Quantcast
Channel: اجرای لوله کشی و تاسیسات ساختمان و صنعتی
Viewing all 869 articles
Browse latest View live

کار رله چیست؟

$
0
0
فاظت تجهیزات و دستگاه های سیستم قدرت در مقابل عیوب و اتصالیها ، به وسیله کلید قدرت انجام می گیرد قبل از اینکه کلید قدرت بتواند باز شود، سیم پیچی عمل کننده آن باید تغذیه شود این تغذیه به وسیله رله های حفاظتی انجام می پذیرد.رلهبه دستگاهی گفته می شود که در اثر تغییر کمیت الکتریکی مانند ولت و جریان و یا کمیت فیزیکی مثل درجه حرارت و حرکت روغن (در رله بوخهولس) تحریک شده و باعث به کار افتادن دستگاههای دیگر و نهایتاً قطع مدار به وسیله کلید قدرت (در سیستم تولید و انتقال و توزیع) یا دژنکتور می گردد.بنابراین به وسیله رله:- محل وقوع عیب از شبکه جدا سازی شده باعث می شود که سایر قسمتهای سالم شبکه همچنان به کار خود ادامه دهند و پایداری و ثبات شبکه به همان حالت قبلی محفوظ بماند.
- تجهیزات و دستگاهها در مقابل عیوب و اتصالی ها محافظت شده و میزان خسارات وارده به آنها محدود گردد. سبب به وجود آمدن اتصالی ها و تأثیرات آنبه دو علت زیر اتصالی ها می توانند به وجود آیند:
الف – تأثیرات داخلی
تأثیرات داخلی که باعث خراب شدن و از بین رفتن دستگاهها یا خطوط انتقال و توزیع می شود عبارتند از: فاسد شدن قسمتهای عایق در یک مولد، ترانسفورماتور، خط، کابل و غیره. این ضایعات و امکانات مکن است مربوط به عمر عایق، عدم تنظیم صحیح، عدم ساخت صحیح و یا عدم نصب صحیح عایق باشد.
ب – تأثیرات خارجی
تأثیرات خارجی شامل تأثیرات زیادی است از آن جمله رعد و برق، اضافه بار که باعث به وجود آمدن حرارت شود، برف و باران ، باد و طوفان، شاخه درختها ، حیوانات و پرندگان، سقوط اشیاء اشتباه در عملیات و خسارتهایی که یه وسیله مردم وارد می شود و غیره . وقتی که یک اتصالی در مداری رخ دهد، جریان افزایش یافته و ولتاژ ( اختلاف پتانسیل ) نقصان پیدا می کند افزایش جریان حرارت زیادی را به وجود آورده که ممکن است منجر به آتش سوزی یا انفجار شود. اگر اتصالی به صورت جرقه باشد ممکن است خسارت زیادی به بار آورد. برای مثال اگر جرقه ای بر روی خط انتقال نیرو به وجود آمده و سریعاً بر طرف نشود خط را سوزانده و باعث پاره شدن آن خواهد شد و نتیجه سبب قطع برق برای مدت طولانی خواهد شد . نقصان ولتاژ که در اثر یک اتصالی به وجود آید می آید برای دستگاههای الکتریکی بسیار زیان آور است و اگر این ولتاژ ضعیف برای چند ثانیه ایی ادامه داشته باشد، موتورهای مشترکین از کار باز ایستاده ، دوران مولدهای برق نامنظم و نا مرتب خواهد شد پس در صورت وقوع جریان شدید و ولتاژ ضعیف به سبب اتصالی در مدار می بایست به فوریت اتصالی کشف و برطرف گردد و جریان ولتاژ به حالت عادی باز گردانده شود.
رله های جریانی:
رله های جریانی به منظور حفاظت شبکه های الکتریکی در مقابل عیوب ناشی از خطاهای جریان بکار میروند.
عمده عیوبی که توسط رله های جریانی تشخیص داده می شوند عبارت است از:
اتصال کوتاه در شبکه اضافه جریان اضافه بارجریان نشتی (ارت فالت) عدم تقارن جریان سه فاز کاهش بار (در مورد موتورها) افزایش مدت زمان راه اندازی (در مورد موتورها)قفل بودن روتور (در مورد موتورها) حفاظت اتصال کوتاه و اضافه جریان و اتصالی زمین: اولین و یکی از مهمترین حفاظت هایی که در یک سیستم وجود دارد حفاظت اتصال کوتاه و اضافه جریان و نشتی زمین می باشد. این حفاظت ها با حفاظت اضافه بار تفاوت آشکاری دارد چون حفاظت اضافه بار بر اساس ظرفیت حرارتی واحد می باشند. در این نوع حفاظت جریان سه فاز توسط سه عدد ترانسفورمر جریان حس می گردند و به رله انتقال می یابند و بر اساس آن حفاظت صورت می گیرد. در مورد حفاظت بالا منحنی قطع رله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا حفاظت صحیح بر اساس آن صورت میگیرد.
این رله ها می توانند دارای دو گروه منحنی قطع باشند:
نوع زمان ثابت که پارامتر جریان و زمان به هم وابستگی ندارند و به صورت جداگانه تنظیم می گردند و رله بر اساس جریان تنظیمی در زمان تنظیم شده فرمان قطع را صادر می کنند. نوع زمان کاهشی که در این حالت زمان قطع رله با یک منحنی به جریان عبوری از رله مرتبط می باشد . به این صورت که هر چه جریان عبوری از رله بیشتر گردد زمان قطع رله کمتر خواهد بود.
بسته به عملکرد و نوع استفاده از رله منحنی های استانداردی برای این رله ها تعریف می گردد که بشرح زیر است:
Standard Inverse Curve (SIT)
Very Inverse Curve (VIT)
Extremely Inverse Curve (EIT)
Ultra Inverse Curve (UIT)
حفاظت سیستم های الکتریکی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و امروزه کمپانی های متعددی در حال طراحی و ساخت رله های حفاظتی می باشند .
برخی از کمپانی های معتبر که در این زمینه مشغول به فعالیت می باشند عبارتند از:
Siemens , Alstom , ABB , GE Power , Schneider , CEE , Reyroll
به طور کلی رله های حفاظتی باید دارای مشخصات زیر باشند:
سرعت عملکرد : این پارامتر در رله های حفاظتی بسیار حائز اهمیت است چون رله های حفاظتی هنگام خطا موظفند با سرعت هرچه تمامتر بخش های معیوب را از قسمت های سالم جدا نمایند .
حساسیت:
این پارامتر به حداقل جریانی که سبب قطع رله می گردد بر میگردد.
تشخیص و انتخاب در شرایط خطا: این پارامتر نیز بسیار مهم است زیرا در شبکه هایی که دارای چند باس بار و رله حفاظتی هستند هنگام وقوع خطا می باید قسمت معیوب به درستی تشخیص داده شده و از شبکه جدا گردد و قسمتهای سالم به کار خود ادامه دهد. پایداری : این پارامتر به این باز میگردد که یک رله حفاظتی به تمامی خطاهایی که در محدوده حفاظتی خود به درستی عکس العمل نشان دهد و در مقابل خطاهای این محدوده عکس العملی نشان ندهد .
دسته بندی رله های حفاظتی بر اساس پارامترهای اندازه گیری:الف) رله های جریانی : این رله ها بر اساس میزان جریان ورودی به رله عمل می کند . حال این جریان می تواند جریان فازها , جریان سیم نول , مجموع جبری جریانهای فازها باشد (رله های جریان زیاد – رله های ارت فالت و …. ) و جریان ورودی رله می تواند تفاضل دو یا چند جریان باشد ( رله های دیفرانسیل و رستریکت ارت فالت )ب) رله های ولتاژی : این رله ها بر اساس ولتاژ ورودی به رله عمل میکند این ولتاژ می تواند ولتاژ فازها باشد (رله های اضافه یا کمبود ولتاژ و ….) و یا میتواند مجموع جبری چند ولتاژ باشد ( رله تغییر مکان نقطه تلاقی بردارهای سه فاز)ج) رله های فرکانسی : این رله ها بر اساس فرکانس ولتاژ ورودی عمل میکند ( رله های افزایش و کمبود فرکانس)د) رله های توانی : این رله ها بر اساس توان عمل می کنند به عنوان مثال رله هایی که جهت توان را اندازه گیری می کنند یا رله هایی که توان اکتیو و راکتیو را اندازه گیری می کنند .ه) رله های جهتی : این رله ها از جنس رله های توانی هستند که بر اساس زاویه بین بردارهای ولتاژ و جریان عمل میکنند مانند رله های اضافه جریان جهتی که در خطوط چند سو تغذیه رینگ و پارالل بکار می روند و یا رله های جهت توان که جهت پرهیز از موتوری شدن ژنراتور هنگام قطع کوپلینگ آن بکار میرود . و) رله های امپدانسی : مانند رله های دیستانس که در خطوط انتقال کاربرد فراوانی دارند . ز) رله های وابسته به کمیت های فیزیکی : مانند حرارت – فشار – سطح مایعات و …. مانند رله بوخ هلتس ترانسفورمرهاح) رله های خاص : رله هایی هستند که برای منظورهای خاص به کار میروند مثلا رله تشخیص خطای بریکر – رله مونیتورینگ مدار تریپ بریکر – رله لاک اوت و …..

مشعل چیست؟

$
0
0
بهطور معمول مشعل ها همراه و متناسب با دیگ انتخاب می شوند و به میزان مصرف سوخت بر حسب لیتر در ساعت و كیلو گرم در ساعت یا گالن در ساعت مشخص می شوند.با داشتن قدرت حرارتی دیگ و ارزش حرارتی سوخت مایع , می توان نوع مشعل و میزان مصرف سوخت را انتخاب كرد .منتها چون مقداری حرارت سوخت از راه دود كش و تلفات دیگر به هدر می رود , در موقع محاسبه , راندمان مشعل را باید در نظر داشت. چون بیشتر گازوییل مصرف می شود می توان مصرف مشعل را از تقسیم قدرت حرارتی دیگ (QB) در حاصل ضرب ارزش حرارتی هر كیلو گازوییل ( حدود 10000 كیلو كالری ) در راندمان مشعل كه بین 6/. تا 85/. است را به دست آورد.چون وزن مخصوص گازوییل 8/. است , بنابراین به ازای هر لیتر حدود 8000 كیلو كالری حرارت تولید خواهد شد كه این مقدار BTU 32000 است.



اگر راندمان متوسط مشعل ها را 78/. انتخاب كنیم , به ازای هر لیتر گازوییل معادل BTU25000 حرارت تولید خواهد شد. كاتالوگ انتخاب مشعل در أخر این مبحث موجود می باشد.

با پیدایش سوخت های مایع و محسناتی كه نسبت به سوخت های جامد دارند, روز به روز در مشعل ها پیشرفت حاصل شده است و امروزه تقریبا در اكثر دیگ های حرارت مركزی و صنایع , سوخت مایع مصرف می شود و در نتجیه وجود مشعل ها ضروری است.
مشعل ها از لحاظ پودر كردن سوخت به سه نوع تقسیم می شوند:
1- فشاری
2- با فشار بخار یا فشار هوا
3- با فشار ضعیف هوا

در نوع فشاری , سوخت با فشار یك تلمبه به داخل دیگ پاشیده می شود و هوا نیز به طور طبیعی از اطراف نازل سوخت پاش وارد می شود.

 

در نوع دوم ,سوخت به وسیله فشار هوا یا بخار به داخل دیگ فرستاده می شود.در این مشعل جریان سوخت از منبع تا *****ك به علت وزن مایع است و گاهی با فشار پمپ ضعیف انجام می گیرد.

 

در این سیستم به علت فشار هوا و كمپرسور و یا فشار بخار , صدای نسبتا زیادی به وجود می آید كه از عیوب مشعل می باشد.
بالا خره نوع سوم ,كه بیشتر در دیگ های حرارت مركزی به كار برده می شود و كامل ترین نوع مشعل است و در دو نوع مشعل با فشار كم و مشعل با فشار زیاد ساخته می شوند.


1-مشعل با فشار كم:
این مشعل تشكیل شده است از یك الكترو موتور و یك وانتیلا تور و یك پمپ سوخت كه معمولا روی یك محور قرار دارند و با حركت الكترو موتور به كار می افتند. پمپ , سوخت را از منبع می گیرد و در داخل لوله مشعل كه در انتهای آن نازل قرار گرفته است , فشرده می كند و چون نازل دارای سوراخ های ریزی است , سوخت به صورت پودر به داخل كوره پاشیده می شود. وانتیلاتور نیز اكسیژن لازم را به وسیله هوای محیط از اطراف نازل داخل محفظه احتراق می رساند. در این حالت برای ایجاد شعله , احتیاج به یك جرقه است كه آن نیز از دو سر سیمی كه متصل به یك ترانسفور ماتور فشار قوی در حدود 12000 ولتی است , ایجاد می شود.

 

این جرقه ممكن است دایمی باشد كه در دیگ هایی كه محیط گرم كافی ندارند مورد احتیاج است . در این صورت ترانسفور ماتور باید دارای قدرت كار همیشگی باشد و یا ممكن است جرقه به طور متناوب باشد . یعنی در موقع شروع احتراق چند لحظه جرقه زده شود و پس از گرم شدن كوره , جرقه قطع شود .در این نوع مشعل ها وسایل دیگری مانند مانو متر و صافی روغن و شیر برقی )سولنویید ولو) نیز به كار برده می شود . شیر برقی به خصوص وقتی كه منبع سوخت بالا تر از مشعل با شد , حتما لازم است, چون ممكن است پمپ سوخت خوب آب بندی نباشد و هنگامی كه مشعل كار نمی كند , سوخت, قطره قطره وارد كوره و تبخیر شود كه در موقع روشن شدن مجدد تولید انفجار خواهد كرد . ولی با وجود شیر مربوطه چون به محض از كار افتادن موتور راه سوخت نیز بسته می شود . از دیگ محافظت كامل به عمل می آید.


پمپ های مشعل معمولا یك طبقه هستند و در بعضی موارد ممكن است دو طبقه باشند. در حالتی كه منبع سوخت پایین تر از مشعل باشد , وجود پمپ دو طبقه ضروری است . در این مشعل ها مقدار هوا و مقدار سوخت به وسیله دریچه تنظیم هوا و شیر تنظیم سوخت كه به ترتیب اطراف وانتیلاتور (بادرسان) و روی پمپ قرار دارند, كنترل می شود .


