Quantcast
Channel: اجرای لوله کشی و تاسیسات ساختمان و صنعتی
Viewing all 869 articles
Browse latest View live

ارتقای بهره وری انرژی با گرمایش از کف

$
0
0



این روزها دانش مهندسی درهمه زمینه ها مواجه با تحول گردیده است و نوآوری كه پیش زمینه آن نگاه اقتصادی به محصول می باشد به چالشی در خور توجه در ذهن و فكر تولید كنندگان مبدل و نظام مهندس ساختمان را در تمامی گرایشها خصوصاً رشته تاسیسات متاثر نموده است .
 

باید اذعان داشت نگاه اقتصادی به تولید نکته تعیین کننده است که نمی توان بسادگی از آن گذشت و آن را نادیده گرفت . قیمت تمام شده یک ساختمان فارغ از نوع کاربری آن برای سازنده و مصرف کننده نقش اصلی را بازی نموده و در انتخاب مصالح و اجزاء( از نگاه سازنده ) و انتخاب ساختمان ( از نگاه مصرف کننده) بسیار تاثیر گذار است بنابراین انتخاب شیوه های اجرائی حیرت آور و سامانه های کم حجم و پر بازده مدّ نظر مهندسین تاسیسات قرار گرفته است . 

 

 

یک مهندس با تجربه تاسیسات همواره به این نکته توجّه دارد که هدف از ایجاد تاسیسات در یک ساختمان، تامین رفاه و آسایش ساکنین با شیوه های نو و تجهیزاتی به روز است یک نکته از صدها نکته حائز اهمیت و شایسته توجه در این مرحله گزینش آن چیزی است که مصرف انرژی را در تولید گرمایش و سرمایش یک ساختمان کاهش دهد .

پنل های حرارتی و سیستم گرمایش کفی

شاید واژه پنل های حرارتی از گرمایش کفی آشناتر به نظر برسد . به طور خلاسه در پنل های حرارتی غالب انتقال حرارت از طریق تابش به محیط صورت میگیرد . پنل های حرارتی در سقف ، کف و یا در دیوارهای ساختمان نصب میگردند و بالای 50درصد حرارت به صورت تابشی از آنها به هوای داخل ساختمان انتقال می یابد . چنانچه پنل های حرارتی در کف ساختمان نصب شوند ، اصطلاحاً سیستم گرمایش کفی نامیده میشود .

جایگاه سیستم گرمایش کفی در جهان

بر خلاف آنچه ممکن است تصور شود ، بزرگترین بازار گرمایش کفی جهان متعلق به کشور کره است . دلیل اصلی این امر روش گرمایش سنتی کره‌ای ها است . این روش موسوم به ONDOL به معنای سنگ گرم، از 500 سال قبل از میلاد در این کشور استفاده می شد و در آن حرارت تولید شده به سنگ های کف اتاق ها منتقل و حرارت سنگ ها فضای اتاق را گرم می کرد .

تعریف سیستم گرمایش کفی

سیستم گرمایش کفی با چرخش آب گرم از میان شبکه ای از لوله هایی که در کف نصب گردیده اند ، به آرامی حرارت را در تمامی سطح توزیع می کند . در سیستم گرمایش کفی شبکه لوله تمام کف را پوشش می دهد و بدین ترتیب توزیع حرارت به صورت یکنواخت می باشد . در سیستم گرمایش کفی آب با دمای متوسط 40 الی 45 درجه سانتی گراد در سیستم گردش می کند و حداکثر دمای کف 29 درجه سانتی گراد است . در این سیستم بیش از 60 درصد انرژی به صورت تابشی به محیط انتقال پیدا می‌کند .

نکته قابل توجه دیگر این است که در سیستمهای متداول و سنتی معمول چون قسمت اعظم انتقال حرارت از طریق جابجائی و گرم کردن هوا صورت می گیرد و چون هوای گرم به سمت بالا حرکت می کند و تجمع هوای گرم در زیر سقف ( جایی که محسوس نبوده و مورد لزوم نمی باشد ) می باشد ، در حقیقت بالای فضای بالا به اجبار تا حدی گرم می شود تا مقداری از آن به پائین منتقل شود و این در حالی است که نزدیک کف هوا سرد است و مطبوع نمی باشد . بر اساس آخرین نتایج بهترین وایده آل ترین شرایط راحتی انسان در حالتی است که بین دمای محیط اطراف پا و سر و گردن بین 2 الی 3 درجه اختلاف دمایی داشته باشیم و دما در کف پا گرم تر از محیط سر و گردن باشد و این شرایط تنها در مدل حرارتی گرمایش کفی امکان پذیر می باشد .

انواع سیستم های گرمایش کفی

1) سیستم باز : از این روش معمولاً در مغازه ها ، دفاتر و محل های تجاری که دارای نیاز گرمایشی کم و مصرف آبگرم محدود هستند ، استفاده می شود . در این روش از یک آبگرم کن بهداشتی به عنوان تنها منبع حرارتی برای تامین آبگرم مورد نیاز در سیستم گرمایشی و مصارف آبگرم بهداشتی استفاده می شود و هر دو بخش گرمایش از کف و آبگرم بهداشتی ، به صورت تنگاتنگی با یکدیگر ارتباط دارند . در حقیقت همان آبگرمی که درانتها از شیر ظرف شویی یا دستشویی خارج می شود ، از لوله های کف ساختمان عبور کرده است . این روش دارای بهره وری بالایی است . زیرا با استفاده از یک منبع حرارتی به تمام نیازهای گرمایشی محل پاسخ داده می شود . تا زمانی که این آبگرم کن بخوبی پاسخگوی نیازهای گرمایشی و آبگرم مصرفی باشد ، نیازی به سیستم گرمایشی دیگری وجود ندارد .

2) سیستم بسته : از این روش می توان در منازل مسکونی و محل هایی با نیاز گرمایشی در حد متوسط استفاده نمود . در این روش یک منبع گرمایشی جداگانه به سیستم گرمایش از کف اختصاص داده می شود سیال در یک سیکل کاملاً بسته دارای گردش است و هیچگونه ارتباطی میان سیستم گرمایش از کف و مصرف آبگرم خانگی وجود ندارد .

مزایای سیستم گرمایش کفی

آسایش : سیستم گرمایش کفی همانطور که به آرامی و به طور یکنواخت محیط خانه را گرم می کند ، برای انسان احساس مطبوعی فراهم می کند . این سیستم بر خلاف روشهای معمول ، سطح بالایی از گرمایش تابشی را بدون آنکه باعث خشک شدن هوا شود ، ایجاد می نماید . نتایج تحقیقات مختلف که در ASHRAE نیز به آن اشاره شده است حاکی از آسایش افراد با دمای پایین تر محیط ودمای متوسط تشعشعی بالاتر حاصل می شود و این مساله در سیستم گرمایش کفی کاملاً محسوس است .

عدم اشغال فضای اتاق : رادیاتورها فضای مفید ساختمان را اشغال می کنند و مشکلاتی را در طارحی فضای داخلی و چیدمان اثاثیه ایجاد می کنند . سیاه شدن دیوارها ، پرده ها و سقف نیز از دیگر مشکلات استفاده از رادیاتور می باشد . با سیستم گرمایش کفی ، ضمن افزایش فضای کاربری به علت حذف رادیاتور ها ، م یتوان چیدمان مناسب تری از اثاثیه منزل فراهم نمود .

