدمای مناسب تنظیم كنید.
شیرآب، به ویژه شیر آب گرم را فقط هنگام نیاز باز كنید. اشخاص در هنگاماستحمام، شستشوی دست و صورت و شستن ظروف عموماً متوجه مقدار انرژی مصرفیبرای گرم كردن آب نمی شوند
بسیار متشکرم از مطالب ارزنده و آموزنده شما. وقتی یه نگاهی به سوالات و پاسخ های شما می کنم و می بینم که کار خیلی ها راه افتاده لذت می برم.
حالا سوالات من: به عنوان مقدمه بگم که این سوالات مربوط به یک ویلای کوچک به مساحت 80 متر بنا و پانصد متر زمین است در شمال کشور یک ویلای یک طبقه که مرتفع ترین شیر مصرف کننده آب آن دوش حمام بوده و از سطح زمین (با توجه به کرسی ویلا) حدود 3 متر بالاتر است
1- من در این ویلا لوله کشی آب شهری دارم که اکثرا کم فشار بود و آب نمی رسید و یا با فشار خیلی کم می رسید. برای حل این مشکل یک پمپ نیم اسبی پنتاکس ایتالیایی با یک کنترل کننده با اسم اگر اشتباه نکنم هیدروماتیک خریدم که آن هم روش مارک پنتاکس است و از آدم مطمئن خریدم که ایتالیایی است. لوله ای که از پشت کنترل آمده را مستقیم به مکش پمپ وصل کردم و بلافاصله روی سر پمپ کنترلر را بستم و خروجی اون رو هم دادم به مصرف کننده ها (البته برای پمپ مسیر بای پس هم طراحی کرده ام) آیا شیر یکطرفه لازم دارم؟ چون قبل از کنتر شهری شیر یک طرفه وجود دارد؟ برای وقتهایی که آب کوچه رو دارم ولی کم فشار است این سیستم رو چطور باید تنظیم کنم؟ آیا وقتی آب شهری خیلی کم فشار است با باز کردن یک شیر در خانه یا حیاط و زدن دکمه ریست پمپ می توان از شبکه آب کشید یا خیر؟
2- معمولا یه دوماهی در تابستان آب شهری من کلا قطع می شود. برای این منظور در حیاط یک چاه حفر کردم که حدود 10 متر عمق دارد و پنج مترش آب دارد. برای برداشت آب از این چاه یک پمپ جتی پنتاکس اصل 1 اسب خریده ام ولی هنوز نصب نکردم (آخر هفته می خوام برم برای نصبش) نمی تونستم هم پمپ شناور یا کف کش بذارم چون قطر چاهم خیلی کمه. برای دیواره اش پلیکای 110 گذاشتم. حالا که می خواستم پمپ رو نصب کنم برای کنترلش از یک نفر آدم وارد پرسیدم و حتی بهش گفتم که کنترلر بدون آب با یک فشار حداقل کار نمی کنه. من هم از چاه می خوام آب برداشت کنم. می شه با کنترلر کار کنم. اون هم گفت آره می شه. فقط باید لوله ای که توی چاه رفته رو قسمت پایینش یه سوپاپ بذاری که آب بر نگرده پایین. در ورودی پمپ یک سه راه ببند و درش در پوش بذار. وقتی برای بار اول می خوای پمپ رو راه بندازی اول درپوش رو باز کن و در مسیر ورودی پمپ آب پر کن تا ورودی خشک نباشه و بعدش دیگه پمپ درست کارش رو می کنه. آیا این اطلاعاتی که ایشون به من داده اند درسته؟ آیا در این سیستم شیر یکطرفه نمی خواد؟ البته باید بگم کنترلر این پمپ جدید که بهم دادند باز هم پنتاکسه ولی رنگش سفیده و یه کلاهک زرد بالاش داره و یه پریز در پوش دار هم روی کنترلر؟ این کنترلر با اون یکی فرقش چیه؟
ببخشید که یه کم سوالاتم پیچیده و طولانی شد. فقط اگر امکانش هست سریع بهم جواب بدین تا اگر لازم باشه چیزهایی رو عوض کنم بتونم.
با احترام
با سلام
شیر یک طرفه در ورودی پمپ الزامی است و اصلا بحثی روی این قسمت نیست
شما می توانید دکمه ریست را بزنید یا برق پمپ را قطع و وصل کنید تا آب به داخل واحد برسد و تا زمانی که شیر باز است آب دارید ولی زمانی که آب را ببندید آب قطع می شود و دوباره استارت نمی کند
برای چاه اصلا پمپ زمینی نگذارید فقط و فقط کف کش
پمپ زمینی مکشی حدود 5 تا 7 متر دارد و مدام هم هوا میگیرد و از کار میافتد
اصلا این اشتباه را نکنید
روی چاه را باز کنید و یک لوله 20 بگذارید یا 25
خرج این خیلی کمتر است
پمپ بعیده بتونه 10 متر آب بالا بکشه و یک سوال از شما دارم
اگر آب چاه تمام شود چی کار میکنید؟؟
آب که تمام شود اگر دیجیتال نداشته باشید پمپ میسوزد و اگر هم دیجیتال داشته باشید باز هم هوا میگیرد و روز از نو روزی از نو
من برای یک نفر پیشنهاد دادم یک منبع 20 یا 50 لیتری بالای پمپ بگذارید و با شیر فلکه قطع و صل که هر وقت خواست لوله را پر کند از آن استفاده کند و خیلی راحت شد
قبلا باید با کلی مکافات با آفتابه و آب پاش آب میکرد تو لوله
این اتوماتی که میگید ندیدم
در سایت پنتاکس هم چنین چیزی نیست
در سایت ایتال تکنیکا هم چیزی نیست
البته مهم هم نیست که چیه
پیشنهاد من hydrotank سفید پنتاکس با مخزن باد است
پیشنهاد من بازم کف کش هست.شرکت داب کف کش هایی داره اندازه یک بادمجان یعنی قطر 5 سانت و ارتفاع 10 سانت
داب از نظر تنوع محصولات با پنتاکس و لوارا قابل قیاس نیست
با نمایندگی اسپیکو تماس بگیرید و بگید یک کف کش میخواهم که قطری 11 سانت باشد راهنماییتان میکنند
پمپ های بشقابی هیچ مکشی ندارند و اگر مجبور به استفاده از پمپ زمینی شدید حتما جتی بخرید که مکش داشته باشد
پمپ های دو پروانه هم مکش ندارند
در مورد استارت هم شاید اتومات هیدرو تانک پنتاکس کمتر شما را به درد سر بیندازد چون منبع باد دارد ولی دیجیتال بدون فشار آب شهری کار نمیکند
اگر گه گداری شمال میروید بهتر است بیخیال چاه شوید و هر چند وقت 2 3 هزار لیتر آب بخرید ما خودمان این کار را کردیم
اگر هم می خواهید آب لجن نبندد چند لیتر سرکه داخل آب بریزید