عمل راه افتادن و از كار افتادن مشعل به وسیله فرمان خود كاری مانند ترموستات دیگ و كنترل دود كه گاهی به جای آن سلول فتو الكتریك به كار می رود, انجام می گیرد.
2- مشعل با سوخت مایع سنگین:
این مشعل نیز مانند مشعل قبلی است , با این تفاوت كه به جای وانتیلاتور , یك دمنده به كار رفته و پمپ آن نیز مناسب با درجه غلظت مایع سوخت انتخاب شده است.
در موقع راه اندازی این مشعل قبلا شروع كار را به وسیله سیال گازی شكل یا سوخت سبك دیگری انجام می دهند كه در این صورت یك دستگاه راه انداز به آن اضافه خواهد شد.
به طور كلی هر نوع مشعل برای ظرفیت های مختلف ساخته شده است كه نسبت به ظرفیت حرارتی دیگ و انواع آن , می توان با تعویض نازل و تنظیم هوا از آن استفاده كرد. مثلا یك مشعل با ظرفیت 1 تا 5 و5 تا 10 لیتر ساخته شده است كه می توان با تغییر *****ك , مصرف آن را به حداكثر یا حداقل رساند .
مشعل گازی:
در این نوع مشعل, گاز بوسیله شیر خودكاری با فشار اولیه خود وارد دیگ می شود و با تركیب با هوایی كه همراه خود وارد كوره می كند , مشتعل می شود و در حدود 80% حرارت خود را به دیگ می دهد .
معمولا عمل ایجاد شعله به وسیله شمع خود كار انجام می گیرد .در مورد این مشعل ها وسایل محا فظتی پیش بینی می شود , به خصوص اینكه گاز بدون اشتعال وارد دیگ نشود . این عمل به وسیله یك كویل ترمو الكتریك كه نزدیك شعله شاهد(شمع) قرار دارد , كنترل می شود . به ترتیب كه با بودن شعله كویل گرم می شود و جریان ترمو الكتریك از آن عبور می كند و پس از اثر كردن روی شیر خود كار , آن را باز نگه می دارد. اما به محض اینكه شعله خاموش شد , جریان ترمو الكتریك از بین می رود و شیر بسته می شود و راه ورود گاز را به دیگ می بندد كه برای راه اندازی مجدد , باید شیر گاز را با دست باز كرد . این نوع مشعل نیز برای ظرفیت های مختلف ساخته شده و در دسترس است .
اصول سرویس و نگه داری مشعل گازی بدین قرار است:
1- تمیز كردن باد زن.
2- رگولاتور گاز و شیر ها.
3- بررسی اتصالات.

مضرات سیستم گرمایش از کف

$
0
0
سیستم گرمایش از کف به دلیل بیماری زا بودن آن سالها پیش توسط موسسات استاندارد بین المللی ممنوع و از چرخه تولید خارج شده است بنا براین بر خلاف آن چه تبلیغ می شودبه عنوان فن آوری نوین مطرح نیست.

خساراتی که استفاده از این سیستم دارد گاه جبران ناپذیر است. این زیان که ناشی ازشناخت نادرست از آن محصول می باشد ، تنها با ایجاد آگاهی مصرف کننده به حداقل می رسد .این آگاهی را میتوان با توضیح تاریخچه کاربرد این نوع سیستم گرمایشی و بیان حقایقی تلخ به وجود آورد.

سابقه کاربرد این سیستم در نقاط سراسراروپا وآمریکا به سالها قبل بر می گردد که از آن در ورودی ساختمان ها برای جلوگیری از یخ زدگی پله ها استفاده می شده است.

اگر چه کمی بعد به داخل ساختمان ها راه یافت اما باز هم به عنوان یک سیستم گرمایشی در فناوری مورد استفاده ، قرار نگرفت . و تنها در استخرهای سرپوشیده کاربرد داشت شاید در همین زمان و یا کمی پس از آن و پیش از آغاز بازی های آسیایی تهران قبل از انقلاب بود که این سیستم برای نخسیتین بار در استخر سرپوشیده مجموعه ورزشی آزادی به بهره برداری رسید .


و به این ترتیب این سیستم در ایران نیز استفاده شد . البته کمی بعد زمین های چمن فوتبال هم سیستم گرمایش از کف را در دل خود جای دادند و این امید به وجود آمد که به زودی می رفت در منازل هم جای ثابت پیدا کند اما بررسی های مؤسسه های تحقیقاتی نشان داد که استفاده از این سیستم در ایجاد بیماری واریس پا تاثیر گذاشته و دخالت مستقیم دارد. بنا براین به حکم این مؤسسه ها استفاده از آن در منازل کشورهای اروپایی و آمریکایی ممنوع شده و خیلی زود از چرخه تولید انبوه خارج شد .

اما سوداگران و تولید کنندگان که پیش از اعلام این آرا در سطح انبوه قطعات آن را تولید کرده بودند به خاطر پیشگیری از ضررهای هنگفت مالی و با اطلاع از مضراتش آن را با قیمت بسیار پایین به واردکنندگان ایرانی فروختند و بار دیگر ایران بازاری شد برای تولیداتی که اروپا از چرخه خود خارج کرده بود .

لازم به یادآوری است که این سیستم تا کنون موفق به دریافت نشان استاندارد در داخل کشور نشده است.

همانطور که گفته شد این سیستم بیماری زاست و استفاده از آن در ایجاد بسیاری از بیماری ها مؤثر است .

از طرفی نحوه نصب و اجرای آن در کشور به درستی شناخته نشده و کمبود نیروی متخصص به مشکلات کاربرد این سیستم افزوده است و نقایص آن را بیشتر هویدا می سازد .

منبع: معماری نیوز

روش های عيب يابی و رفع عيب مشعل های گازی

$
0
0
عيب:مشعل درست کار نمی کند،يعنی چند ثانيه پس از تشکيل شعله،ری ست می کند.
رديفعلت احتمالیچگونگی رفع عيب
1کليد فشار هوا از تنظيم خارج يا خراب است.کليد فشار هوا را تنظيم يا تعويض نمائيد.
2مدار مراقب ميله شعله(ميله يونيزاسيون) اشکال دارد.ميله يا فتوسل را تنظيم يا تعويض کنيد.
3رله خراب است.رله را تعويض نمائيد.
4بدنه مشعل اتصال زمين نشده است.خط اتصال زمين را وصل کنيد.
5اتصال فاز و نول به پايه رله برعکس است.اصلاح کنيد.
عيب:مشعل در حين کار مکررا خاموش می شود(رله ری ست می کند)
رديفعلت احتمالیچگونگی رفع عيب
1شعله تنظيم نيست.جريان گاز و هوا را تنظيم کنيد.
2فاصله بين الکترودها زياد است.فاصله بين الکترودها را تنظيم کنيد.
3شير مغناطيسی گاز به دليل افت ولتاژ باز نمی کند.ولتلژ را تقويت کنيد.
4ترانسفورماتور جرقه درست عمل نمی کند.ترانسفورماتور را عوض کنيد.
عيب:بادزن مشعل کار می کند،اما جرقه زده نمی شود.
رديفعلت احتمالیچگونگی رفع عيب
1سروو موتور خراب شده است.سروو موتور را عوض کنيد.
2رله معيوب است.رله را عوض کنيد.
3دريچه های مشعل گير کرده است.رفع گير کنيد.
عيب:فشار گاز کافی نيست.
رديفعلت احتمالیچگونگی رفع عيب
1فشار شبکه گاز شهر کم است يا رگولاتور ورودی خراب است.رفع عيب کنيد.
2رگولاتور فشار گاز از تنظيم خارج شده ويا معيوب است.رگولاتور را تنظيم يا تعويض کنيد.
3فيلتر کثيف است.فيلتر را تميز يا تعويض نمائيد.
عيب:شير مغناطيسی گاز باز نمی شود.
رديفعلت احتمالیچگونگی رفع عيب
1بوبين شيرگاز سوخته است.بوبين و در صورت لزوم شير گاز را تعويض نمائيد.
2شير مغناطيسی گاز معيوب است.شير را تعمير يا تعويض کنيد.
3سيم های شير مغناطيسی به پايه رله وصل نيستند.سيم ها را وصل کنيد.
4کليد هوا قطع است.رفع عيب کنيد.
5رله خراب است.رله را تميز يا تعويض کنيد.

شوفاژ چگونه کار می کند

$
0
0
در سیستم حرارت مرکزی که با عنوان شوفاژ مطرح می شود .در محلی به نام موتورخانه دستگاههایی از قبیل دیگ – مشعل- پمپ-و… نصب شده و حرارت به سیال واسطه که میتواند آب باشد منتقل گردیده سپس پمپ موجود در موتورخانه آب گرم را توسط لوله کشی به داخل اتاقها هدایت نموده و وارد رادیاتورهای مستقر در اتاق می کند.این رادیاتورها گرما را به اتاق منتقل کرده و در نتیجه دمای آب کاهش می یابد .و آب توسط لوله برگشت به طرف موتورخانه رفته و برای جذب مجدد گرما به داخل دیگ هدایت می شود و بار دیگر این سیکل و چرخه تکرار می شود .


اصولا در سیستم حرارت مرکزی که از آب گرم استفاده می شود .دمای خروجی آب از دیگ ۱۸۰ درجه فارنهایت و دمای ورودی آب به داخل دیگ که گرمای لازم را به اتاق منتقل کرده است . برابر ۱۶۰ درجه فارنهایت در نظر گرفته می شود .به عبارت دیگر اختلاف دمای ابگرم خروجی از دیگ و آب برگشت داده شده از ساختمان برابر ۲۰ درجه فارنهایت است .
نحوه گرم شدن اتاق توسط رادیاتور به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی میباشد .هوای بالای رادیاتور معمولا به دلیل گرم شدن سبک شده و به طرف بالا حرکت میکند .و هوای سرد طرف مقابل اتاق جایگزین آن می شود .به همین ترتیب یک چرخش طبیعی در جریان هوای اتاق به وجود آمده و دمای تمامی نقاط اتاق بالا رفته و اتاق گرم می شود .
رادیاتور شوفاژ فاقد هرگونه موتور یا وسیله برقی است .پس نمیتوان توسط رادیاتور شوفاژ دمای اتاق را کنترل کرد .میزان رطوبت نسبی اتاق نیز قابل کنترل نمی باشد .اصولا وقتی هوای اتاق گرم می شود .میزان درصد رطوبت نسبی کاهش می یابد .به عبارت دیگر رادیاتور شوفاژ میزان رطوبت نسبی اتاق را کاهش می دهد .و بایستی توسط افزودن بخار به هوای اتاق میزان رطوبت مورد نیاز انسان را تامین نمود .
به طور کلی در زمستان فضاهایی که کنترل دما و در صد رطوبت نسبی در آنها اهمیت زیادی ندارد می توان از رادیاتور شوفاژ استفاده نمود .( هرچند دمای اتاق در سیستم رادیاتوری به راحتی و به کمک کنترل کننده های الکتریکی و مکانیکی قابل کنترل است )
بهترین محل نصب رادیاتور در زیر پنجره یا کنار دیوارهای خارجی است .علت این است که توسط رادیاتور شوفاژ در فصل زمستان دائما گرما به اتاق افزوده می شود .ولی دمای اتاق بالا نمی رود و این دما ثابت می ماند .چون بخش بیشتری از گرمای تولید شده تلف می شود .
تلفات حرارتی از دو طریق انجام میگیرد . یکی تلفات حرارتی ناشی از جداره ها از قبیل سقف- کف و دیوار و پنجره و… دیگری تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای سرد از درزهای پنجره می باشد . به عبارت دیگر چه بخواهیم و نخواهیم این تلفات حرارتی صورت می گیرد . ما فقط میتوانیم میزان آن را کاهش دهیم ولی نمیتوانیم آن را به طور کامل حذف نماییم . پس بهتر است رادیاتور را در زیر پنجره نصب کنیم تا مقداری از حرارت رادیاتور صرف تلفات پنجره و جدارها شود .و بخشی که باقی می ماند اتاق را گرم کرده و دمای ان را در حدی مناسب نگه دارد .و بتوانیم در نزدیکی پنجره از اتاق استفاده نماییم . اگر رادیاتور در خلاف ضلع پنجره نصب شود . به دلیل سردی محیط اطراف پنجره استفاده از آن محیط خالی از اشکال نمی باشد .
پیشنهاد دیگری که در اینجا مطرح است این می باشد . که در حد امکان پنجره ها دارای شیشه دوبل یا دو لایه باشند . استفاده از شیشه دوجداره علاوه بر اینکه سبب عایق صدا خواهد بود . همچنین میزان ضریب انتقال حرارت شیشه را به حد نصف می رساند .در نتیجه تلفات حرارتی کاهش می یابد . و سبب صرفه جویی در مقدار پره های رادیاتور می شود .و در فصل زمستان از خیس شدن شیشه در سطح داخل اتاق جلوگیری میکند . چون سطح شیشه در فصل زمستان یک لایه سرد است . در اثر تماس بخار آب در داخل اتاق با آن در روی شیشه آب جاری می شود . ولی وقتی که شیشه دوجداره باشد . سطح داخلی آن گرم شده و میعان در سطح شیشه اتاق نخواهد افتاد .رادیاتورهای شوفاژ از نظر جنس به سه دسته تقسیم می شوند . چدنی -فولادی و آلومینیومی خط تولید رادیاتورهای چدنی به دلیل پایین بودن راندمان حرارتی و بالا بودن وزن آنها برچیده شده و تقریبا منسوخ شده می باشد .

رادیاتورهای گرمایشی

$
0
0
رادیاتورهاری گرمایشی(شوفاژ) امروزه باتوجه به مزایای که دارندجای خودرابیشترازپیش درساختمانهابازنموده اند.رادیاتوروسیله ایست که باجریان یافتن آب گرم داخل آن گرمای آب رابه فضای اطراف خودمنتقل می سازدرادیاتورهای فعلی عموما ازنظرآلیاژی به دوگروه فولادی وآلومینیومی تقسیم می شوندکه نوع آلومینیومی آن باتوجه به سبکی ومقاومت بالا دربرابرپوسیدگی ورسوب گیری بیشتردرمنازل استفاده میشود.روش تولید رادیاتورها نیزمتفاوت است که اغلب به روش دایکست(ریخته گری)-اکسترودی(اتصالی)ویاتلفیقی می باشد.

رادیاتورهای آلومینیومی رایج امکان افزایش یا کاهش پره ها راجهت تنظیم حرارت مطلوب دارندقیمت رادیاتورهای پره ایی براساس تعدادهرپره دریک بلوک تعیین میشودولی دررادیاتورهای پنلی(کاوردار)بصورت متری یاعددی می باشدازنکات حائز اهمیت درانتخاب رادیاتورمیزان بازده گرمایشی-مقاومت دربرابرزنگ زدگی-وزن وکیفیت رنگ بدنه آن می باشدرادیاتورها معمولا بایدتافشار۹الی ۱۰بارراتحمل نمایند.اغلب رادیاتورهای فعلی دارای گارانتی ۱۰ ساله می باشندالبتبه بایددرخصوص محافظت ازیخ زدگی که درمناطق سردسیرودرصورت خاموش بودن سیستم گرمایشی موجب ترکیدن رادیاتورمی شوددقت لازم به عمل آید(خصوصادراردبیل وشهرهای که دمای زیرصفررازیادتجربه می کنند)انتخاب وخریدشیرها یرفت وبرگشت ترموستاتیک(ترمومتردار)واتصالات باکیفیت موجب افزایش عمروراندمان حرارتی ودرنتیجه رضایت بیشترمصرف کننده خواهدبود.