ایمنی و سلامتی : با حرارت آرام ساطع از کف ، جریان جابجائی طبیعی هوا و بالطبع آن میزان ذرات گرد و خاک کاهش می یابد . بنابر این گرمایش کفی یک سیستم ایده آل برای مبتلایان به آسم است .

صرفه جویی در مصرف انرژی و اقتصادی بودن : یکی از مهمترین مزایای سیستم گرمایش کفی که باعث گسترش روز افزون ان شده است ، کاهش موثر مصرف انرژی در مقایسه با سیستم های گرمایشی متداول می باشد . این سیستم در کشورهای صنعتی تا 30درصد و در کشور ما به دلیل استفاده از تجهیزات با راندمان پائین تر و عدم استفاده از عایق تا 50درصد در کاهش مصرف سوخت موثر است . دلایل مختلفی برای صرفه جویی انرژی دراستفاده از سیستم گرمایش کفی وجوددارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهد شد .به طور کلی می توان گفت یک سیستم گرمایش کفی می تواند تا 50% در مصرف انرژی صرفه‌جویی ایجاد نماید .

معرفی عواملی که در سیستمهای گرمایش کفی موجب صرفه جویی انرژی می شوند :

· کاهش دمای اتاق

· استفاده از حرارت دقیقاً در جای مناسب آن

· دمای پایین آب در گردش سیستم

· استفاده از عایق کاری

· قابلیت کارکرد با انرژی های تجدید پذیر

· استفاده موثر از سیستم های کنترلی و تفکیک فضاها

ملاحظات استفاده از سیستم گرمایش کفی

گرمایش کفی یک راه حل مهندسی است که الزاماتی را در طراحی ، اجرا وهمچنین اقلام مورد استفاده طلب می کند محاسبات ، طراحی و اجرای صحیح و به کارگیری تجهیزات مناسب دراین سیستم نقش اساسی دارد و بدون آن احتمال کارکرد درست یا اجرای اقتصادی سیستم کم است . نکته ای که در طراحی این سیستم باید به درستی مد نظر قرار داده شود ، دیر پاسخ دادن سیستم به گرم شدن محیط است . این امر در مواقع راه اندازی سیستم به دلیل اینکه مدت زمان طولانی تری لازم است تا محیط گرم شود به عنوان یکی از معایب آن به شماره می رود . همچنین هنگام قطع سیستم مدت زمان طولانی جهت سرد شدن آن نیاز است .

بررسی مقایسه اقتصادی سیستم گرمایش کفی با سیستم رادیاتور

مثال : یک ساختمان مسکونی با زیربنای 175 متر مربع در شمال تهران

شرایط اولیه ی طرح :

ضریب هدایت حرارت دیوارهای خارجی :

دمای طرح بیرون : 20° F یا -6.7 ° C

ضریب هدایت حرارت دیوارهای خارجی : 0/22 Btu/hr.ft2 . ° F یا 1/25 W/m2 .K

ضریب هدایت حرارت سقف : 0/18 Btu/hr.ft2 . ° F یا 1/02 W/m2 .K

ضریب هدایت حرارت شیشه : 1/13 Btu/hr.ft2 . ° F یا 6/4W/m2 .K

ضریب هدایت حرارت کف : 0/2 Btu/hr.ft2 . ° F یا 1/14 W/m2 .K

شرایط طرح داخل در گرمایش با سیستم رادیاتور: 72 ° F یا -22/2 ° C

دمای داخل سرویسهای بهداشتی درسیستم رادیاتور : 76° F یا -24/4 ° C

Q design : 98879 Btu/hr (Total )

مطابق ASHRAE میزان مصرف سالیانه سوخت به صورت زیر حساب می شود :

114/14MBtu/yr

ارزش حرارتی گاز = 39/2MJ/KG (37153/76Btu/hr)

میزان مصرف سالانه سوخت = 3072/72KG(3778/77m3)

شرایط طرح داخل در گرمایش با سیستم گرمایش کفی :

دمای داخل اتاق در سیستم گرمایش کفی : 68° F یا 20° C

دمای داخل سرویسهای بهداشتی در سیستم گرمایش 72 ° F یا 22/2 ° C

Q design : 65793 Btu/hr (Total )

82/82MBtu/yr

میزان مصرف سالانه سوخت = 2214/5Kg(2723/87m3)

1/3872

همانطور که مشخص است مصرف سوخت در سیستم رادیاتور حدود 39 درصد در خانه مسکونی فوق نسبت به سیستم گرمایش کفی بیشتر می باشد .

 


از چه نوع رادیاتور شوفاژی استفاده کنیم

$
0
0



رادیاتور وسیله گرمایشی است که حرارت را به دو طریق جابجایی و تابشی از خود بیرون می‌دهد. 

 

 

 

رادیاتورها ی شوفاژ را می‌توان از مواد مختلف نظیر آلومینیوم، فولاد و یا چدن و با طراحی های متفاوت مانند : پره‌ای، تخت و لوله‌ای ساخت. می‌توان گفت از نظر کارایی انرژی برای گرم کردن یک فضای مشخص رادیاتوری که دارای ظرفیت حرارتی بیشتر، وزن و حجم آبگیری بهینه و در نتیجه سرعت پاسخ بالاتر باشد، مناسب است. همچنین

 
همچنین جهت افزایش کارایی ان استفاده از شیرهای ترموستاتیک رادیاتور بمنظور کنترل دمای اتاق ضروری است و در نتیجه ماند حرارتی کمتر (وزن کم و حجم آبگیری پایین) در رادیاتورهای شوفاژ سبب می‌شود تا دفعات باز و بسته شدن شیر ترموستاتیک افزایش یابد که این امر سبب می‌شود تا عمر مفید آن کاهش یابد. البته مهمترین پارامتر که بیشترین تاثیر را در بهینه‌سازی مصرف انرژی دارد ، انتخاب رادیاتور شوفاژ مطابق گرمای مورد نیاز فضای طراحی شده می‌باشد و توجه به این نکته حائز اهمیت است که انرژی در رادیاتورها یک پارامتر می‌باشد و پارامترهای دیگری نظیر شکل ظاهری و زیبایی رادیاتور ، کیفیت رنگ ، مقاومت مکانیکی آن، طول عمر و مقاومت در برابر خوردگی و همچنین داشتن سطح صاف و بدون لبه تیز، پرداخت سطح نهایی و ... موثر است و در طراحی، ساخت و انتخاب رادیاتور شوفاژ باید تمامی موارد فوق لحاظ گردد.
 