 

مزایای لوله های پنج لایه برای لوله کشی ساختمان وصنایع

$
0
0
 

۱-ضریب انبسلط طولی بسیارپایین

۲-مقاومت دربرابرخوردگی-پوسیدگی ورسوب پذیری

۳-افت فشارپایین

۴-مقاومت دربرابرفشارودما

۵-ضریب هدایت حرارتی مناسب

۶-وزن کم وجابجایی آسان

۷-شکل پذیری بالاوسرعت وسهولت درنصب

۸-کاهش میزان اتصالات مصرفی

۹-کاهش میزان ضایعات لوله

۱۰-عدم نفوذنوراکسیژن واشعه ماورابنفش

۱۱-رعایت بهداشت وعدم تغییررنگ وبوی آب

۱۲-عدم ایجادسروصدای ناخواسته هنگام عبور آب

۱۳-مقاومت دربرابرزلزله

۱۴-مقاومت دربرابربسیاری ازموادشیمیایی واسیدها

۱۵-نیازبه عایق کاری کمتر

۱۶-عمرطولانی واقتصادی بودن

 

شناخت و مقایسه لوله پلاستیکی

$
0
0


با توجه به استفاده روز افزون از لوله‏ های پلاستیکی در تأسیسات صنعتی و ساختمان‏های کشور و تولید و توزیع انواع مختلف لوله‏ های پلاستیکی با نام‏ها و جنس‏های مختلف به موازات توسعه صنعت پتروشیمی، انتخاب و خرید بهترین و مناسب ترین نوع لوله‏ی پلاستیکی برای یک کاربرد خاص آسان نمی‏باشد و نیازمند مطالعه و شناخت انواع معمول این لوله‏هاست.
انواع لوله های پلاستیکیدر این مجموعه کلیه مزایا و معایب لوله‏ های پلاستیکی بیان گردیده و خواننده با معمول‏ترین انواع لوله‏های پلاستیکی مصرفی در صنعت تأسیسات و موارد کاربردشان آشنا می‏شود.
بکارگیری لوله‏ های پلاستیکی در تأسیسات به اواسط دهه‏ی 1930 میلادی برمی‏گردد. در آن زمان برای اولین بار آلمان‏ها از لوله‏ های پلاستیکی برای سیستم‏های تخلیه فاضلاب استفاده کردند. بعدها شناخت هر جه بیشتر معایب و نقاط ضعف لوله‏های فلزی باعث گردید تا لوله‏های پلاستیکی به مرور زمان و در بسیاری موارد جایگزین لوله‏های فلزی گردند.
از مهمترین معایب لوله‏ های فلزی می‏توان به خوردگی، رسوب‏گیری سطوح داخلی، وزن زیاد، حمل و نقل و نصب مشکل آن‏ها (در مقایسه با لوله‏های پلاستیکی) اشاره نمود.
لوله‏های پلاستیکی نیز اگرچه دارای معایب و مشکلات خاص خود می‏باشند اما انواع خاصی از آن‏ها برای کاربردهای خاصی از آن‏ها برای کاربردهای خاصی مناسب‏ترین انتخاب می‏باشند و ضمناً با توجه به پیشرفت‏های روز‏افزون در دانش و فن‏آوری صنایع پتروشیمی و علوم مهندسی پلیمر روشهایی برای مقاوم‎سازی و کیفیت بخشی به لوله‏های پلاستیکی و برطرف‏سازی عیوبشان ابداع گردیده که بسیار موثر بوده‏اند و هم اکنون نیز تحقیقات گسترده‏ای در زمینه و همچنین تولید پلاستیک‏ها و پلیمرهای جدید به ویژه پلیمرهای کامپوزیتی برای تولید لوله‏های صنعتی در حال انجام است.
پلاستیک‏ها مواد دست‏ساز بشر هستند که پایه‏ی اصلی آن‏ها پلیمرهای آلی می‏باشد و از تنوع فراوانی برخوردارند. اصولاً پلاستیک‏ها را براساس رفتارشان در برابر حرارت به دو دسته کلی تقسیم‏بندی می‏کنند که عبارتند از:


1- ترموپلاستیک‏ها (Thermoplastics).
2- ترموست‏ها (Thermosets).

بطور کلی ترموپلاستیک‏ها در درجه حرارت معمولی محیط جامد بوده و با افزایش درجه حرارت نرم و شکل‏پذیر می‏شوند. آن‏ها را می‏توان با اعمال حرارت تغییر شکل داد و مجدداً به شکل اولیه بازگرداند غالب مواد بکار رونده در ساخت لوله‏های پلاستیکی از نوع ترموپلاستیک‏ها هستند که از جمله می‏توان به پلی‏پروپیلن (p.p)، پی‏وی‏سی (PVC) یا پلی‏اتیلن (PE) اشاره نمود. اما ترموست‏ها مواد نسبتاً تردی می‏باشند. بطوریکه براحتی نمی‏توان آن‏ها را حتی با اعمال حرارت تغییر شکل داد. آن‏ها یکبار برای همیشه شکل داده می‏شوند و شکل تغییرناپذیر و ثابت خود را حفظ می‏کنند.

 

 


نکات فنی درمورد موتورخانه در زمستان

$
0
0

مهمترين عوامل پايين بودن كارايي موتور‌خانه‌ها:
 

اختلاط ناقص سوخت و هوا كه منجر به احتراق ناقص مي‌شود (مشعل اين موتور‌خانه‌ها نمي‌توانند سوخت و هوا را بطور كامل با هم مخلوط نمايند بنابراين در بعضي از مواقع براي اينكه بتوان هواي لازم براي احتراق را تامين نمود بايد هواي اضافه را بالا برد)1)
عدم انعطاف‌پذيري در مقابل تغييرات شرايط جوي و شرايط كاري موتورخانه‌ها ( به علت عدم نصب سيستم كنترل محيطي هوشمند موتورخانه تغيير شرايط محيطي باعث مي‌شود كه ديگ و مشعل از حالت بهينه خود خارج شده و بازده‌شان پايين بيايد. )2)
عدم تنظيمات فصلي در موتورخانه‌هاكه باعث افت شديد راندمان و افزايش مصرف سوخت مي‌شود3)
طراحي موتور‌خانه‌ها با تكنولوژي‌هاي قديمي كه موارد مربوط به صرفه‌جويي انرژي در آنها لحاظ نشده است4)

 

 

دلايل اتلاف انرژي در موتور‌خانه‌ها:
 

مناسب نبودن مشعل ( عدم تنظيم درست و در برخي موارد پايين بودن راندمان )1)
مناسب نبودن ديگ ( عدم عايق‌بندي و وجود رسوب در داخل پره‌ها )2)
عدم تناسب ظرفيت حرارتي ديگ با مشعل3)
تميز نبودن موتور‌خانه4)
مناسب نبودن دودكش و طراحي غلط لوله‌كشي5)
عدم انطباق ظرفيت حرارتي موتور‌خانه با بار حرارتي ساختمان6)
عدم تنظيم صحيح ترموستات7)

 

 

عمليات بهينه‌سازي موتورخانه‌ها: 

نصب سيستم كنترل محيطي هوشمند موتورخانه1)
تنظيم موتورخانه2)
تطابق ديگ و مشعل3)
نصب دمپر بارومتريك4)
عايقكاري لوله و ديگ5)
رسوب زدايي و شستشوي ديگ

انجام صحیح لوله کشی

$
0
0
برای انجام صحیح لوله کشی رعایت یک سری اصول در ساختمان الزامی است.

نكات مهم در سیستم­های لوله­ كشی

1) ارتباط بین سیستم لوله­كشی نیوپایپ و سیستم لوله­ كشی فلزی
 
جهت ارتباط بین مهره ماسوره نیوپایپ با رزوه مقابل، لازم است تك اورینگ ماسوره داخل پخ 45 درجه اتصال قرار گیرد. به علت اینكه اتصالات فلزی فاقد چنین شرایطی هستند لذا مجاز به ارتباط مستقیم مهره ماسوره نیوپایپ و رزوه اتصالات سیستمهای فلزی نمی­باشیم و حتماً باید از اقلامی مانند مغزی و تبدیلها بعنوان واسطه مهره ماسوره نیوپایپ ورزوه سیستمهای فلزی استفاده نماییم.
 
2) عدم استفاده ار اورینگهای متفرقه
 
با توجه به اینكه طراحی اورینگ اتصالات نیوپایپ به گونه­ای است كه توان عملكرد بلند مدت را در سیستمهای گرمایشی دارد لذا در صورت مفقود شدن اورینگ اتصالات مختلف، مجری مجاز به استفاده از اورینگهای مشابه یا متفرقه نمی­باشد و موظف است اورینگ را از نمایندگی شركت نیوپایپ تهیه و روی اتصال نصب نماید.
 
3) مراقبت از لوله­ ها در مقابل مصالح ساختمانی
 
نظر به اینكه در زمان اجرای لوله­كشی ساختمان، سایر عملیات ساختمانی نیز انجام می­شود، رعایت نكات زیر الزامی است:
 
الف ـ رول لوله مستقیماً روی كف ساختمان در حال ساخت قرار نگیرد و با قرار دادن كارتن یا مقوا در زیر آن لوله از آسیب احتمالی محافظت شود.
 
ب ـ مسیر لوله­كشی از وجود مصالح مختلف ساختمانی از جمله پوكه­ های نوك تیز پاك گردد.
 
ج ـ پس از اجرای هر مسیر لوله­كشی و تست و تأیید مهندس ناظر، مسیر لوله مذكور با استفاده از ملات سبك پوشانده شود تا از آسیب احتمالی مصون گردد.
 
4) مراقبت از لوله­ها در مقابل نور مستقیم خورشید
 
طبق استاندارد، لوله­های پلیمری در زمان تولید، نگهداری، حمل و نقل و بهره برداری نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گیرند. لذا در عملیات لوله­كشی در فضاهای رو باز محافظت از لوله­های نیوپایپ با استفاده از یك پوشش عایق در مقابل نور خورشید ضروری است.
 
5) مراقبت از فوم لوله در مقابل نور مستقیم خورشید
 
مجریان باید دقت نمایند كه فوم XPE نباید برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار گیرد لذا در موارد اجتناب ناپذیر باید از عایق مناسب در مقابل نور خورشید برای محافظت از فوم استفاده کرد.
 

 

6) عدم اعمال وزن اضافی به لوله­های نصب شده
 
به عنوان یك اصل كلی، به هیچ وجه مجاز به اعمال وزن اضافی روی لوله­های نصب شده سیستم لوله­كشی نیوپایپ نمی­باشیم. لذا قرار گرفتن وزن شیر آلات بهداشتی، وزن شیرهای اصلی و فرعی واحدها، وزن كلكتورها و... روی لوله­ها به هیچ وجه مجاز نمی­باشد و در این موارد باید از صفحات نصب مخصوص جهت تحمل وزن سایر تجهیزات استفاده كرد.
 

7) عدم انتخاب مسیر افقی روی دیوار در سیستم تو كار
 
به عنوان یك اصل كلی، به هیچ وجه مجاز به انتخاب مسیر افقی روی دیوار در سیستم لوله­كشی تو كار نیوپایپ نمی­باشیم لذا لوله­ها باید مسیرهای افقی را در كف طی كرده و دقیقاً از زیر موقعیت شیر آلات ساختمانی وارد اتصالات نصب شده در دیوار كردند.
 

 


8) انتخاب مسیر صحیح از سقف كاذب به سیستم بهداشتی
 
در صورت لوله­كشی در سقف كاذب، هنگام ورود لوله نیوپایپ از سقف كاذب به سیستمهای بهداشتی باید محل تقاطع دو دیوار به عنوان مسیر عمودی انتخاب گردد چرا كه هیچ احتمالی برای نصب وسایل رفاهی یا تزیینی در كنج دیوار وجود ندارد و در صورت نصب وسایل مذكور در سایر موقعیتهای دیوار آسیبی به لوله­های دفن شده در كنج دیوار وارد نمی­شود.
 

9) ارتباط بین لوله پلیمری و آبگرمكن
 
مطابق استاندارد اتصال مستقیم لوله نیوپایپ به خروجی آبگرمكن(دیواری و ایستاده) مجاز نمی­باشد. بنابراین لازم است 7/45 سانتیمتر (18 اینچ) لوله فلزی استاندارد به خروجی آبگرمكن متصل كرده و لوله نیوپایپ را به انتهای لوله فلزی وصل نمود. قابل ذکر است در صورت استفاده از پکیج‌های جدید کندانسینگ دیگر نیازی به استفاده از لوله فلزی نمی‌باشد زیرا در طراحی اولیه این پکیج‌ها این مقدار از لوله در خود پکیج قرار داده شده است.
 
10) مراقبت از لوله­های دفن نشده در زمستان
 
از جمله وظایف مجری در هنگام اجرای سیستم لوله­كشی در فصل سرما مراقبت از لوله­های پوشانده نشده در مصالح در مقابل یخ‌زدگی و تركیدگی احتمالی است لذا مجری موظف است پس از اجرای سیستم لوله­كشی و انجام تست، آب كل سیستم را تخلیه نماید و یا جهت انجام تست از آب نمک با غلظت معین استفاده شود تا در صورتیکه آب در قسمت هایی از لوله باقی ماند امکان یخ‌زدگی آن کمتر شود. لازم به ذکر است هنگام نصب تجهیزات و شیرآلات آب نمک مذکور از سیستم خارج گردد.
 
برای ساخت محلول آب نمک باید از نسبت وزنی استفاده کنید. بطور مثال: برای ساخت محلول 23% باید 230 گرم نمک را در یک لیتر آب حل کنید.

با توجه به اینکه فشار آب داخل سیستم گرمایش و سرمایش از کف پایین است، می‌توان برای تست از هوا با فشار 8 بار نیز استفاده نمود. قابل ذکر است این تست فقط برای سیستم گرمایش و سرمایش از کف اجرا می‌گردد.
 
تست سیستم­های لوله­كشی
 
مقدمه
 
تست سیستم لوله کشی یکی از موارد مهم پس از نصب کامل است تا شما از صحت ارتباط لوله و اتصالات اطمینان حاصل نمایید.
 
با توجه به ساختار لوله های پلیمری و رفتار انها در مقابل شرایط تست و تاثیراتی که اختلاف دمای محیط و اب ممکن است روی نتایج تست داشته باشد انجام تست فشار مطابق شرایط اعلامی اطمینان شما را نسبت به انجام صحیح نصب کامل سیستم لوله کشی دوچندان می نماید .
 
نكات قابل توجه قبل از تست
 
از فشار سنجی استفاده كنید كه فشار MAX آن حداقل bar 1/0 باشد. فشار سنج را در پایین­ترین نقطه سیستم لوله­كشی نصب نمایید.
 
برای اتصال پمپ تست به سیستم لوله­كشی از شیر قطع و وصل استفاده شود تا پس از رسیدن فشار به مقدار مورد نظر پمپ از مدار جدا گردد.
 
دقت نمایید آب مورد مصرف با محیط هم دما باشند (از آب سرد در فصل تابستان یا از آب گرم در فصل زمستان استفاده نكنید و سعی نمایید محیط در زمان تست حتی المقدور در شرایط ثابت دمایی باقی بماند).
 
آماده سازی آبگیری
 
از محكم بودن تمامی اتصالات دنده­ای و پرسی و بسته بودن سایر در پوشها اطمینان حاصل نمایید.
 
سیستم را با آب تمیز كاملاً پر نمایید.
 
هوای سیستم را كاملاً تخلیه نمایید.
 
تست مقدماتی
 
الف) فشار سیستم را به 15 bar برسانید ( 5/1 برابر حداکثر فشار کارکرد سیستم) و 30 دقیقه صبر كنید اگر پس از این مدت افت فشار كمتر از 6/0 bar باشد و هیچگونه نشتی مشاهده نگردد این مرحله مورد تأیید است.
 
ب) پس از تأیید مرحله الف به سیستم 10 دقیقه استراحت دهید و مجدداً فشار سیستم را به bar 15 برسانید و 30 دقیقه صبر كنید اگر پس از این مدت افت فشار كمتر از 6/0 bar باشد و هیچگونه نشتی مشاهده نگردد این مرحله مورد تأیید است.
 
تست نهایی
 
بلافاصله پس از تأیید تست مقدماتی و قبل از اینكه سیستم امكان استراحت پیدا كند فشار را مجدداً بهbar 15 برسانید. اگر پس از 2 ساعت افت فشار كمتر از 2/0 bar باشد و هیچگونه نشتی در سیستم مشاهده نگردد تست نهایی مورد تأیید است.
 
نكات قابل توجه پس از تست
 
در طول مدت تست سیستم مورد بازدید قرار گیرد تا عدم وجود نشتی در سیستم اطمینان حاصل گردد. بلافاصله پس از انجام تست روی كلیه لوله­ها با استفاده از ملات سبك پوشانده شود تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری گردد. در فصل سرما پس از تست با تخلیه آب مدار از یخ زدگی آب درون سیستم جلوگیری نمایید. در صورت تغییر در سیستم لوله­كشی باید تست مجدداً انجام گیرد.
 
فرم تست فشار و بیمه نامه
 
مجریان محترم باید پس از اتمام لوله کشی نسبت به انجام تست فشار مطابق شرایط اعلامی در پشت بیمه نامه اقدام و پس از تکمیل و مهر و امضا بیمه نامه آن را در اختیار کارفرما قرار دهند.
 
(( گام به گام با سیستم گرمایش از کف نیوپایپ ))
 
الف ) مواردی که مجری سیستم گرمایش از کف در مراحل ساخت ساختمان به اطلاع کارفرما می‌رساند:
 • توصیه می گردد چارچوب کلیه درها و پنجره ها نصب شده باشند.
 • توصیه می گردد قبل از اجرای سیستم گرمایش از کف، عملیات گچ کاری انجام شده باشد (بهتر است عملیات گچ کاری و گچ بری سقف کاملاً به اتمام رسیده باشد و عملیات گچ کاری دیوارها تا یک متر مانده به کف بنا انجام شده باشد).
 • عایقکاری سقف طبقه آخر با استفاده از عایق پلی اتیلن مشبک (XPE) به ضخامت 3 سانتیمترالزامی است.
 • ترجیحاً توصیه میشود عایقکاری سقف طبقه آخر از زیر سقف انجام شود ولی در صورت عدم امکان میتوان سقف طبقه آخر را از روی سقف عایقکاری نمود.
 

 

 

 

 

 

 

ب ) ملاحضاتی که مجریان سیستم گرمایش از کف باید در نظر داشته باشند:
 
1- قبل از اجرای سیستم گرمایش از کف
 
1-1 سیستم آبرسانی را با توجه به موارد ذیل انتخاب کنید:
 • پروژه دارای سقف کاذب است
 بهترین انتخاب، سیستم آبرسانی انشعابی کامل یا سیستم کلکتوری- انشعابی می باشد هر چند سایر گزینه ها نیزامکان پذیر است.
 • پروژه دارای سقف کاذب نیست
بهترین انتخاب، سیستم آبرسانی کلکتوری کامل یا سیستم کلکتوری- انشعابی می باشد وسایر گزینه ها پیشنهاد نمی گردند.
 • درصورت وجود سقف کاذب، اکیداً توصیه می گردد کلیه سیستم های لوله کشی آب، فاضلاب وسیستم
تاسیسات برق در سقف کاذب نصب گردند.
 
1-2 سیستم آبرسانی را مطابق دستور العمل نصب لوله های نیوپایپ نصب وتست نمائید.
 1-3 لوله های ورودی به (خروجی از) کلکتور گرمایش از کف را مطابق دستورالعمل نصب لوله های نیوپایپ نصب وتست نمائید.
 1-4 سیستم آبرسانی وهمچنین لوله های ورودی به (خروجی از) کلکتور گرمایش از کف در یک ماهیچه بتونی پوشانده شوند.
 
1-5 در صورتی که لوله های سیستم آبرسانی، فاضلاب وبرق روی کف نصب شده اند(یعنی ساختمان دارای سقف کاذب نمی باشد)کلیه لوله های مذکور درون یک لایه بتونی پوشانده شوند به نحوی که سطحی تراز برای نصب عایق سیستم گرمایش از کف فراهم گردد.
 1-6 محل نصب عایق پیرامونی آماده گردد (پائین کلیه دیوارها به گونه ای باشد که چسباندن عایق پیرامونی به ارتفاع 10سانتیمتر به دیوار امکان پذیر باشد).
 
نصب سیستم گرمایش از کف

نصب کلکتور
 
برای نصب کلکتور رفت و برگشت در سیستم گرمایش از کف بهتر است از جعبه‌های کلکتور استفاده شود که در شکل زیر دو نمای جعبه و کلکتور روی آن نمایش داده شده است.
 
- استفاده از لوله‌های پلی پروپیلن جهت لوله‌های اصلی ورودی به کلکتورهای رفت و برگشت مجاز نمی‌باشد.
 - توصیه می‌گردد لوله‌های اصلی ورودی به کلکتورها عایق کاری شود.
 - توصیه می‌گردد شیر هواگیری اتوماتیک بر روی کلکتورهای رفت و برگشت در نظر گرفته شود.
 
 
 

 


• کلکتور سیستم گرمایش از کف مطابق شکل 3 نصب گردد.


- جعبه‌های کلکتور در اندازه‌های 45*45 و 65*45 و 90*45 در نظر گرفته شده است.
 
کنترل سیستم گرمایش از کف توسط شیرهای دستی که روی کلکتور موجود است امکان پذیر است. همچنین می‌توان از شیرهای ترموستاتیک نیز استفاده نمود. این شیرها بر روی کلکتور نصب شده و با دریافت سیگنال از ترموستات مدار را قطع و وصل می‌نماید. بدین ترتیب کنترل هر مدار به صورت خودکار توسط ترموستات‌های اتاقی امکان‌پذیر است.
 
- لازم به ذکر است می‌توان از کلکتورهای ویژه SGP که مجهز به شیر هواگیری و شیر تخلیه می‌باشند و برای پروژه‌های کوچک و یا بزرگ با تعداد انشعاب‌های مختلف قابل دسترسی هستند استفاده نمود.
 
شیر بای پس: نوعی شیر مخصوص است که با اختلاف فشار جریان آب باز شده و جهت جلوگیری از فشار مضاعف به پمپ، استهلاک و تخریب آن استفاده می‌شود. همچنین باعث یکنواختی جریان آب برای به تعادل رسیدن مدارهای گرمایشی می‌گردد.
 
عایقکاری
ـ ابتدا عایق پیرامونی نصب می گردد این عایق که از جنس XPE می باشد باید پیرامون دیوارها، چهارچوب درها و ستونها و دیگر اجزا ساختمان كه در لایه بتن نفوذ می كند نصب گردد. این عایق به بتن اجازه انبساط می دهد و از بوجود آمدن پل حرارتی به دیوارهای خارجی جلوگیری می نماید.
 ـ بر روی كف عایق خوابانده می شود. حداقل ضخامت عایق كه از جنس XPE است 3cm و در صورتی که فضای زیر کف ساختمان سرد باشد حد اقل 4cm در نظر گرفته شده و چگالی آن می باشد كه در هنگام طراحی سیستم گرمایش از كف مشخص می گردد.
 
نصب لوله ها
• مطابق نقشه تهیه شده توسط مهندس طراح، تعدادی پاره خط (به عنوان خطوط راهنما) روی عایق رسم نمائید.
 • مطابق نقشه تهیه شده توسط مهندس طراح وبا استفاده از خطوط راهنما، لوله ها را نصب نمائید.
 • در فواصل 40 الی 50 سانتیمتر وهمچنین در میانه خم ها از بست های نگهدارنده استفاده نمائید.
 • توجه نمائید که طول مدارها وفاصله بین لوله ها باید منطبق بر نقشه تهیه شده توسط مهندس طراح باشند.
 • جهت خم نمودن لوله ها حتماً از فنر روکار یا لوله خم کن استفاده نمائید.
 
مراحل اجرای لوله گذاری در کف:
 
اتصال لوله ها به کلکتور
• در زمان اتصال لوله ها به منیفولد این اصل کلی را در خاطر داشته باشید:
 همیشه آب گرم از کلکتور رفت خارج شده ودر ابتدا به مرزهای سرد وارد می شود وپس از عبور از مرزهای سرد وارد مرزها و سطوح نیمه سرد می گردد ونهایتاً به کلکتور برگشت می گردد.
 • همیشه لوله ها را به گونه ای به کلکتور وصل کنید که لوله خروجی از کلکتور آب گرمتر را به مرز سرد برساند.
 
• برای تمام مدارها یک شیر مستقل نصب نمائید.
 • همیشه کلکتور برگشت را بالاتر کلکتور رفت قرار دهید. این امر باعث می شود هوای موجود در آب با قابلیت بهتری از سیستم خارج شود.
 • روی کلکتور بازگشتی، شیر هواگیری تعبیه نمائید.
 • به علت تراکم زیاد لوله ها در نزدیکی کلکتور، لوله های ورودی نزدیک به کلکتور را عایقکاری کنید تا از انتقال بیش از حد گرما به سطوح نزدیک به کلکتور جلوگیری شود.
• قسمت خم شده لوله را در یک غلاف محافظ (ازجنس لوله پلیمری) قرار دهید.
 تست سیستم لوله کشی گرمایش از کف
 
جهت اطلاع بیشتر قسمت آزمایش با گاز مبحث 14 مقررات ملی ساختمان صفحه 139 تقدیم می‌گردد.
 
آزمایش با گاز:
 الف) آزمایش با گاز در مورد لوله‌کشی سیستم‌هایی ممکن است انجام گیرد که فشار آزمایش در آنها از 10 بار تجاوز نکند.
 ب) آزمایش با گاز ممکن است با هوای فشرده، گاز ازت و یا دیگر گازهای خنثی انجام گیرد.
 - آزمایش با گاز اکسیژن مجاز نیست.
 پ) فشار آزمایش باید دست کم 1/25 برابر فشار کار طبیعی سیستم لوله‌کشی باشد.
 - حداقل فشار آزمایش در هر حال نباید از 7 بار کمتر باشد.
 ت) مدت زمان آزمایش با گاز دست کم باید یک ساعت پیوسته باشد.
 

عملیات بتن ریزی
پس از حصول اطمینان از اجرای صحیح سیستم - عملیات بتن ریزی تحت نظارت مهندسین انجام می شود.
 
- مجموع ضخامت ورقه بتن از روی عایق تا زیر کف پوش ( سنگ - کاشی - سرامیک ....) نباید کمتر از 3 سانتیمتر باشد. لازم به ذکر است برای ساخت ملات بتن باید از مصالح با دانه بندی ریز استفاده شود.( حداکثر اندازه دانه های مصرفی نباید از یک سانتیمتر بیشتر باشد)
 
- افزایش ضخامت ورقه بتنی تا 50 میلیمتر مشکلی برای سیستم گرمایش از کف ایجاد نمی کند.
 
- در هنگام اجرای ورقه بتنی حداقل به مدت 2 روز نباید دمای محیط از 5 درجه سانتیگراد کمتر شود.
 
- در 3 روز اول پس از اجرای ورقه بتنی باید از خشک شدن آن محافظت گردد.
 
- در طی 7 روز پس از بتن ریزی - ورقه بتنی نباید تحت بارهای بیشتر از وزن انسان قرار گیرد.
 
سیستم سرمایش از کف:
 
سیستم سرمایش از کف نیز همانند گرمایش از کف سیستم نوینی است که هدف را در سرمایش ساکنان ساختمانها قرار داده است . در این سیستم نیز شما بدون هزینه تاسیساتی مضاعف و با همان لوله کشی که برای گرمایش از کف قرار داده اید می توانید مسیر ورودی کلکتور را به تجهیزات(چیلرهای آپارتمانی) سرمایشی جدید SGP وصل کرده و سرمایش مطبوعی را در فصول گرم سال تجربه کنید.
 
پکیج وموتورخانه
• استفاده از پکیج یا موتور خانه برای تأمین انرژی مورد نیاز سیستم گرمایش از کف امکان پذیر است.
 
پکیج
• در صورت استفاده از پکیج برای تأمین انرژی سیستم گرمایش از کف، پکیج مورد استفاده باید دارای کنترل دو منظوره باشد ( کنترلر دمای آب سیستم گرمایشی مستقل از کنترل دمای آب گرم مصرفی باشد).
 