نکات ایمنی استفاده از دستگاه پکیج شوفاژ دیواری

$
0
0


عدم توجه به موارد ایمنی در هنگام نصب و یا در زمان استفاده از پکیج مانند هر دستگاه گاز سوز دیگری خطر آفرین است.برخی اصول نصب و استفاده از پکیج به شرح زیر است
• پکیج های دیواری باید در ارتفاع حداقل 120 سانتی متری از کف نصب شوند و از دیوار یا کابینت مجاور حداقل 15 سانتی متر فاصله داشته باشند. 
• پکیج دیواری نباید در بالای دستگاههای گرمازا مانند اجاق گاز نصب شود و حداقل فاصله افقی پکیج از این دستگاهها 40 سانتی متر است 
 
 
77470_083f8.jpg
• حداقل فاصله پکیج دیواری از دیوار روبرو 1 متر است
• حداقل فاصله دودکش از اشیاء و مواد قابل اشتعال مانند پرده آشپزخانه 50 سانتی متر است. 
• در محل نصب پکیج وجود پریز برق،سیم اتصال زمین و کف شوی فاضلاب ضروریست 
• نصب پکیج مانند سایر دستگاههای گازسوز در حمام،رختکن،توالت،محوطه های سونا و جکوزی،اطاق خواب و فضاهای بدون هواکش ممنوع می باشد.. 
• محل نصب پکیج باید سرپوشیده و تا حد ممکن به محل های مصرف آبگرم نزدیک باشد و در مجاورت آن مواد قابل اشتعال وجود نداشته باشد.
• بر اساس مقررات ملی ساختمان نصب وسایل گازسوز مانند آبگرمکن دیواری و پکیج دیواری در واحد های کمتر از 60 متر مربع ممنوع می باشد مگر اینکه هوای مورد نیاز جهت احتراق گاز مصرفی آنها از طریق دریچه دایمی که مستقیما با هوای آزاد در ارتباط باشد تامین گردد.

• در صورتیکه قطر دودکش ساختمان کمتر از 15 سانتی متر بوده ویا فاصله افقی دودکش تا پشت بام کمتر از 4 متر باشد و یا اینکه بیش از 30 سانتی متر مسیر افقی در طول دودکش وجود داشته باشد،الزاما باید از پکیج فن دار استفاده کرد. 

موارد استفاده از پکیج زمینی:

$
0
0


پنجشنبه 21 آذر 1392 :: نویسنده : علی اسدی
1)استفاده به عنوان جایگزین موتورخانه های قدیمی شوفاژ:یکی از بهترین موارد استفاده از پکیج های زمینی جایگزین کردن به جای موتورخانه های قدیمی شوفاژ می باشد مصرف کنندگانی که از مصارف بالای سوخت ، احاطه کردن فضای مفید و هزینه های بالای سرویس و نگهداری موتورخانه های قدیمی رنج می برند می توانند با جایگزین کردن دستگاههای پکیج زمینی در مصرف سوخت خود تا 40% صرفه جویی کرده و در یک متر مربع این سیستم را نصب نمایند.دستگاههای پکیج زمینی دارای کمترین هزینه نصب و نگهداری و سرویس می باشد.

 

 

 

2)نصب در منازل مسکونی و ویلایی:مصرف کنندگانی که تازه به احداث منازل مسکونی و یا ویلایی به صورت یک ، دو ، سه و حتی چهار طبقه نموده اند می توانند با یک دستگاه پکیج زمینی گرمایش شوفاژ و آب گرم مصرفی محیط خود را تامین نمایند.پکیج های زمینی از لحاظ هزینه اولیه نیز با صرفه بوده چون نیاز به لوله کشی پیچیده و یا خرید منبع انبساط ، پمپ ، دیگ آب گرم ، منبع دو جداره و بسیار از قطعات دیگر به صورت جداگانه ندارند.

3)استفاده در کارخانجات و کارگاهها:تولید کنندگان نیز یکی دیگر از عمده مصرف کنندگان دستگاههای پکیج زمینی می باشند تمامی کارخانجات برای تامین آب گرم مصرفی کارخانه و یا گرمایش شوفاژ قسمت اداری از این دستگاه استفاده نمایند و این دستگاهها به علت کم مصرف و دوگانه سوز بودن بعضی مدلها در تمامی محیط های صنعتی نیز قابل استفاده می باشند.

4)استفاده در فن کوئل:پکیج های زمینی به علت داشتن مدل مسی و یا همان کوئل مسی در داخل دستگاه برای استفاده در تامین آب گرمایشی کوئل های استفاده شده در سالن های صنعتی و کارخانجات کاربرد دارد.

5)استفاده در استخرها:پکیج های زمینی یکی دیگر از دستگاههای مورد استفاده برای تامین آب گرم استخر نیز می باشد که نسبت به ظرفیت در انواع استخرها مورد استفاده قرار می گیرد.

6)استفاده در منازل روستایی و محیط های فاقد گاز شهری:به دلیل دوگانه سوز بودن بعضی از مدلهای  پکیج  زمینی می توان در مناطقی که فاقد گاز شهری می باشد استفاده نمود تا موقعی در محیط گاز موجود نمی باشد می توان از گازوئیل استفاده نمود ولی بعد از گرفتن انشعاب گاز می توان همان سیستم را تبدیل به گاز سوز نمود.

سیستمهای گرمایش کفی

$
0
0


سه شنبه 6 دی 1390 :: نویسنده : علی اسدی

رادیاتورهای شوفاژ امروزه جزو پرکاربردترین تجهیزات گرمایشی در ساختمان های عمومی و منازل می باشند.که ما بیشتر از سیستم گرمایش به وسیله ی آبگرم ان ها استفاده می نماییم اولین شخصی که سیستم گرمایش آبگرم نرکزی را ابداع نمود تریواله سوئدی در سال ۱۷۱۶ میلادی بود .
رادیاتورهای شوفاژ امروزه جزو پرکاربردترین تجهیزات گرمایشی در ساختمان های عمومی و منازل می باشند.که ما بیشتر از سیستم گرمایش به وسیله ی آبگرم ان ها استفاده می نماییم اولین شخصی که سیستم گرمایش آبگرم نرکزی را ابداع نمود تریواله سوئدی در سال ۱۷۱۶ میلادی بود .
در سال ۱۷۷۰ جیمزوات برای اولین بار از رادیاتور های چند تکه که با بخار آب گرم می شد برای گرمایش استفاده نمود . این سیستم گرمایی تکامل جدی یافت تا آن که در سال ۱۸۳۱ ، پرکنیز سیستم کامل گرمایش با آبگرم را که مجهز به مخزن انبساط بود را به نام خود به ثبت رساند . کاملتریت سیستم گرمایش آبگرم که شباهت زیادی با سیستم های متداول امروزی نیز دارد در سال ۱۸۳۳ توسط مهندس انگلیسی به نام پالکو ابداع گردید .
 

tasisati (2).jpg 

 

 
از سال ۱۹۵۰ که پمپهای آبگردان وارد سیستم های گرمایشی گردید رویکرد عمومی مردم به استفاده از شوفاژ به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت .رادیاتورها به سه دسته پره ای ، تخت و لوله ای تقسیم می گردند و از لحاظ جنس نیز دارای انواع فولادی ، چدنی و آلمینیومی می باشند .
البته ناگفته نماند که رادیاتور ها فقط بر اساس شکل ظاهری تقسیم بندی نمی شوند بلکه روش گرمادهی در انواع سطوح آن ها نیز متفاوت است .
اساسا رادیاتورها گرمای خود را از طریق تابش و جابجایی به هوای اتاق پس می دهند و معمولا ۱/۳ گرمای خود را از طریق تابش و ۲/۳ آن را از طریق جابجایی به هوای اتاق پس می دهند .
 

رادیاتورهای شوفاژ امروزه جزو پرکاربردترین تجهیزات گرمایشی در ساختمان های عمومی و منازل می باشند.