موتورخانه
• نصب پمپ سیستم گرمایش از کف روی مسیر برگشت به هیچ عنوان مجاز نمی باشد و الزاماً لازم است بر روی مسیر رفت ( وبعد از محل اتصال منبع انبساط به سیستم گرمایشی ) قرارگیرد.
• در صورت نصب پمپ در مسیر برگشت، امکان ورود هوا به سیستم از شیرهای هواگیری واتصالات آب بندی نشده بوجود آمده وهمچنین فشار مثبت در ورودی پمپ تأمین نمی گردد.
 • طرح کلی موتورخانه توسط مهندس طراح تهیه می گردد ومعمولاً به یکی از دو صورت زیر است:
 
طرح موتور خانه جهت تامین آب گرم سیستم گرمایش از کف با استفاده از مخزن مخلوط کننده
 
طرح موتور خانه جهت تامین آب گرم سیستم گرمایش از کف با استفاده از مبدل حرارتی
 
توجه: در هریک از طرحهای فوق معمولاً حجم مبدل یا تانک میانگیر(مخزن مخلوط کننده) به گونه ای در نظر گرفته می شود که همیشه حجمی برابر حجم آب موجود در لوله های گرمایش از کف ورایزرهای مربوطه در مبدل یا تانک میانگیر ذخیره شده باشد.
 • اتصال مستقیم سیستم گرمایش از کف به یک دیگ آب گرم مجاز نمی باشد چرا که عملاً دیگ آب گرم به علت پائین بودن دمای آب بازگشتی از مدارهای سیستم گرمایش از کف در معرض آسیب ناشی از ایجاد تنشهای حرارتی قرار می گیرد و دستیابی به حداکثر ظرفیت حرارتی دیگ امکان پذیر نمی باشد.
 
راه اندازی
• مهمترین نکته در زمان راه اندازی، افزایش تدریجی دمای آب ورودی به سیستم گرمایش از کف می باشد به گونه ای که لوله ها، ورقه بتنی نصب شده و همچنین دیگ آب گرم تحت تنش حرارتی قرار گیرند لذا توصیه می گردد دمای آب در زمان راه اندازی از C˚ 25 بیشتر نباشد و روزانه فقط C ˚5 دمای آب ورودی افزایش یابد.

 

منبع دوجداره آبگرم موتورخانه

$
0
0

بع آب‌گرم كويل‌دار

 

گروه تاسيسات: متداولترین و بهینه‌ترین روش برای تولید آب گرم بهداشتی مصرفی و ذخیره آن، استفاده از منابع کویل‌دار است. در این نوع مخازن آب داغ یا بخار تهیه شده توسط دیگ، داخل یك كویل حرارتی كه معمولاً از چند شاخه لوله رفت و برگشتی از جنس مس تشكيل مي‌شود، گردش نموده و پس از تبادل حرارت با دیوار لوله مسی از كویل خارج می‌گردد. تبادل حرارت انجام شده باعث گرم شدن لوله مسی و در نهایت، گرم شدن آب سرد لوله خارجي می‌شود. منابع كويل‌دار عليرغم رواج پكيج‌ها، هنوز هم براي تامين آب گرم ساختمان حرف اول را مي‌زنند. گزارش ذيل در راستاي معرفي و شناخت بازار منابع‌ كويل آب گرم تهيه شده ‌است با ذكر اين نكته كه مطالب عنوان شده، صرفاً نظرات مخاطبان بوده و الزاماً ديدگاه‌ نشريه نمي‌باشد.

توصيف منابع كويل‌دار

محسن رجب‌نژاد، مدير شركت الوند خدمات و مجري پروژه‌هاي تاسيساتي به خبرنگار پيام ساختمانمي‌گويد: منابع كويل‌دار براي گرم كردن هر گونه سيالي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. بيشترين كاربرد آن در موتورخانه ساختمان و پكيج‌هاي مخزن‌دار است. ضمن اينكه مصارف صنعتي هم دارد، با اين تفاوت كه، حجم كويل‌هاي صنعتي بزرگتر بوده و ساختار متفاوتي دارند در اين گونه مواقع منبع تغذيه آب به لوله‌هاي فولاي بزرگ متصل مي‌شود. صنايع فولادسازي، نفت، گاز و... بيشترين مصرف كنندگان اين تجهيزات هستند.

وي ادامه مي‌دهد: امروزه در موتورخانه‌ها، براي تامين آب گرم مصرفي از منبع كويل‌دار به جاي منبع دوجداره استفاده مي‌شود و از قبل كارشناسان تاسيساتي ميزان مصرف ساختمان نوع و ظرفيت كويل را تعيين مي‌كنند. ظرفيت منبع‌هاي كويل‌دار حداقل 300 و حداكثر 5 هزار ليتر است. براي مثال، در يك ساختمان چهار طبقه با ميانگين جمعيت هر طبقه پنج نفر، به يك منبع كويل‌دار 1500 ليتري نياز داريم. البته براي مصارف صنعتي منابع كويل بزرگ با ظرفيت تا 40 هزار ليتر هم ساخته مي‌شود.

رجب نژاد تاكيد مي‌كند: انتخاب منبع آب گرم به شرايط ساختمان بستگي دارد. در بيشتر موارد چگونگي جابه‌جايي سيال مورد توجه قرار مي‌گيرد. منبع آب گرم مي‌تواند افقي، عمودي و چند ضلعي باشد. البته مبدل‌هاي آب گرم هم داريم كه به شكل استيل، صفحه‌اي و استوانه‌اي هستند و كار كويل را انجام مي‌دهند و با توجه به حجم كم در مواقعي به كار مي‌روند كه از لحاظ مكان دچار مشكل هستيم. همچنين منبع تامين آب گرم مي‌تواند چند منظوره(خورشيدي، گازوئيلي و گازي) باشد به شرطي كه سه كويل جداگانه نصب كنيم.

مدير شركت الوند خدمات، با اشاره به تفاوت‌هاي منبع كويل‌دار و دوجداره مي‌گويد: منبع آب گرم دوجداره شامل دو منبع است، منبع بيروني و داخلي. منبع بيروني يك فاصله سه سانتي با منبع داخلي دارد و آب غير بهداشتي داخل جداره بيروني منبع گردش مي‌كند و آب داخل منبع كه بهداشتي است را گرم مي‌كند كه براي شستشو و استحمام به كار مي‌رود. در حالي كه منبع كويل‌دار تك‌جداره است و كويل داخل منبع قرار مي‌گيرد و از راندمان بالاتري برخوردار است.

ظرفيت كويل واقعي باشد

گرم نگه داشتن آب به اين بستگي دارد كه منبع كويل‌دار را تا چه اندازه ايزوله كنيم و ظرفيت آن چقدر باشد. معمولاً اطراف منبع كويل را عايق مي‌كنند تا گرماي آن از بين نرود، اگر اين كار انجام شود مصرف سوخت كاهش پيدا مي‌كند.

حسين فرامرزي، مسئول كنترل كيفي شركت صاحب صنعت آمل به خبرنگار پيام ساختمان مي‌گويد: شكل و ظاهر منبع كويل براي مناطق مختلف يكسان است. البته در جاهاي كه رطوبت وجود داشته باشد از عايق پشم شيشه براي پوشش منبع استفاده مي‌شود. ولي نكته مهم واقعي بودن ظرفيت منبع كويل آب گرم است در غير اين صورت مصرف كنندگان با مشكل مواجه خواهند شد. به اعتقاد اين كارشناس تاسيساتي، در حال حاضر به خاطر ضعف كارشناسي هزينه‌هاي زيادي به مشتريان تحميل مي‌شود. طراحي‌هاي نادرست تاسيساتي باعث خريد محصولات كارشناسي نشده و تعويض زودهنگام تجهيزات خواهد شد. در صورتي كه اگر از قبل ظرفيت ‌سنجي شود و منبع كويل متناسب خريداري شود، مصرف سوخت موتورخانه كاهش مي‌يابد.

چگونگي سفارش و ساخت

منابع آب گرم كويل‌دار با توجه به نوع سفارش در اندازه‌هاي متفاوت ساخته مي‌شوند و نمي‌توان الگوي ثابتي را براي موتورخانه يك ساختمان در نظر گرفت. معمولاَ مهندسان طراح تاسيساتي قبل از اينكه كار به پيمانكار ارجاع شود نقشه موتورخانه و نوع تجهيزات آن را مشخص مي‌كنند. پيمانكار ممكن است مهندس ناظر تاسيساتي استخدام كند و يا طبق نظر مهندس طراح براي سفارش ساخت و خريد منبع كويل‌دار اقدام كند.

علي زندي، مدير بازاريابي و فروش شركت حرارت گستر به خبرنگار پيام ساختمانمي‌گويد: توليد منابع كويل‌دار تابع يك سري از شرايط خاص است كه در ايران رعايت نمي‌شوند. منابع كويل‌دار از آنجا كه داراي مخازن تحت فشار هستند بايد در ساخت آنها از فولادهاي آلياژي مخصوص استفاده شود. معمولاً در ايران از ورق‌هايي استفاده مي‌كنند كه از آلياژهاي تحت فشار ساخته نشده‌اند. بنابراين وقتي ورق گالوانيزه گرم تهيه شود در هنگام نرم كردن خاصيت خود را از دست مي‌دهد و باعث ايجاد خوردگي در مخزن مي‌شود.

زندي با اشاره به ويژگي‌هاي منابع كويل‌دار تاكيد مي‌كند: الزاماً بايد از فولاد مخصوص مخازن تحت فشار ساخته شوند، بعد از نصب عدسي‌ها و استوانه شدن منبع، براي گالوانيزه كردن اقدام شود، جوش‌هاي مخزن، زير پوستي و خودكار باشد، در محل جوشكاري دو لايه رنگ اكوستيك استفاده شود، ضخامت در نظر گرفته شده براي ورق‌هاي منبع متناسب با فشار كاري و مقاوم در مقابل خوردگي باشد،عدسي‌ها الكتريكال بوده و مخازن تحت فشار، لبه‌دار باشند و در نهايت، سطح حرارتي كويل متناسب با آب گرم مصرفي باشد.

بازار فروش و خدمات

بازار فروش كويل‌هاي آب گرم تابع تبليغات و ارائه خدمات مناسب است و در رقابتي تنگاتنگ با پكيج‌ها به بقاي خود ادامه مي‌دهد. با اين حال اگرچه اكثر مردم به منظور استقلال مصرف انرژي از پكيج‌ها استفاده مي‌كنند ولي به دليل امنيت بالاي موتورخانه هنوز هم مردم به استفاده از اين منابع توليد آب گرم راغب هستند.

مدير بازاريابي و فروش شركت حرارت گستر مي‌گويد: مشكل اصلي بازار توليد و فروش منبع كويل آب گرم، عدم استفاده از متريال درست در هنگام ساخت است در حالي كه بايد جنس مخازن آنها از فولاد تحت فشار بوده و عمليات ورق‌كاري و جوشكاري زير پوستي به درستي انجام شود و محل‌هاي جوشكاري بايد توسط دو لايه رنگ قوسي پوشانده شوند تا در آينده دچار خوردگي نشوند.

به گفته زندي، عليرغم توليد گسترده منابع كويل‌‌دار، برندهاي معروف در ايران اندك هستند و اغلب در پروژه‌هاي بزرگ مورد استفاده قرار مي‌گيرند. مشتريان ساختمان‌هاي كوچك اغلب با مراجعه به فروشگاه‌ها و بدون توجه به نوع برند، منابع كويل‌دار را خريداري مي‌كنند. مدير بازاريابي و فروش شركت حرارت گستر معتقد است: تنها در پروژه‌هايي كه كارشناس تاسيساتي حضور مستقيم دارد، كيفيت كويل‌ها مورد توجه قرار مي‌گيرد و در اغلب موارد بايد به فروشنده محصول اعتماد كرد. ضمن اينكه قيمت منبع‌هاي كويل آب گرم تابع شرايط مختلفي است و نمي‌توان قيمت ثابتي براي آنها در نظر گرفت. اگرچه خدمات پس از فروش اين تجهيزات از قانون خاصي تبعيت نمي‌كند ولي براي اطمينان از اين مسئله بهتر است از شركت‌هاي معتبر خريداري شود.

نگهداري و تعميرات

يك منبع كويل آب گرم از دريچه منهول، ورودي و خروجي، وسايل كنترلي، سوپاپ اطمينان، به همراه يك كويل مسي در داخل منبع، تشكيل شده است. منابع كويل آب گرم در ميزان فشار آب ساختمان موثر هستند بنابراين اگر درست تنظيم نشده باشند افزايش و كاهش فشار آب زيادي در طبقات ساختمان خواهيم داشت كه علاوه بر ايجاد مشكل براي ساكنان باعث آسيب منبع كويل و لوله‌هاي انتقال خواهد شد.

معمولاً در موتورخانه‌هاي بزرگ، اپراتور استخدام شده و كار نگهداري و تعميرات را انجام مي‌دهد. اين موضوع ممكن است ماهيانه يا ساليانه انجام شود. از طرف ديگر؛ اگر كويل‌هاي آب گرم، منهول داشته باشند، سرويسكار از آنجا وارد منبع شده و ضمن نظافت كويل، آسيب‌هاي احتمالي را برطرف مي‌كند، رعايت اين موضوع در ساخت كويل‌هاي با ظرفيت بالا الزاميست.

 

گرمایش

$
0
0
    

در ميان مولفه‎ هاي مصرف انرژي در ساختمان، سيستم‎هاي گرمايشي که عمدتا از سوخت‎هاي فسيلي استفاده مي‎کنند و از جمله مصرف کنندگان عمده انرژي بشمار مي‎روند، از اهميت ويژه‎اي برخوردار هستند، چرا که 70% از گاز طبيعي مصرفي کشور به گرمايش ساختمان اختصاص مي‎يابد.
   

توجه به عوامل گوناگوني که در ميزان مصرف انرژي گرمايشي ساختمان نقش دارند، در ارائه راهکارهاي صرفه‎‌جويي در بخش ساختمان و کاهش مصرف انرژي در بخش خانگي، تاثير فراواني مي‎گذارد. شرايط اقليمي و آب و هوايي، معماري ساختمان، مصالح ساختمان، راندمان سيستم‎هاي گرمايش، بکارگيري تجهيزات با ظرفيت مورد نياز که اساساً در ميزان بار حرارتي ساختمان موثر هستند و همچنين کنترل سيستم‎هاي گرمايش از عوامل موثر در ميزان مصرف انرژي گرمايشي محسوب مي‎شوند.


گرمايش مركزي

در سيستم‎هاي گرمايش مرکزي، گرماي مورد نياز تمام قسمت‎ها در يک قسمت از ساختمان توليد مي‎شود و به کمک وسايل توزيع از قبيل رادياتور، فن کويل، کانال و ... به بخش‎هاي مورد نياز فرستاده مي‎شود.
اساس کار سيستم‎هاي گرمايش مرکزي بر اين است که حرارت از يک منبع انرژي به قسمت‎هاي مختلف ساختمان انتقال مي‎يابد. براي انتقال حرارت وجود سيال واسطه‎اي چون آب، بخار و يا هوا لازم است که ناقل حرارت بين منبع انرژي و دستگاه‎هاي گرم کننده باشد. سيستم‎هاي گرمايش مرکزي همگي داراي يک ديگ آب گرم يا ديگ بخار مي‎باشند و تفاوت ميان سيستم‎هاي مختلف گرمايش مرکزي در پايانه‎هاي آنها مي‎باشد که مي‎تواند رادياتور آلومينيومي يا فولادي، فن کويل، هواساز يا فن کويل‎هاي کانالي باشد.

   

گرمايش موضعي 

 

 بخاري ها

بخاري، بيشتر براي گرمايش بخش محدودي از فضاي ساختمان، كاربرد موثر دارد. به كارگيري بخاري در نقاط مختلف منزل، قابليت انعطاف بيشتري از نظر بهينه سازي مصرف سوخت دارد.
   

در انتخاب بخاري بايد به عواملي از قبيل ايمني، مصرف كم، هزينه نصب مناسب، رده بالاتر در برچسب انرژي، مطابقت با استانداردهاي زيست محيطي و تناسب ظرفيت و اندازه وسيله با فضا توجه نمود. بخاري‌هاي گازي و نفتي بدون دودكش تا حد زيادي مطابق با معيار و الگوي صحيح مصرف هستند. در مواردي كه مايل به استفاده از وسايل گرمايشي جانبي هستيد، استفاده ازانواع بخاري هاي بدون دودكش توصيه مي‌شود.
اين بخاري‌ها را مي‌توان در هر جايي از منزل و بدون هيچ محدوديتي نصب كرد، البته توجه داشته باشيد، ظرفيت بخاري‌ها نبايد بيش از نياز فضاي مورد نظر انتخاب شوند. توجه كنيد كه بالا بودن ظرفيت دستگاه‌ها تضميني بر افزايش بازدهي آن‌ها نمي‌باشد و بهتر است از وسايل با اندازه مناسب و زمان كار طولاني‌تر استفاده شود.
 


گرمايش آب
 

حدود 15 تا 20 درصد انرژي مصرفي هر خانوار صرف تامين آب گرم بهداشتي مي‌شود. از اين رو انتخاب آبگرمكن مناسب تاثير مهمي در كاهش مصرف سوخت خواهد داشت.
   

آبگرمكن‌هاي متداول در دو نوع گازي و نفتي موجود هستند. استفاده از آبگرمکن خورشیدی نيز به دليل بهره‌گيري از انرژي طبيعي خورشيد در حال گسترش است. در انتخاب آبگرمكن بايد به مواردي مانند تعداد افراد خانواده، عادت‌هاي بهداشتي، ميزان مصرف سوخت، بازده دستگاه، رده‌ انرژي در برچسب انرژي، هزينه نصب و راه اندازي و نحوه كاربرد آن توجه نمود.
برچسب‌هاي انرژي، برچسب‌هاي اطلاع رساني هستند كه بر روي تجهيزات استفاده كننده از حامل‌هاي انرژي، الصاق مي‌شوند و به روش‌هاي مختلف، مفاهيمي نظير وضعيت مصرف انرژي ساليانه، بازده، صرفه جويي و يا هزينه‌هاي انرژي را مشخص كنند.

هر چه رده انرژي بالاتر باشد، آبگرمكن داراي بازده بيشتر و صرفه جويي بيشتر در مصرف گاز است.

شايان ذكر است آبگرمكن‌هاي گازسوز مي‌بايست در فضاي بسته با در نظر گرفتن هواي مورد نياز احتراق و توجه به مسايل ايمني نصب گردد و از نصب آن‌ها در فضاهاي باز جداً خودداري گردد.
همچنين عايقكاري لوله‌هاي رفت و برگشت آبگرم به دستگاه (آبگرمكن گازسوز) ضروري است.
       
      نكات كاربردي در مصرف آب گرم:
دماي آبگرمكن را بين 55 تا 60 درجه سانتي گراد تنظيم كنيد.    
سيستم گرمايش آب را هنگامي كه براي مدت طولاني خارج از منزل هستيد خاموش كنيد.    
زمان استحمام خود را كوتاه كنيد، به طوري كه حمام‌هاي طولاني به دوش گرفتن كوتاه تبديل شود.    
اطمينان حاصل كنيد كه شيرهاي آب گرم نشتي نداشته و چكه نمي‌كنند، زيرا كه چكه كردن يك قطره در هر ثانيه برابر با 2000 ليتر در ماه خواهد شد.    
به منظور كاهش اتلاف حرارت از آبگرمكن مي‌بايست يك پوشش عايق حرارتي بر روي مخزن آب گرم قرار داشته باشد و لوله‌هاي آب گرم نيز، در جاهايي كه امكان دارد، عايق شوند. اين كار، روش بسيار مناسبي براي كاهش اتلاف گرماست و مصرف سوخت و هزينه‌هاي گرمايش آب را گاهش مي‌دهد.    
در آبگرمكن‌هاي گازسوز فوري، رده انرژي A نسبت به G داراي 37 درصد صرفه جويي در مصرف سوخت و رده انرژي D نسبت به G داراي 20 درصد صرفه جويي است.    
در آبگرمكن‌هاي گازسوز مخزن دار، رده انرژي A نسبت به G داراي 32 درصد صرفه‌جويي در مصرف سوخت و رده انرژيD نسبت به G داراي 21 درصد صرفه‌جويي است.    

ترموستات ها در تاسیسات

$
0
0
ترموستات ها وسایل کنترل دمای آب داخل شبکه سیستم گرمایش یا سرمایش  یا آب گرم مصرفی و یا کنترل هوای گرم یا سرد می باشند .

هر ترموستات دارای  یک قطعه حساس در مقابل دما است که نسبت به تغییر آن عکس العمل نشان داده و باعث قطع و وصل آن می شود به این قطعه حساس حس کننده گفته می شود که به انواع زیر می تواند باشد :

۱-بی متالی(نوار دو فلزی)

۲-میله و لوله ای

۳-فانوسی

۴-مقاومت الکتریکی

۵-هیدرولیکی

از جمله ترموستاتهای سیستم حرارت مرکزی می توان به ترموستات اتاقی - ترموستات دیگ(آکوستات) - ترموستات جداری - ترموستات هوایی نام برد . از ۴ ترموستات فوق ۳ تای اولی به ترتیب با کاهش دمای هوای اتاق یا آب گرم دیگ یا آب داخل لوله ها مدار الکتریکی را وصل و پس از رسیدن دما به حد تنظیم شده مدار را وصل می کنند .

 

ترموستات قطع و وصل : در این نوع ترموستات برای کنترل دما از یک بی متال استفاده می شود این ترموستات معمولا دارای اختلاف دمای قطع و وصل ۰.۵ تا ۲ درجه می باشد تنظیم دامنه  حساسیت ترموستات معمولا با فشار مستقیمی که به بی متال وارد می شود صورت می گیرد در حالی که در تنظیم اختلاف دمای قطع و وصل آهنربای کوچکی به مقدار جزئی به نوار دو فلزی نزدیک و یا از دور می شود .

 

 

اشکالی که در این ترموستات پیش می آید این است که پس از باز شدن پلاتین ها و خاموش شدن پمپ گرم کننده درجه حرارت اتاق باز هم بالا می رود علت این امر جریان طبیعی آب در لوله ها می باشد برای جبران این اشکال سازندگان ترموستات یک مقاومت الکتریکی کوچک در ترموستات قرار می دهند که در تمام مدت کار مشعل برق از داخل آن عبور می کند و درجه حرارت آن ۱ درجه بالاتر از دمای محیط نگه می دارد به این مقاومت مقاومت جلو انداز هم گفته می شود .

ترموستات دیگ (اکوستات) : ترموستات دیگ که به اکوستات مستعرق هم معروف است برای تنظیم دمای مایعات طوری طراحی شده که از آن در تاسیسات حرارت مرکزی برای فرمان دادن به مشعل جهت تنضیم دمای آب دیگ استفاده می شود قسمت حس کننده از نوع هیدرولیکی بوده  و به همراه یک غلاف روی دیگ نصب می شود . هنگامیکه دمای آب داخل دیگ به دمای تنظیم شده روی اکوستات برسد کلید داخل اکوستات توسط بالب قطع می شود و مشعل از کار می افتد و پس از سرد شدن آب دیگ مجددا کلید وصل می شود و مشعل روشن می گردد .

 

 

ترموستات جداری : حس کننده این ترموستات از نوع بی متالی است و کاربرد آن در ساختمان های چند اتاقی است که نمی توان تعداد زیادی ترموستات اتاقی برای اتاقها نصب کرد به این صورت که یک ترموستات جداری برای لوله اصلی در نظر می گیرند این ترموستات دارای دگمه ری ست بوده و با پایین آمدن درجه حرارت آب دیگ و رسیدن به دمای مطمئن با فشردن دگمه ری ست مشعل به کار خواهد افتاد .کاربرد دیگر آن خاموش و روشن کردن پمپ سیرکولاسیون می باشد 

نحوه تنظیم شیربرقی مشعل

$
0
0
 
 این شیر برقی از نوع آرام بازشو می باشد و اجازه تشکیل شعله به آرامی را فراهم می آورد و حداکثر دبی عبوری از آن با افت۳ میلی بار حدود ۲۰ متر مکعب در ساعت می باشد .
  
  
تنظيم سرعت  و حجم تشكيل شعله اوليه:
با شل كردن پيچ با لاي شير و چرخش آن در جهت مثبت يا منفي حجم گاز و سرعت رسيدن به حداكثر حجم ورودي تنظيم شده و با اين امر مي توان به صورت ايمن شعله را تشكيل داد .طبق كاتالوگ حداكثر 10 ثانیه مي تواند زمان رسيدن به دبي ماكزيمم شير طول بكشد .

 

تنظيم شعله :

براي تنظيم شعله و دبي عبوري از شير در حالت باز با استفاده از پيچ آلن موجود در زير شير مي توان اقدام نمود  .اين تنظيم بايد بعد از تشكيل شعله و به صورت آرام آرام صورت پذيرد و حتما نحوه تشكيل شعله ابتدايي نيز به موازات ان تنظيم گردد
 

 

بهینه سازی موتورخانه ها

$
0
0
مهمترین عوامل پایین بودن کارایی موتور‌خانه‌ها:

1) اختلاط ناقص سوخت و هوا که منجر به احتراق ناقص می‌شود (مشعل این موتور‌خانه‌ها نمی‌توانند سوخت و هوا را بطور کامل با هم مخلوط نمایند بنابراین در بعضی از مواقع برای اینکه بتوان هوای لازم برای احتراق را تامین نمود باید هوای اضافه را بالا برد)

2) عدم انعطاف‌پذیری در مقابل تغییرات شرایط جوی و شرایط کاری موتورخانه‌ها ( به علت عدم نصب سیستم کنترل محیطی هوشمند موتورخانه تغییر شرایط محیطی باعث می‌شود که دیگ و مشعل از حالت بهینه خود خارج شده و بازده‌شان پایین بیاید.)

3) عدم تنظیمات فصلی در موتورخانه‌هاکه باعث افت شدید راندمان و افزایش مصرف سوخت می‌شود

4) طراحی موتور‌خانه‌ها با تکنولوژی‌های قدیمی که موارد مربوط به صرفه‌جویی انرژی در آنها لحاظ نشده است

 

دلایل اتلاف انرژی در موتور‌خانه‌ها:

1) مناسب نبودن مشعل ( عدم تنظیم درست و در برخی موارد پایین بودن راندمان )

2) مناسب نبودن دیگ ( عدم عایق‌بندی و وجود رسوب در داخل پره‌ها )

3) عدم تناسب ظرفیت حرارتی دیگ با مشعل

4) تمیز نبودن موتور‌خانه

5) مناسب نبودن دودکش و طراحی غلط لوله‌کشی

6) عدم انطباق ظرفیت حرارتی موتور‌خانه با بار حرارتی ساختمان

7) عدم تنظیم صحیح ترموستات

 

عملیات بهینه‌سازی موتورخانه‌ها:

1) نصب سیستم کنترل محیطی هوشمند موتورخانه

2) تنظیم موتورخانه

3) تطابق دیگ و مشعل

4) نصب دمپر بارومتریک

5) عایقکاری لوله و دیگ

6) رسوب زدایی و شستشوی دیگ

 


بررسی رفتار لرزه ای لوله ها

$
0
0

در این بخش به بررسی رفتار لرزه ای لوله های چدن نشکن، لوله های آزبست سیمان، لوله بتنی، فولادی و لوله های پلی اتیلنمی پردازیم:

  • لوله های چدن نشکن:

لوله های چدن نشکن برخلاف لوله های چدن معمولی، که در برابر زلزله آسیب پذیرند و برای مناطق زلزله خیز توصیه نمی شوند، در برابر زلزله مقاوم اند.

  • لوله های بتنی:

این لوله ها نسبت به لوله های آزبست سیمان انعطاف پذیرترند، اما در حالت کلی برای مناطق زلزله خیز توصیه نمی شوند. این لوله ها در قطرهای بالا، به علت رفتار خمشی، کمتر دچار آسیب می شوند. لوله های بتنی هستة فولادی نسبت به سایر لوله های بتنی رفتار مناسب تری در برابر زلزله داشته اند.

  • لوله های فولادی:

لوله‌های فولادی ,به ویژه اگر در مسیرهای انحنادار یا دارای شکستگی استفاده شوند، در برابر زلزله مقاومند و آسیب پذیری آنها بیشتر در حالت برخورد عمود بر گسل اتفاق می افتد. این لوله ها در مقایسه با لوله های چدنی، بتنی و آزبست کمتر آسیب می بینند. اگر از خوردگی این لوله ها ممانعت شود، کاربرد آنها در مناطق زلزله خیز با خطر کم و متوسط وحتی بدون اتصال انعطاف پذیر قابل قبول است. لازم به ذکر است که در صورت اتصال جوشی و به صورت یکپارچه در آوردن خطوط لوله می توان انتظار عملکرد لرزه ای بهتر و مناسب تری از این لوله ها داشت.

  • لوله پلی اتیلن سنگین

لوله‌های پلی اتیلن سنگین با جوش های فیوژن رفتار لرزه ای خوبی دارند و برای مناطق زلزله خیز توصیه می شوند. دارای انعطاف پذیری مناسبی هستند و در زلزله های گذشته کمتر دچار آسیب شده اند.

  • مقایسة میزان ترمیم ناشی از زلزله در  لوله ها

میزان حرکت در گسل و جنس لوله دو پارامتر اساسی در برآورد میزان خرابی لوله هاست؛ اگرچه خصوصیات مقاومتی خاک، زاویة استقرار خط لوله نسبت به جهت گسل و عمق کارگذاری لوله نیز جزء پارامترهای مؤثر می باشند.