●انتخاب محل نصب رادیاتورها

فرض نمایید که در یک اتاق با دمای۲۰ درجه(c) و مقابل دیواری که ضریب k آن ۰.۵۵w/m۲k است قرار گرفته اید و دمای هوای بیرون نیز -۱۲c درجه است .مطابق با نمودار تعیین دمای سطح جداره ی ساختمان با توجه به دمای هوای خارج و ضریب k دیوار خارجی ، دمای سطح داخلی دیوار معادل ۱۷.۸ (C) به دست می آید که با استفاده از رابطه زیر :
"دمای محسوس = دمای سطح داخلی دیوار + دمای داخلی اتاق تقسیم بر ۲ "دمای محسوس ۱۸.۹ درجه می شود . حال برای آن که دمای محسوس را به به ۲۰ درجه سانتیگراد برسانیم باید دمای هوای اتاق را به ۲۲.۲ درجه افزایش دهیم .
به اختلاف دمای بین سطح دیوار و هوای اتاق ، کسری گرما یا کسری تابش گفته می شود.
اختلاف دمای پنجره ها با هوای اتاق معمولا بیش از این مقدار است ، اگر دمای هوای بیرون -۱۲ درجه باشد دمای سطح پنجره حدود ۹ درجه خواهد شد. این اختلاف ریاد با بالا بردن هوای اتاق قابل جبران نیست .
حال برای جبران کسری تابش پدید آمده باید از طریق تابش یک سطح گرم آزاد عمل نمود . اختلاف دمای لازم برای این سطح گرم کننده مانند رادیاتور با توجه به طول و ارتفاع نصب آن مشخص می شود . این کار با طراحی جایگاه ، تعیین اندازه و اختلاف دمای لازم برای رادیاتور (مثلا برای جبران جریان عمودی هوا ) برای حذف کامل اثر سردی سطوح پیرامونی و با توجه به ذخیره سازی گرمایی آن ها انجام می شود .

در نتیجه تنها راه حل موثری برای جلوگیری از کسری تابش ، تعیین جایگاهی مناسب برای رادیاتور است . این محل باید به گونه ای اننتخاب شود که رادیاتور افزون بر گرمایش اتاق ، هوایی مطبوع در هر نقطه از اتاق ایجاد کند .

چون معمولا سردترین مکان در اتاق نزدیک پنجره است و به علاوه از طریق درزهای آن ، امکان نفوذ هوا به داخل اتاق وجود دارد ، جایگاه و اندازه رادیاتورها با توجه به موقعیت پنجره مشخص می شود . از این رو بهترین توزیع دما در اتاق و بهترین جبران برای کسری تابش وقتی رخ می دهد که رادیاتور زیر پنجره نصب شود . اگر رادیاتور که حدود ۶۰% گرما را بهع صورت جابجایی منتقل می کند به صورت آزاد جلوی دیوار بیرونی زیر پنجره نصب شود ، نیروی شناوری هوای گرم آن به قدری بزرگ خواهد بود که امکان نفوذ هوای سرد شده ی روی وجه داخلی پنجره و هوای سرد وارد شده از درزهای پنجره ، به درون اتاق را منتفی می سازد ، با این کار جریان هوا در اتاق (گردش هوای اتاق ) برقرار خواهد شد .
هرگاه رادیاتور زیر پنجره نصب شود طول آن باید معادل پهنای پنجره انتخاب شود . با این کار جریان عمودی هوا متعادل می شود و گرمای تابشی رادیاتور بیشتر می شود .

از طرفی هرچه سطح تابشی رادیاتور افزایش یابد با بهتر بگوییم سهم گرمای تابشی رادیاتور افزایش یابد تاثیر بیشتری در ایجاد آسایش گرمایی خواهد داشت . زیرا گرمایی که از طریق تابش از بدن انسان به بیرون منتقل می شود با افزایش سطح تابش رادیاتور بهتر جبران می شود .برای استفاده از حداکثر توان گرمایی رادیاتور باید آن را نزدیک به دیوار و زیر پنجره نصب کرد . حداقل فاصله رادیاتور از جداره های ساختمان از دیوار حداقل ۵۰ میلی متر و از کف اتاق حداقل ۱۰۰ میلی متر باید باشد .در این صورت هیچکونه افت توانی پدید نخواهد آمد .

اگر رادیاتور در حالتها ی زیر نصب شود افت توان خواهد داشت :

  • زیر تاقچه
  • پنجره
  • داخل کابین یا پشت پرده
در صورتی که از یک ورقه جهت پوشش رادیاتور استفاده گردد افت توان ممکن است به ۱۵% برسد .
ضمیمه - 1
پیشرفت روز افزون علم و تكنیك و توجه هر چه بیشتر به آسایش و رفاه زندگی بهمراه گسترش احداث واحدها و مجتمع های مسكونی، تجاری واداری، ابداع و ساخت تاسیسات متنوع مهندسی (نظیر سیستمهای تهویه مطبوع و حرارت مركزی )را به دنبال داشته كه به كارگیری آنها ضمن بر آوردن اهداف اولیه و اساسی كنترل شرایط حرارتی و برودتی ،پی آمدهای مطبوعی نظیر بهینه سازی استفاده از منابع انرژی، كاهش آلودگیهای زیست محیطی ،اجتناب از خطرات مالی و جانی را بدنبال داشته است .

در این راستا سیستم حرارت مركزی (شوفاژ) با بهره گیری از سیال عامل جهت انتقال انرژی حرارتی از واحد مولد گرما ، به لحاظ سهولت استفاده و دسترسی آسان ،هزینه نصب و نگهداری مناسب ،عدم ایجاد آلودگیهای اجتناب ناپذیردر سیستمهای احتراقی (نظیر بخاری) از چند دهه پیش تا كنون در بسیاری از اماكن عمومی و خصوصی نظیر منازل ، مجتمعهای مسكونی ، ساختمانهای اداری،ورزشگاهها، بیمارستانها و... از كاربرد موفقی برخوردار بوده است. در مجموعه مولد گرمایی، رادیاتور به عنوان جزء آشكار سیستم و عامل اصلی انتشار حرارت به محیط اطراف در یك چرخه گرمایی، عهده دار نقش اساسی در نیل به توقعات همه جانبه ‏‍“ظاهری تزئینی” و “راندمان و عملكرد مطلوب” بوده از اینرو، طراحی و ساخت آن مد نظر قرار دادن شرایط ویژه ای همچون ظرافت و زیبائی، ایمنی و استحكام ، حجم كم و عمر طولانی را به عنوان پارامترهای اولیه الزامی مینماید.

جهت حصول به موارد فوق الذكر ، استفاده از مواد فلزی و غیر فلزی نظیر فولاد ،آلومینیوم ، چدن ومواد پلیمری با برخورداری از فراوانی وقیمت مناسبتر در ساخت رادیاتور ها متداول بوده و اقتضای تولید هر یك از انواع فوق را شرایط كاربرد،محدودیتهای فنی و ملاحظات اقتصادی در تطبیق با مناسبات اقلیمی و فرهنگی مشخص مینماید كه نتایج بررسیهای امكان سنجی تولید و نوع رادیاتور فولادی و آلومینیومی ضمن برآوردهای مستدل فنی ، مالی و اقتصادی در ابعاد صنایع كوچك طی گزارش حاضر به عنوان الگوی كارشناسی احداث واحدهای تولید آنها ارائه میگردد.

فرآیندتولید رادیاتور فولادی نیازبه دانش فنی پیچیده ای نداشته ومراحل آن عملیات متداول در صنایع فلزی اعم از مراحل ورقكاری ( برش ،پرس كاری و فرم دهی )،جوشكاری (جوش مقاومتی وجـــــوش (اكسی استیلن)،پوشش دهی بارنگ وكنترل كیفیت را شامل بوده و عمده مواد مصرفی آن را ورق فولادی تشكیل می دهد.
رادیــــاتورهای آلومینیومی نیز از فرآیند تولید متشكل از ریخته گری تحت فشار ، لحیم كاری سخت ،رنگ آمبزی و كنترل كیفیت برخوردار بوده كه شمشهای آلومینیوم ماده اولیه اساسی تولید آنها بشمار می آیند.