 

محل نصب و شکل مناسب دود کش

$
0
0
شکل مناسب برای مقطع دودکش، دایره است.
باید سعی شود که دودکشها در دیوارهای داخلی قرار گیرند.
قراردادن دودکش در دیوارهای خارجی، بخصوص در مناطق سردسیر، کارایی دودکش را با اشکال مواجه می‌سازد. چنانچه قطر دودکش زیاد باشد و باعث بریدگی دیوار ساختمان گردد، می‌توان با تأیید دستگاه نظارت از دودکش با مقطع مربع و یا مربع مستطیل استفاده نمود، دودکشهای مربع مستطیل معمولاً از جنس آزبست ـ سیمان ساخته می‌شوند و نسبت عرض به طول آنها 2 به 3 می‌باشد.
برای هر وسیله حرارتی باید دودکش جداگانه‌ای نصب گردد.
ارتفاع انتهای دودکش از بلندترین نقطه ساختمان با دستور دستگاه نظارت تعیین می‌گردد. این ارتفاع نباید از 1 متر کمتر باشد. اگر ارتفاع دودکش از بلندترین نقطه بام با شیروانی پایین‌تر باشد، خروج دود با اشکال مواجه می‌شود و کار مرکز حرارتی ساختمان مختل می‌گردد.
در صورتی که مجرای دودکش در مجاورت ساختمان دیگری قرار داشته باشد که ارتفاع آن از ساختمان موردنظر بیشتر باشد، ارتفاع دودکش باید از ساختمان مجاور بلندتر باشد، این اضافه ارتفاع نیز کمتر از یک متر نخواهد بود. بدین ترتیب چنانچه ارتفاع ساختمان مجاور یک ساختمان به هر علت افزایش یابد، باید ارتفاع دودکش ساختمان کوتاهتر، مورد بررسی و تجدید نظر قرار گیرد. دودکش نباید در مسیر خود منفذ داشته باشد. زیرا وجود منفذ در مجرای دودکش باعث کاهش قدرت آن می‌گردد. در طراحی دودکش باید دقت شود که هیچگونه بار خارجی بر دودکش وارد نشود. محل دودکش باید طوری در نظر گرفته شود که از نعل درگاهها و همچنین از شیروانیهای چوبی دور باشد تا تولید آتش‌سوزی ننماید. دودکشها عموماً باید شاقولی نصب گردند، در موارد استثنائی و در صورت اجبار با تأیید دستگاه نظارت می‌توان دودکش را به طور مورب و تا 60 درجه نسبت به افق نصب نمود. چنانچه دودکش به زانو نیاز داشته باشد، زاویه زانوها باید بین 45 تا 60 درجه باشد.
سطح مقطع دودکش در قسمت افقی، باید 5/1 برابر سطح مقطع آن در قسمت قائم باشد.
برای دودکشها معمولاً کلاهکی از جنس ورق گالوانیزه به شکل H نصب می‌کنند تا ضمن تخلیه دود، از ورود نزولات جوی در آن جلوگیری شود. در دودکشهای بزرگ، در قسمت پایین دودکش دریچه بازدید قرار می‌دهند تا در مواقع لزوم خاکستر جمع شده را خالی نمایند. در محاسبه سازه‌ای دودکشهای مرتفع و مستقل از ساختمان، باید مسئله فشار باد و واژگونی و زلزله مد نظر قرار گیرد. در مورد زمان تناوب اصلی نوسان دودکشها، استاندارد شماره 2800 مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران ملاک عمل خواهد بود.

 

منبع دوجداره آبگرم موتورخانه

$
0
0

بع آب‌گرم كويل‌دار

 

گروه تاسيسات: متداولترین و بهینه‌ترین روش برای تولید آب گرم بهداشتی مصرفی و ذخیره آن، استفاده از منابع کویل‌دار است. در این نوع مخازن آب داغ یا بخار تهیه شده توسط دیگ، داخل یك كویل حرارتی كه معمولاً از چند شاخه لوله رفت و برگشتی از جنس مس تشكيل مي‌شود، گردش نموده و پس از تبادل حرارت با دیوار لوله مسی از كویل خارج می‌گردد. تبادل حرارت انجام شده باعث گرم شدن لوله مسی و در نهایت، گرم شدن آب سرد لوله خارجي می‌شود. منابع كويل‌دار عليرغم رواج پكيج‌ها، هنوز هم براي تامين آب گرم ساختمان حرف اول را مي‌زنند. گزارش ذيل در راستاي معرفي و شناخت بازار منابع‌ كويل آب گرم تهيه شده ‌است با ذكر اين نكته كه مطالب عنوان شده، صرفاً نظرات مخاطبان بوده و الزاماً ديدگاه‌ نشريه نمي‌باشد.

توصيف منابع كويل‌دار

محسن رجب‌نژاد، مدير شركت الوند خدمات و مجري پروژه‌هاي تاسيساتي به خبرنگار پيام ساختمانمي‌گويد: منابع كويل‌دار براي گرم كردن هر گونه سيالي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. بيشترين كاربرد آن در موتورخانه ساختمان و پكيج‌هاي مخزن‌دار است. ضمن اينكه مصارف صنعتي هم دارد، با اين تفاوت كه، حجم كويل‌هاي صنعتي بزرگتر بوده و ساختار متفاوتي دارند در اين گونه مواقع منبع تغذيه آب به لوله‌هاي فولاي بزرگ متصل مي‌شود. صنايع فولادسازي، نفت، گاز و... بيشترين مصرف كنندگان اين تجهيزات هستند.

وي ادامه مي‌دهد: امروزه در موتورخانه‌ها، براي تامين آب گرم مصرفي از منبع كويل‌دار به جاي منبع دوجداره استفاده مي‌شود و از قبل كارشناسان تاسيساتي ميزان مصرف ساختمان نوع و ظرفيت كويل را تعيين مي‌كنند. ظرفيت منبع‌هاي كويل‌دار حداقل 300 و حداكثر 5 هزار ليتر است. براي مثال، در يك ساختمان چهار طبقه با ميانگين جمعيت هر طبقه پنج نفر، به يك منبع كويل‌دار 1500 ليتري نياز داريم. البته براي مصارف صنعتي منابع كويل بزرگ با ظرفيت تا 40 هزار ليتر هم ساخته مي‌شود.

رجب نژاد تاكيد مي‌كند: انتخاب منبع آب گرم به شرايط ساختمان بستگي دارد. در بيشتر موارد چگونگي جابه‌جايي سيال مورد توجه قرار مي‌گيرد. منبع آب گرم مي‌تواند افقي، عمودي و چند ضلعي باشد. البته مبدل‌هاي آب گرم هم داريم كه به شكل استيل، صفحه‌اي و استوانه‌اي هستند و كار كويل را انجام مي‌دهند و با توجه به حجم كم در مواقعي به كار مي‌روند كه از لحاظ مكان دچار مشكل هستيم. همچنين منبع تامين آب گرم مي‌تواند چند منظوره(خورشيدي، گازوئيلي و گازي) باشد به شرطي كه سه كويل جداگانه نصب كنيم.

مدير شركت الوند خدمات، با اشاره به تفاوت‌هاي منبع كويل‌دار و دوجداره مي‌گويد: منبع آب گرم دوجداره شامل دو منبع است، منبع بيروني و داخلي. منبع بيروني يك فاصله سه سانتي با منبع داخلي دارد و آب غير بهداشتي داخل جداره بيروني منبع گردش مي‌كند و آب داخل منبع كه بهداشتي است را گرم مي‌كند كه براي شستشو و استحمام به كار مي‌رود. در حالي كه منبع كويل‌دار تك‌جداره است و كويل داخل منبع قرار مي‌گيرد و از راندمان بالاتري برخوردار است.

ظرفيت كويل واقعي باشد

گرم نگه داشتن آب به اين بستگي دارد كه منبع كويل‌دار را تا چه اندازه ايزوله كنيم و ظرفيت آن چقدر باشد. معمولاً اطراف منبع كويل را عايق مي‌كنند تا گرماي آن از بين نرود، اگر اين كار انجام شود مصرف سوخت كاهش پيدا مي‌كند.

حسين فرامرزي، مسئول كنترل كيفي شركت صاحب صنعت آمل به خبرنگار پيام ساختمان مي‌گويد: شكل و ظاهر منبع كويل براي مناطق مختلف يكسان است. البته در جاهاي كه رطوبت وجود داشته باشد از عايق پشم شيشه براي پوشش منبع استفاده مي‌شود. ولي نكته مهم واقعي بودن ظرفيت منبع كويل آب گرم است در غير اين صورت مصرف كنندگان با مشكل مواجه خواهند شد. به اعتقاد اين كارشناس تاسيساتي، در حال حاضر به خاطر ضعف كارشناسي هزينه‌هاي زيادي به مشتريان تحميل مي‌شود. طراحي‌هاي نادرست تاسيساتي باعث خريد محصولات كارشناسي نشده و تعويض زودهنگام تجهيزات خواهد شد. در صورتي كه اگر از قبل ظرفيت ‌سنجي شود و منبع كويل متناسب خريداري شود، مصرف سوخت موتورخانه كاهش مي‌يابد.

چگونگي سفارش و ساخت

منابع آب گرم كويل‌دار با توجه به نوع سفارش در اندازه‌هاي متفاوت ساخته مي‌شوند و نمي‌توان الگوي ثابتي را براي موتورخانه يك ساختمان در نظر گرفت. معمولاَ مهندسان طراح تاسيساتي قبل از اينكه كار به پيمانكار ارجاع شود نقشه موتورخانه و نوع تجهيزات آن را مشخص مي‌كنند. پيمانكار ممكن است مهندس ناظر تاسيساتي استخدام كند و يا طبق نظر مهندس طراح براي سفارش ساخت و خريد منبع كويل‌دار اقدام كند.

علي زندي، مدير بازاريابي و فروش شركت حرارت گستر به خبرنگار پيام ساختمانمي‌گويد: توليد منابع كويل‌دار تابع يك سري از شرايط خاص است كه در ايران رعايت نمي‌شوند. منابع كويل‌دار از آنجا كه داراي مخازن تحت فشار هستند بايد در ساخت آنها از فولادهاي آلياژي مخصوص استفاده شود. معمولاً در ايران از ورق‌هايي استفاده مي‌كنند كه از آلياژهاي تحت فشار ساخته نشده‌اند. بنابراين وقتي ورق گالوانيزه گرم تهيه شود در هنگام نرم كردن خاصيت خود را از دست مي‌دهد و باعث ايجاد خوردگي در مخزن مي‌شود.

زندي با اشاره به ويژگي‌هاي منابع كويل‌دار تاكيد مي‌كند: الزاماً بايد از فولاد مخصوص مخازن تحت فشار ساخته شوند، بعد از نصب عدسي‌ها و استوانه شدن منبع، براي گالوانيزه كردن اقدام شود، جوش‌هاي مخزن، زير پوستي و خودكار باشد، در محل جوشكاري دو لايه رنگ اكوستيك استفاده شود، ضخامت در نظر گرفته شده براي ورق‌هاي منبع متناسب با فشار كاري و مقاوم در مقابل خوردگي باشد،عدسي‌ها الكتريكال بوده و مخازن تحت فشار، لبه‌دار باشند و در نهايت، سطح حرارتي كويل متناسب با آب گرم مصرفي باشد.

بازار فروش و خدمات

بازار فروش كويل‌هاي آب گرم تابع تبليغات و ارائه خدمات مناسب است و در رقابتي تنگاتنگ با پكيج‌ها به بقاي خود ادامه مي‌دهد. با اين حال اگرچه اكثر مردم به منظور استقلال مصرف انرژي از پكيج‌ها استفاده مي‌كنند ولي به دليل امنيت بالاي موتورخانه هنوز هم مردم به استفاده از اين منابع توليد آب گرم راغب هستند.

مدير بازاريابي و فروش شركت حرارت گستر مي‌گويد: مشكل اصلي بازار توليد و فروش منبع كويل آب گرم، عدم استفاده از متريال درست در هنگام ساخت است در حالي كه بايد جنس مخازن آنها از فولاد تحت فشار بوده و عمليات ورق‌كاري و جوشكاري زير پوستي به درستي انجام شود و محل‌هاي جوشكاري بايد توسط دو لايه رنگ قوسي پوشانده شوند تا در آينده دچار خوردگي نشوند.

به گفته زندي، عليرغم توليد گسترده منابع كويل‌‌دار، برندهاي معروف در ايران اندك هستند و اغلب در پروژه‌هاي بزرگ مورد استفاده قرار مي‌گيرند. مشتريان ساختمان‌هاي كوچك اغلب با مراجعه به فروشگاه‌ها و بدون توجه به نوع برند، منابع كويل‌دار را خريداري مي‌كنند. مدير بازاريابي و فروش شركت حرارت گستر معتقد است: تنها در پروژه‌هايي كه كارشناس تاسيساتي حضور مستقيم دارد، كيفيت كويل‌ها مورد توجه قرار مي‌گيرد و در اغلب موارد بايد به فروشنده محصول اعتماد كرد. ضمن اينكه قيمت منبع‌هاي كويل آب گرم تابع شرايط مختلفي است و نمي‌توان قيمت ثابتي براي آنها در نظر گرفت. اگرچه خدمات پس از فروش اين تجهيزات از قانون خاصي تبعيت نمي‌كند ولي براي اطمينان از اين مسئله بهتر است از شركت‌هاي معتبر خريداري شود.

نگهداري و تعميرات

يك منبع كويل آب گرم از دريچه منهول، ورودي و خروجي، وسايل كنترلي، سوپاپ اطمينان، به همراه يك كويل مسي در داخل منبع، تشكيل شده است. منابع كويل آب گرم در ميزان فشار آب ساختمان موثر هستند بنابراين اگر درست تنظيم نشده باشند افزايش و كاهش فشار آب زيادي در طبقات ساختمان خواهيم داشت كه علاوه بر ايجاد مشكل براي ساكنان باعث آسيب منبع كويل و لوله‌هاي انتقال خواهد شد.

معمولاً در موتورخانه‌هاي بزرگ، اپراتور استخدام شده و كار نگهداري و تعميرات را انجام مي‌دهد. اين موضوع ممكن است ماهيانه يا ساليانه انجام شود. از طرف ديگر؛ اگر كويل‌هاي آب گرم، منهول داشته باشند، سرويسكار از آنجا وارد منبع شده و ضمن نظافت كويل، آسيب‌هاي احتمالي را برطرف مي‌كند، رعايت اين موضوع در ساخت كويل‌هاي با ظرفيت بالا الزاميست.