پره رادیاتورهای فولادی به صورت یك بلوك غیر قابل تفكیك تولید می شوند

رادیــــاتورهای آلومینیومی نیز از فرآیند تولید متشكل از ریخته گری تحت فشار ، لحیم كاری سخت ،رنگ آمبزی و كنترل كیفیت برخوردار بوده كه شمشهای آلومینیوم ماده اولیه اساسی تولید آنها بشمار می آیند. ماهیت عملیات مكانیكی فر آیند تولید و نوع مواد اولیه مورد استفاده در واحدهای تولید رادیاتور ،آلودگیهای زیست محیطی را كه در بـــــرخی صنایع عامل بازدارنده و محدوده كنندهای بشمار می آیند، منتفی نموده و به منظور حصول به شرایط استاندارد نیز با ملحوظ داشتن واحدهای كنترل كیفیت مواد، فرآیند ومحصول در طرح ، پیش بینی های لازم جهت كنترل عوامل آلوده سازوتولید محصولات كیفی برای تامین مقاصدصادرات و پوشش دهی هر چه بیشتر بازار مصرف در رقابت با محصولات قابل جانشینی صورت گرفته است.
ضمیمه - 2
در سیستم حرارت مركزی كه با عنوان شوفاژ مطرح می شود .در محلی به نام موتورخانه دستگاههایی از قبیل دیگ، مشعل، پمپ، و... نصب شده و حرارت به سیال واسطه كه میتواند اب باشد منتقل گردیده سپس پمپ موجود در موتورخانه ابگرم را توسط لوله كشی به داخل اتاقها هدایت نموده و وارد رادیاتورهای مستقر در اتاق می كند

این رادیاتورها گرما را به اتاق منتقل كرده و در نتیجه دمای اب كاهش می یابد .و آب توسط لوله برگشت به طرف موتورخانه رفته و برای جذب مجدد گرما به داخل دیگ هدایت می شود و بار دیگر این سیكل و چرخه تكرار می شود .

اصولا در سیستم حرارت مركزی كه از آبگرم استفاده می شود .دمای خروجی اب از دیگ 180 درجه فارنهایت و دمای ورودی اب به داخل دیگ كه گرمای لازم را به اتاق منتقل كرده است . برابر 160 درجه فارنهایت در نظر گرفته می شود .به عبارت دیگر اختلاف دمای ابگرم خروجی از دیگ و آب برگست داده شده از ساختمان برابر 20 درجه فارنهایت است .

نحوه گرم شدن اتاق توسط رادیاتور به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی میباشد .هوای بالای رادیاتور معمولا به دلیل گرم شدن سبك شده و به طرف بالا حركت میكند و هوای سرد طرف مقابل اتاق جایگزین آن می شود .به همین ترتیب یك چرخش طبیعی در جریان هوای اتاق بوجود آمده و دمای تمامی نقاط اتاق بالا رفته و اتاق گرم می شود .

رادیاتور شوفاژ فاقد هرگونه موتور یا وسیله برقی است .پس نمیتوان توسط رایاتور شوفاژ دمای اتاق را كنترل كرد .میزان رطوبت نسبی اتاق نیز قابل كنترل نمی باشد .اصولا وقتی هوای اتاق گرم می شود .میزان درصد رطوبت نسبی كاهش می یابد .به عبارت دیگر رادیاتور شوفاژ میزان رطوبت نسبی اتاق را كاهش می دهد .و بایستی توسط افزودن بخار به هوای اتاق میزان رطوبت مورد نیاز انسان را تامین نمود .

به طور كلی در زمستان فضاهایی كه كنترل دما و در صد رطوبت نسبی در آنها اهمیت زیادی ندارد می توان از رادیاتور شوفاژ استفاده نمود .( هرچند دمای اتاق در سیستم رادیاتوری به راحتی و به كمك كنترل كننده های الكتریكی و مكانیكی قابل كنترل است )

نحوه گرم شدن اتاق توسط رادیاتور به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی میباشد .هوای بالای رادیاتور معمولا به دلیل گرم شدن سبك شده و به طرف بالا حركت میكند و هوای سرد طرف مقابل اتاق جایگزین آن می شود .به همین ترتیب یك چرخش طبیعی در جریان هوای اتاق بوجود آمده و دمای تمامی نقاط اتاق بالا رفته و اتاق گرم می شود .

رادیاتور آلومنیومی با شیر ترموستاتیک

بهترین محل نصب رادیاتور

در زیر پنجره یا كنار دیوارهای خارجی است .علت این است كه توسط رادیاتور شوفاژ در فصل زمستان دائما گرما به اتاق افزوده می شود .ولی دمای اتاق بالا نمی رود و این دما ثابت می ماند .چون بخش بیشتری از گرمای تولید شده تلف می شود .

تلفات حرارتی از دو طریق انجام میگیرد . یكی تلفات حرارتی ناشی از جداره ها از قبیل سقف- كف و دیوار و پنجره و... دیگری تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای سرد از درزهای پنجره می باشد . به عبارت دیگر چه بخواهیم و نخواهیم این تلفات حرارتی صورت می گیرد . ما فقط میتوانیم میزان آن را كاهش دهیم ولی نمیتوانیم آن را به طور كامل حذف نماییم . پس بهتر است رادیاتور را در زیر پنجره نصب كنیم تا مقداری از حرارت رادیاتور صرف تلفات پنجره وجدارها شود .و بخشی كه باقی می ماند اتاق را گرم كرده و دمای ان را در حدی مناسب نگه دارد .و بتوانیم در نزدیكی پنجره از اتاق استفاده نماییم . اگر رایاتور در خلاف ضلع پنجره نصب شود . به دلیل سردی محیط اطراف پنجره استفاده از آن محیط خالی از اشكال نمی باشد .

پیشنهاد دیگری كه در اینجا مطرح است این می باشد . كه در حد امكان پنجره ها دارای شیشه دوبل یا دولایه باشند . استفاده از شیشه دوجداره علاوه بر اینكه سبب عایق صدا خواهد بود . همچنین میزان ضریب انتقال حرارت شیشه را به حد نصف می رساند .در نتیجه تلفات حرارتی كاهش می یابد . و سبب صرفه جویی در مقدار پره های رادیاتور می شود .و در فصل زمستان از خیس شدن شیشه در سطح داخل اتاق جلوگیری میكند . چون سطح شیشه در فصل زمستان یك لایه سرد است . در اثر تماس بخلر آب در داخل اتاق با آن در روی شیشه آب جاری می شود . ولی وقتیكه شیشه دوجدار باشد . سطح داخلی آن گرم شده و میعان در سطح شیشه اتاق نخواهد افتاد .

رادیاتورهای شوفاژ از نظر جنس به سه دسته تقسیم می شوند:

  1. چدنی
  2. فولادی
  3. الومینیومی

خط تولید رادیاتورهای چدنی به دلیل پایین بودن راندمان حرارتی و بالا بودن وزن آنها برچیده شده و تقریبا منسوخ شده می باشد .