 

رادیاتورهای گرمایشی

$
0
0
رادیاتورهاری گرمایشی(شوفاژ) امروزه باتوجه به مزایای که دارندجای خودرابیشترازپیش درساختمانهابازنموده اند.رادیاتوروسیله ایست که باجریان یافتن آب گرم داخل آن گرمای آب رابه فضای اطراف خودمنتقل می سازدرادیاتورهای فعلی عموما ازنظرآلیاژی به دوگروه فولادی وآلومینیومی تقسیم می شوندکه نوع آلومینیومی آن باتوجه به سبکی ومقاومت بالا دربرابرپوسیدگی ورسوب گیری بیشتردرمنازل استفاده میشود.روش تولید رادیاتورها نیزمتفاوت است که اغلب به روش دایکست(ریخته گری)-اکسترودی(اتصالی)ویاتلفیقی می باشد.

رادیاتورهای آلومینیومی رایج امکان افزایش یا کاهش پره ها راجهت تنظیم حرارت مطلوب دارندقیمت رادیاتورهای پره ایی براساس تعدادهرپره دریک بلوک تعیین میشودولی دررادیاتورهای پنلی(کاوردار)بصورت متری یاعددی می باشدازنکات حائز اهمیت درانتخاب رادیاتورمیزان بازده گرمایشی-مقاومت دربرابرزنگ زدگی-وزن وکیفیت رنگ بدنه آن می باشدرادیاتورها معمولا بایدتافشار۹الی ۱۰بارراتحمل نمایند.اغلب رادیاتورهای فعلی دارای گارانتی ۱۰ ساله می باشندالبتبه بایددرخصوص محافظت ازیخ زدگی که درمناطق سردسیرودرصورت خاموش بودن سیستم گرمایشی موجب ترکیدن رادیاتورمی شوددقت لازم به عمل آید(خصوصادراردبیل وشهرهای که دمای زیرصفررازیادتجربه می کنند)انتخاب وخریدشیرها یرفت وبرگشت ترموستاتیک(ترمومتردار)واتصالات باکیفیت موجب افزایش عمروراندمان حرارتی ودرنتیجه رضایت بیشترمصرف کننده خواهدبود.

 

نصب انواع شیرآلات

$
0
0
 

 

 

اصول لوله كشی-انتخاب بهترین شیر


شیرهای اصلی

     شیرهای اصلی ترموستاتیك بیشتر در ساختمان های تجاری به كار می روند و به مقادیر آب زیادی نیاز دارند. این شیرها آب خروجی از دیگ یا آبگرمكن را به دمای پایین تری تعدیل می نمایند. برای مثال یك شیر اصلی در یك هتل یا یك آپارتمان برای تعدیل آب 180 درجه فارنهایت كه از یك دیگ خارج می شود به دمای حداكثر 140 درجه فارنهایت به كار می رود.

  شیر اصلی، اولین شیری است كه در سیستم به كار می رود هر چند كه این شیر مصرف كننده در برابر سوختن یا تاول زدن محافظت نمی كند. چرا كه این شیر در هنگام نصب بر روی یك درجه حرارت معین تنظیم می شود و باعث می شود كه دمای آب ورودی مطابق با دمای برنامه ریزی شده باشد. در بسیاری از موارد شیر اصلی در طبقه اول و یا طبقه همكف قرار می گیرد. یعنی تا حد امكان در نزدیكی منبع تامین آب گرم. وقتی كه دمای آب توسط شیر اصلی تعدیل گردید با تكیه بر سیستم گردش مجدد می توان از تامین دمای مورد نظر برای آب اطمینان حاصل نمود. مهندسین لوله كشی باید در خصوص افت دمای حاصل از گردش مجدد، تمهیدات لازم را در نظر بگیرند، اگر سیستم حفاظت از گرما در سیستم نصب نشده باشد، دمای آب ممكن است تا 100 یا 105 درجه فارنهایت پایین بیاید حتی اگر شیر اولیه روی دمای 120 درجه فارنهایت تنظیم شده باشد.

 

امروزه روش جستجوی دما (Heat Tracing) یك روش مشهور برای گرمایش آب در حین گردش مجدد تبدیل شده است. بدین ترتیب كه آب به وسیله عبور ÷یوسته و همیشگی از یك مسیر كه توسط نوارهای داغی نوارپیچ شده است به صورت ترموستاتیكی كنترل و گرم نگه داشته می شود. شیر اصلی با استفاده از یكی از سه مكانیزم زیر آب را كنترل می كند: موتور وكس، بی متال و یا لوله كاپیلاری، كه هر یك از یك نوع خاص ترموستات بهره می برند. اما هدف مشترك هر سه تولید آب با دمای ثابت می باشد. وقوف كامل به چگونگی عملكرد هر یك از این سه مكانیزم برای عیب یابی و تعمیر این شیرها امری حیاتی به شمار می رود.
در شیر ترموستاتیكی با موتوروكس، یك پیستون تعدیل جریان را برعهده دارد، وقتی موتور وكس، تغییر دما را حس كند،پیستون كنترل كننده جابجا می شود تا جریان آب داغ را باز و یا بسته نماید. با تكامل نسل این شیر در صنعت خودرو كه در جهت كنترل حداكثر دمای موتور به كار می روند، شیرهای موتور وكس شیرهای قابل اطمینان، در دسترس و باعمر طولانی به شمار می روند.
در اصلی بی متال، دو واشر فلزی با ضرایب انبساط مختلف به یكدیگر چسبیده و به شكل فنری در آمده اند. وقتی دمای آب تغییر می كند به همان نسبت شكل فنر عوض می شود و موجب حركت كوچكی در هر یك از واشرها می گردد. این حركت كوچك خود موجب تغییر بزرگتری می گردد كه باعث می شود پیستون از جای خود حركت كرده و جریان آب را كنترل نماید.
آخرین مدل شیر ترموستاتیكی از یك لوله كاپیلاری كه با گاز پرشده است، بهره می برد. در این حالت لوله با انبساط و انقباض خود دما را تعدیل كرده و مسیر عبور آب را فراختر و یا كوچكتر می نماید. فارغ از این كه چه نوع ترموستاتی برای شیر در نظر گرفته می شود، لوله كش باید در هنگام نصب دمای شیر اصلی را تنظیم نماید. دمای مناطق مختلف و مناطق خاص به وسیله آیین نامه های محلی لوله كشی معین می شود، اگر چه محدوده دما بین 100 تا 140 درجه فارنهایت می باشد اما در برخی مناطق دما حداكثر به 120 درجه فارنهایت می رسد.

 

طراحان باید فصل و مساحت منطقه ای كه در آن قرار دارند را در نظر بگیرند. در ایالات شمالی آمریكا كه دكای آب سرد تا 40 درجه فانهایت افت می كند، لوله كش باید شیر اصلی را برای دمای بالاتری تنظیم نماید. در ایالات جنوبی و بیابانها كه دمای آب شیر می تواند تا 80 درجه فارنهایت بالا رود، شیر اصلی باید آب را به دماهای پایین تری محدود نماید. وقتی دما تنظیم شد، شیر اصلی دمای آب تنظیم می كند. حداكثر تغییر دما برای دبی های بیش از 80 گالن در دقیقه 7 درجه فارنهایت خواهد بود. برای شیرهای كوچكتر، حداكثر تغییر دما كمتر خواهد بود.

 

شیرهای مورد مصرف در مناطق منفك از یكدیگر

    علاوه بر شیرهای اصلی، لوله كشی باید شیرهای مناطق را مجزا نصب نماید به طوری كه مصرف كننده قادر باشد جریان آب را قطع و وصل نماید. در منازل، این اولین مرحله كار یك لوله كش محسوب می شود. چرا كه در منازل شیر اصلی به كار برده نمی شود و آب مستقیما از منبع تامین آب داغ وارد خانه می شود. سه نوع شیر مجزا در كل صنعت به كار برده می شود: شیری كه با فشار متعادل می شود و شیر تركیبی.

شیر ترموستاتیكی:دانش فنی این شیر نظیر همان دانشی است كه در شیر اصلی به كار گرفته می شود. این شیر مجهز به یك ترموستات داخلی است كه تغییرات دمای آب ورودی را حس كرده و جریان را مطابق با آن تنظیم می نماید. بمانند حالت قبل در این جا هم شیر ترموستاتیك 3 مدل دارد: مدل موتور وكس، بی متال و كاپیلاری.


شیر موازنه فشاری:این شیر در مصارف خانگی بیشترین كاربرد را دارد. شیر موازنه فشاری با حس كردن نوسانات فشار در جریان آب داغ یا سرد ورودی و با تنظیم سریع دبی، دمای آب را كنترل می كند، این شیر 2 نوع پیستونی و دیافراگمی را دربرمی گیرد، مدل پیستونی اختلاف فشار بین جریان سرد و گرم ورودی را حس كرده و میزان دبی را تغییر می دهد. در مقابل مدل دیافراگمی با تفكیك آب داغ و آب سرد، نوسانات فشار را از بین می برد. در نتیجه مدل دیافراگمی بسیار حساس تر و از نظر اندازه بزرگتر از مدل پیستونی می باشد.


نتیجه تركیب هر دوشیر، یك وسیله ترموستاتیكی خواهد شد كه با فشار متعادل می شود. این شیر با حس كردن تغییر دما و اختلاف فشار، دمای خروجی را ثابت نگه می دارد. اندازه ورودی هر سه نوع شیر مجزا از 8/3 تا 2/1 اینچ تغییر می نماید. در هنگام تعیین اندازه شیر، لوله كش ها باید به این مسئله توجه كنند كه شیرهای مجزا تحت دبی كامل بهترین عملكرد را از خود نشان می دهند. لذا اگر شیر به درستی انتخاب شود و یا مقدار جزیی كوچكتر در نظر گرفته شود، كنترل بهتری امكان پذیر شده و نگهداری شیر نیز آسان تر خواهد شد، در حالی كه اگر شیر بزرگتر از حد لازم در نظر گرفته شود، سیستم با افت فشار مواجه خواهد شد كه در این صورت كنترل سیستم از حالت مناسب و مطلوب خارج شده و این امر تاثیر نامطلوبی برعمر قطعات داخلی سیستم خواهد داشت.

 

حداكثر دمایی كه برای شیرهای مجزا در نظر گرفته می شود از 95 درجه فارنهایت الی 110 درجه فارنهایت می باشد. در هنگام تنظیم شیرهای مجزا، لوله كش باید تغییرات احتمالی در تامین آب گرم را كه به علت كاهش و یا افزایش در طول شب و یا به علت تغییر فصل رخ می دهد را در نظر بگیرد. حتی تغییرات كوچك و ناگهانی دما ممكن است باعث وارد شدن شوك به مصرف كننده و موجب بروز سانحه، شوك حرارتی و یا آتش سوزی گردد. برای محافظت از مصرف كننده در قبال این چنین حوادثی، باید محاسبه نماید كه چگونه تغییر دما بر دمای خروجی تاثیر می گذارد در حال كه نسبت آب گرم و سرد ثابت می ماند. پس از اینكه تغییرات دما مشخص شد و دمای بهینه تعیین گردید، می توان نسبت به تنظیم شیر اقدام نمود. شیرهای مجزا برای تعدیل آب تا 3± درجه فارنهایت انحراف نسبت به دمای از پیش تنظیم شده طراحی شده اند. ویژگی دیگر شیرهای مجزا محافظ در برابر معایب احتمالی خط آب سرد و ممانعت از سوختن و تاول زدن می باشد. بدین ترتیب كه شیر ظرف مدت 5 ثانیه بعد از اینكه فشار آب سرد افت كرد دبی آب گرم را به 2/1 گالن در دقیقه و یا كمتر تقلیل می دهد. بدین ترتیب این جریان آرام و كوچك باعث می شود كه مصرف كننده دچار سوختگی نشود.

 

مزایا

    هر یك از شیرها فراخور شكل خود دارای مزایایی هستند به عنوان مثال شیر موازنه فشاری نوسانات فشار را اصلاح می كند اما قادر به تعدیل نوسانات دما نمی باشد. در مقابل شیر ترموستاتیكی تغییرات دمای خروجی را حس كرده و جریان را به گونه ای تنظیم می كند كه دمای خروجی مطلوب به دست آید. با توجه به اینكه شیر ترموستاتیكی نوسانات فشار را به صورت غیر مستقیم و در اثر احساس تغییرات دمای خروجی حس می كند لذا عكس العمل شیر ترموستاتیكی در مقابل نوسانات فشار به مراتب ضعیف تر از شیر موازنه فشاری می باشد. بیشترین سطح مراقبت از جریان مربوط به شیر تركیبی می باشد. این شیر  هم تغییرات فشار و هم تغییرات دما را حس كرده و نسبت به اصلاح شرایط در اثر هر یك از این تغییرات واكنش نشان می دهد.

 

     در راستای تعیین محل صحیح كاربرد هر یك از شیرها، طراح باید چندین عامل را در نظر بگیرد. اگر احتمال تغییر دمای آب ورودی به شیر حمام وجود داشته باشد، شیر ترموستاتیكی انتخاب مناسبی به شمار می رود. از سوی دیگر اگر طراح احتمال نوسانات فشار را بدهد بهتر است از شیر موازنه فشاری استفاده شود. اگر امكان داشته باشد كه هر دو مشكل به وقوع بپیوندد بهتر است از شیر تركیبی استفاده شود. اكثر طراحان شیر موازنه فشاری را به عنوان حداقل نیاز كاربردهای تجاری می پندارند چرا كه این شیرها كم هزینه ترین شیرها می باشد و مصرف كننده را تا حد معینی تحت پوشش و مراقبت قرار می دهند. شیر ترموستاتیك و شیر تركیبی محافظت و پوشش بهتری ارائه می دهند اما به خاطر ساختار پیچده ای كه دارند معمولا گران تر هستند در نتیجه طراحان باید با توجه به شرایط و ملاحظات اقتصادی پروژه و ارائه محافظت مطلوب نسبت به انتخاب شیر اقدام نمایند.

 

استاندارها

     هدف اصلی استفاده از هر شیر محافظت و مراقبت از مصرف كننده در برابر سوختگی شدید و یا شوك های حرارتی می باشد. برای جلوگیری از نقص فنی شیر كه منجر به آسیب دیدن مصرف كننده می گردد انجمن مهندسین بهداشتی آمریكا (ASSE) استانداردهایی برای تعدیل و آزمایش شیرهای اصلی و مجزا تدوین كرده است. علاوه بر آزمایشات تغییر دما و دمای بالا، شیرهای اصلی و مجزا باید تحت آزمایشات تركیدگی شیر نیز قرار گیرند. شیرهای مجزا باید آزمایشات مربوط به مدت عمر و مقاومت در برابر نقایص فنی اب سرد را نیز پشت سر بگذارند. مهندسین لوله كشی برای توفیق در كسب و كارشان و همچنین برای تامین سلامتی مصرف كنندگان باید نسبت به استانداردها و ضرباتی كه شیرها به خودشان وارد می سازند احاطه كاملی داشته باشند.

 

 

 

 

Viewing all 869 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>