رادیاتور آلومینیومی سبك تر زیباتر و ضریب هدایت حرارتی بالاتری نسبت به فولادی دارد .ولی از لحاظ قیمت گرانتر می باشد .معمولا در فضاهایی كه رطوبت زیاد دارد . مانند حمامها بایستی حتما از رادیاتور آلومینیومی استفاده كرد .

پره رادیاتورهای فولادی به صورت یك بلوك غیر قابل تفكیك تولید می شوند . یعنی در خارج از كارخانه نمیتوان به آنها پره اضافه كرد و یا كم نمود .ولی در مورد رادیاتورهای آلومینیومی این قابلیت وجود دارد .

مبنای فروش رادیاتورهای آلومینیومی در بازار پره می باشد . یعنی قیمت به ازای هر پره سنجیده می شود .

لوله های پی وی سی PVC

$
0
0

لی وینیل کلراید

پلی وینیل کلراید (PVC)عبارت پی وی سیو وینیل بطور رایج نه تنها با مرجع پلیمر بلکه برای همه موادی که پلی وینیل کلراید یک سازنده آنست استفاده می‌شود. پلی وینیل کلراید پلاستیکی با موارد استفاده نامحدود است .در شرایط حاضر یکی از ارزشمندترین محصولات صنعت پتروشیمی ست .بطور عمومی بیشتر از 50% از پی وی سیساخت بشر در ساختمان سازی استفاده می‌شود .زیرا پی وی سی ارزان بوده وبه سادگی سر هم بندی می‌شود.
در سالهای اخیر پی وی سی (PVC) جایگزین مواد ساختمان سازی سنتی نظیر چوب سیمان و سفال در بسیاری از مناطق شده است با وجود ظهور یک ماده ایده ال در ساختمان سازی همچنان نگرانی در رابطه با هزینه پی وی سی برای محیط زیستطبیعی و سلامتی انسان وجود دارد . موارد استفاده فراوانی برای پی وی سی (PVC) شامل وینیل سایدینگ، علامت مغناطیسی کارت ها، برش عمودی پنجره ها، صفحات گرامافون که منبع اسم گذاری برای صفحات وینیل، لوله، لوله کشی،کانال و لوازم نصب کردنی، کیف‌های ارزان قیمت، پنجره‌های تاریک( بدون دید) ودر شکل نرم آن برای لباس، اثاثه یا لوازم داخلیلوله پلیکا - PVCنظیر پرده، کف سازی و ساختن سقف، پوسته کابل‌های الکتریکی، توپ‌های بازی سبک وزن وجود دارد. 
همچنین ماده ایست که اغلب برای لوله کشی آب و فاضلاببعلت ارزان بودن طبیعی و انعطاف‌پذیر بودن استفاده می‌شود.

پی وی سی(PVC)پلاستیکی سخت است که به‌وسیله اضافه کردن روان کننده‌ها نرم و انعطاف‌پذیر می‌شود بیشترین مورد استفاده آن فتالیت است . پیش از قرن بیستم شیمیدان روسی ایوان استرا میسلنسکی و فریتز کلیت از کمپانی گریشم الکترون شیمی آلمان هردو تلاش کردند تا پی وی سی (PVC) را در محصولات تجاری به کار گیرند اما مشکلات در فرایند ,سختی و گاهی شکنندگی پلیمر تلاش‌های آنها را بی نتیجه می‌گذاشت. در سال ۱۹۲۶ والدو سیمون از بی اف گودریچ روشی برای نرم کردن پی وی سی به‌وسیله مخلوط کزدن آن با افزودنی‌های گوناگون گسترش داد. نتیجه ماده‌ای انعطاف‌پذیر بود که به سادگی در فرایندها شرکت می‌کرد وبزودی در استفاده‌های تجاری شایع شد.
مونومر وینیل کلرید در اواخر ۱۹۶۰دکتر جان گریچ ودکتر موریس جانسون اولین کسانی بودند که به وضوح سرطان زایی مونومر وینیل کلراید برای انسان را شناسایی کردند زمانیکه بر روی کارگران دایره پلیمریزاسیون وینیل کلراید در بی اف گود ریچ آزمایش کردند . اعتقاد بر اینست که بیشتر محصولات وینیلی زمانیکه بطور صحیح مصرف شوند عموماً بی ضررند هر چند تعدادی از افزودنیها و نرم کننده‌ها از محصول وینیلی می‌توانند نشت کنند حتی با وجود اینکه پی وی سی (PVC) اسباب بازی‌های نرم به منظور نوزادان برای سالها ساخته شده است این نگرانی وجود دارد که این افزودنیها از اسباب بازی‌های نرم به دهان کودکانی که آنرا به دهان می‌برند نشت کند.
محصولات پی وی سیزمانیکه می‌سوزند یا دفن می‌شوند می‌توانند مضرانه نفوذ کنند. در ژانویه 2003 اتحادیه اروپا یک تحریم برای ۶ نوع فتالیت نرم کننده در اسباب بازی‌ها قرار داد. در سال 2006 کمیسیون امنیتی محصولات مصرفی آمریکا عریضه برای تحریم مشابه در ایالات متحده را انکار کرد. با وجود این در آمریکا بیشتر کمپانی‌ها به طور اختیاری اسباب بازی‌های پی وی سی (PVC)را برای نوزادان متوقف کرند.

 

 

لوله کشی فاضلاب

$
0
0

لوله کشی فاضلاب در ساختمان

هدف از لوله كشي آب و فاضلاب

هدف از لوله كشي آب و فاضلابمخصوصا در شهرها تهيه و توزيع صحيح و پاكيزه آب تصفيه شده جهت آشاميدن و مصارف ديگر بهداشتي و خارج كردن فاضلابحاصله از محيط مسكوني مي باشد. لوله فاضلاب _ لوله پوش فیت
لوله كشي آب و فاضلابگرچه عمل عادي و پيش و پا افتاده بنظر مي رسد ولي در صورتيكه طبق اصول صحيح انجام نشود علاوه بر اينكه از نظر اقتصادي ممكن است توليد ضرر و زيان نمايد باعث گرفتاريها نيز مي گردد.
به همين دليل بايد لوله كشي ساختمانرا مطابق نقشه صحيح وعملي انجام گردد.
قواعد وقوانيني جهت تهيه طرح اوليه لوله كشي و محاسبات آن در ساختمان تدوين شده است كه البته در كشورهاي مختلف اين قوانين با يكديگر اختلافاتي بسته به شرايط جغرافيايي دارند ولي در نهايت همگي اين قواعد براي انجام صحيح لوله كشي بكار گرفته مي شوند

بكار بردن اين قوانين مزاياي متعددي دارد:

الف) صرفه جويي اقتصادي در امر تهيه مصالح اوليه كمتر و بازدهي بيشتر. 
ب) جلوگيري از اشتباه كاري و دوباره كاريهايي كه در اثر تفاوت سليقه افراد بوجود مي آيد. 
ج) استاندارد شدن كليه لوازمات لوله كشي و تاسيسات بهداشتي و ساخت لوازمات بصورت سري وتعداد زياد و قيمت كمتر كه از نتايج هماهنگي قوانين ياد شده مي باشد.

لوله کشی فاضلاب ساختماناكثر آيين نامه هاي ملي لوله كشي براي حفظ بهداشت و ايمني محيط زندگي از راه نظارت حساب شده بر نصب و نگهداري سيستمهاي لوله كشي وضع مي شوند.
جزئيات شبكه هاي لوله كشي متنوع اما اصول اساسي ايمني و بهداشتي آنها يكسان است. نتايج مطلوب و لازم براي حفظ تندرستي مردم مشابه و مستقل از مكان زندگي است.اين اصول اساسي ايجاب مي‌كند كليه لوله كشي ها در ساختمان هاي خصوصي و عمومي مورد استفاده انسان طوري اجرا شوند كه حافظ سلامتي و بهزيستي و ايمني ساكنان آنها و جامعه باشند.
لوله كشي آب و فاضلاب تقريبا در در يك درجه از اهميت قرار دارند و تنها تفاوت آنهادر اين است كه آب به علت فشار شبكه آبرساني در لوله ها حركت مي كند در صورتيكه فاضلاب بعلت جاذبه و نيروي ثقل جريان مي يابدو نيز در لوله هاي فاضلابسيفون و لوله هاي تهويه جهت جلوگيري از ورود گازهاي بدبو و خطر ناك حاصل از تخمير مواد موجود در فاضلاب توسط باكتري هاي مختلف به داخل ساختمان تعبيه گرديده است. لوله هاي آب وفاضلاب به لوازم بهداشتي ساختمان مربوط مي شوند.انتخاب صحيح اين لوازم در نماي داخلي ساختمان و ارزش اقتصادي آن تاثير فراوان دارد. 
 

 

 

نحوه كار كردن با اتو لوله كشی

$
0
0
نوع اتو داریم

1- اتو برای لوله سبز كه بعد از اینكه اتو گرم شد یك سر لوله و یك سر اون رابطی كه میخوای وصل كنی رو در 2 محلی كه روی اتو وجود دار قرار میدی تا اتو داغش كنه یعد از حدود 30 ثانیه تا 1 دقیق این 2 سر رو داخل هم فرو میبری تا وقتی سرد میشه همدیگه رو محكم میگیرن
یه هیچ نوع چسب نیاز نداره فقط باید قبل از متصل كردن دقیقا بدونی زاوبه اون لوله و رابط نسبت به هم چطوریه كه در غیر اینصورت بعد از چسبیدن جدا نمیشه

2- لوله های پروپیلن بر خلاف لوله های سبز 2 نفط اتصال داخل هم نمیرن بلكه اتصال لب به لب دارن به همین دلیل برای اتصال منظم و دقیق تر ابتدا اون دستگاه اتو محلی داره كه از هر 2 سر لوله بطور موازی یك لایه برمیداره تا دقیقا 2 سر منطبف بشن بدون هیچ فاصله ای. بعد 2 صفحه داغ اتو رو جلوی این 2 سر قرار میدن تا گرم بشن بعد از مدت زمانی كه لازمه 2 سر لوله با همون دستگاه به هم فشار میدن تا وقتی سر میشن كاملا به هم میچسبن

کاربردها و موارد مصرف لوله و اتصالات پلی پروپیلن(سبز) :

$
0
0
- شبکه های آب سرد و گرم منازل ، بیمارستانها ، هتلها ، ساختمان های اداری و آموزشی و برجها.
2- تاسیسات گرمایشی ( شوفاژ اعم از موتور خانه و رادیاتورها )

3- تاسیسات سرمایشی ( چیلرها و کندانسورها).
4- تاسیسات تهویه مطبوع .
5- تاسیسات توزیع هوا .
6- رایزرهای آپارتمانها و برجها .
7- تاسیسات کارخانجات صنعتی برای انتقال مواد شیمیایی ، غذائی و بهداشتی .
8- تاسیسات داخلی کشتیها ، هواپیماها و قطارها
9- انتقال آب دریا .
10- منابع ذخیره و تصفیه آب .
11- شبکه های آبیاری کشاورزی  (زیرزمین در زیر عمق یخبندان ) .
12- انشعابات آب شهری و روستائی .

لوله های سبز

$
0
0
لوله های سبز

لوله ها در ساخت بسیاری از پروژه ها کاربرد دارند. در این مطلب لوله های سبز را به شما معرفی می نماییم. لوله ها انواع بسیار زیادی دارند و از جنس های متنوعی ساخته می شوند. با توجه به این که لوله های آب معمولاً در داخل اسکلت ساختمان جاسازی می شوند، باید نهایت دقت و تکنولوژی را در ساخت و انتخاب جنس آنها به کاربرد تا مقاومت و دوام بالایی داشته باشند زیرا در غیر این صورت صدمه ای که ناشی از عدم ثبات و استقامت در برابر عوامل مختلف به یک قسمت از سیستم لوله کشی وارد شود باعث اتلاف وقت و هزینه زیادی خواهد شد تا مجدداً آماده بهره برداری شود.

 

امروزه لوله های مسی و گالوانیزه به وفور در سیستم های لوله کشی به کار می روند ولی مشکلاتی نظیر زنگ زدگی، پوسیدگی، رسوب زدگی، یخ زدگی و... در این لوله ها هر ساله باعث رسیدن ضررهای زیادی به افراد می شود.

لوله های سبز
لوله های سبز

لوله های سبز یا لوله های PP-R از پلی پروپیلن رندم کوپلیمر نوع 3 ساخته می شوند، و ظاهر آن ها مانند پلاستیک های عادی است. این لوله ها قادرند در دمای 20 درجه سانتی گراد 20 بار، و در دمای 90 درجه سانتی گراد 10 بار فشار را تحمل نمایند.

لوله های سبز

از کاربردهای لوله های سبز می توان به لوله کشی ساختمان، تأسیسات حرارتی ساختمان، صنایع غذایی، سیستم های حرارت خورشیدی، خطوط هوای فشرده، صنایع کشتی سازی، هتل ها و بیمارستان ها، فاضلاب های صنعتی و محیط های اسیدی و قلیایی اشاره نمود.

لوله های سبز
لوله های سبز

این لوله ها نیز مانند سایر لوله ها دارای مزایا و معایبی می باشند. از مزایای آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

- رسوب نمی گیرند

- در برابر اسید و باز مقاومند

- در برابر ضربه مقاومند

- کاملاً بهداشتی و غیرسمی اند.

- سطح داخلی آنها زبر نبوده و در نتیجه آب می تواند به سادگی درون آن حرکت کند.

- بدنه لوله تا حدی عایق حرارت می باشد و نیاز به عایق کاری زیاد ندارد.

- در دمای 260 درجه سانتی گراد به هم جوش می خورند و در دمای عادی کاملاً یک پارچه می شوند و امکان نشتی نخواهند داشت.

- انواع متنوعی از اتصالات دارند و با استفاده از این اتصالات دنده ای برنجی، کرومی و پروپیلنی، به راحتی می توان عمل لوله کشی را توسط آن ها انجام داد.

لوله های سبز

ولی این لوله ها معایبی نیز دارند. معایب آن ها به شرح زیر می باشد:

- نسبت به لوله های فلزی در مقابل نیروهای ناگهانی آسیب پذیرترند.

- در دمای بالا انبساط طولی زیادی خواهند داشت.

- ساختمان مولکولی پیچیده ای دارند و هنوز شناخت کافی از آنها در زمان های طولانی و تحت بارهای حرارتی متغیر وجود ندارد.

- ممکن است طعم و بوی آب آشامیدنی را کمی تغییر دهند

 

برای تهیه این لوله ها باید به فروشگاه های لوازم ساختمانی مراجعه نمایید.

 

تشريح لوله كشي ساختمان

$
0
0
لوله ي آب مصرفي پس از كنتور به شير قطعو وصل و شير يك طرفه در ورودي ساختمان متصل مي گردد.از آن پس با توجه به شبكه ي لوله كشي وتجهيزات آبرساني مورد استفاده در ساختمان ها ، بسته به اين كه تك واحدي يا مجموعه اي از چند واحد مسكوني ، تجاري و اداري باشد، ادامه ي مسير لوله كشي مي تواند بسيار متنوع باشد . آب معمولا از پايين ترين قسمت شبكه ي لوله كشي با يك انشعاب اصلي نخست به شير تخليه و سپس وارد لوله ي تقسيم كننده مي گردد. آن گاه از اين لوله انشعاب هاي مناسب براي تهيه آب گرم مصرفي و لوله هاي تغذيه آب سرد طبقات و زيرزمين جدا مي گردد. در صورت استفاده از دستگاه سختي گير در سيستم حرارت مركزي و تهويه ي مطبوع ، انشعاب ديگري نيز براي آن در نظر گرفته مي شود. بهتر است يك شير فلكه ي سرشيلنگي نيز براي برداشت آب موتور خانه نصب گردد.لوله ي آب گرم خروجي از منبع آب گرم همراه لوله وارد سرويس ها شده ، وسايل بهداشتي را تغذيه مي كنند.
در ساختمان هاي بزرگ تر و چند واحدي ، معمولا يك يا چند مسير براي بالا رفتن لوله هاي آب در نظر گرفته مي شود. هر كدام از لوله هاي بالا رونده در ابتداي مسير بايستي داراي شير فلكه ي قطع و وصل دستي باشد . لوله انشعاب در طبقات نيز بايستي مجهز به شيرفلكه قطع و وصل براي كليه لوله هاي سردو گرم مصرفي باشد. سپس توزيع آب سردو گرم مصزفي در طبقات و واحدهاي جداگانه مشابه سرويس هاي ساختمان قبلي انجام مي گيرد. در صورتي كه استفاده از سقف كاذب امكان پذير باشد بهتر است لوله كشي در هر واحد در داخل سقف كاذب همان طبقه انجام گيرد.
علاوه بر لوله هاي سردو گرم لوله سومي وجود دارد كه لوله (( برگشت آب گرم)) با لوله ي ((گردش آب گرم )) ناميده مي شود . ابن لوله معمولا از آخرين مصرف كننده گرفته مي شود ودر محل ورود آب سرد به منبع آب گرم وصل مي شود.كار آن گردش دادن دائمي آب بين مصرف كننده ها و منبع آب گرم است؛ خواه شير مصرف كننده باز خواه بسته باشد.وجود اين لوله باعث مي شود كه با باز كردن شير آب گرم با فاصله ي زماني كمتري به آب گرم دسترسي پيدا شودو از هدر رفتن آب جلوگيري به عمل آيد.

 

فلنج چیست؟

$
0
0
 

فلنج چیست ؟

فلنج پلی اتیلن

دامنه کاربرد فلنج ها در لوله کشی (piping) به عنوان یکی از اجزای اتصالات (Fittings)،که معمولا در تغییر مسیر یا تغییر قطر لوله استفاده می‌شوند، می‌باشد.فلنج ها معمولا توسط فرآیندهای ریخته گری ،ماشین کاری قطعات یا قالب گیری تولید می‌شوند.
فلنج‌ها یکی از اتصال دهنده‌های لوله‌ها، شیر آلات ودستگاه‌ها به یکدیگر می‌باشد.آب بندی بین دو فلنج توسط لای(Gasket) که در بین آنها قرار داده می‌شود انجام می‌گیرد.
مطابق استاندارد، مشخصات فلنج پلی ایتلنکه شامل موارد ذیل می‌باشد باید بر روی فلنج حک گردد:
۱- نام تجاری تولید کننده فلنج فلنج پلی اتیلن

۲- سایز اسمی لوله - قطر خارجی لوله پلی اتیلن که فلنج پلی اتیلن به آن جوش داده خواهد شد 

۳- مقدار فشار قابل تحمل توسط فلنج پلی اتیلن - به آن کلاس فلنج هم گفته می‌شود 

۴- شکل سطح فلنج - شکل سطح فلنج پلی ایتلن مهمترین قسمت تشکیل دهنده یک فلنج می‌باشد 

۵- سوراخ‌ها - گاهی بعنوان ضخامت دیواره نیز بیان می‌گردد 

۶- مواد تشکیل دهنده فلنج پلی اتیلن - مطابق استاندارد ASTM این عدد بیان کننده مشخصات مواد خام مورد استفاده برای تهیه فلنج می‌باشد 

۷- شماره یا کد مربوط به عملیات حرارتی صورت گرفته بر روی فلنج پلی اتیلن

 

 

لوله پلی اتیلن در گازکشی

$
0
0

مشخصات شبكه‌ از نظر فشار گاز

گاز خــروجـي‌ از پــالايـشگاه هاي تقويت فشار‌ در خطوط  انتقال‌داراي فشاري بين 700-150 psi مي‌باشد كه در ايستگاهها تا فشار 250   كم مي‌شود و وارد خطوط تغذيه‌ مي‌شود اكثر لوله‌هاي شبكه تغذیه‌ از نوع فولادي‌ و يا پوشش پلي‌ اتيلن‌ است.
خطوط تغذيه‌ با فشار 250 psi براي استفاده‌ مشتركين‌ كم مصرف‌ وارد ايستگاههاي TBS مي‌شود كه در اين ايستگاهها‌ تا فشار 60 psi كاهش مي‌يابد.
هر يك از ايستگاهها‌ي فشار‌درون شهري TBS با فشار 60 psi تإمين كنند. يك منطقه‌ است با حدود 500 مشترك است اين انشعابات  خطوط پلي‌اتيلن‌ با فشار 60 psi و با لوله‌هاي با قطر‌ 25 مي‌باشد.

جوشكاري‌ لوله‌هاي پلي‌اتيلن :

براي اتصال لوله هاي پلي‌اتيلن راههاي بخصوصي وجود دارد. اتصال آنها آنها آسانتر از لوله فولادي است امروزه در كشورها از روش الكترو‌فيوژن‌ در اتصال‌ و جوشكاري‌ پلي‌اتيلن استفاده مي شود در اين روش كه تجهيزات و اتصالات‌ مخصوص‌به خود لوله گازدارد از انرژي الكتريكي  و خاصيت ترموپلاست‌ بودن پلي‌اتيلن است.
جوشكاري اين لوله‌ها نياز به وقت و رعايت‌ تمامي شرايط‌ وابسته دارد مكانيزم‌ اصلي‌جوشكاري به اين صورت است كه محل جوش  و اتصالات‌ حرارت داده مي‌شوند و اين حرارت سبب نرم و خميري شدن  لوله اتصال‌شده و پس از سرد شدن كامل به هم چسبيده به طوري كه لوله و اتصال يكي مي‌شوند.
دماي نرم و خميري  شدن لوله‌ها   مـي‌بـاشــد كه اين حرارت ‌در روش الكترو فيوژن به وسيله دستگاه الكترو‌فيوژن  و اتصالات‌ خاص  اين روش توليد مي‌شود.
دستگاه الكترو‌فيوژن :  اين دستگاه  براي جوشكاري‌ پلي‌اتيلن  ساخته شده است و كاملاً خودكار است ابعاد دستگاه در حدود‌  40cm * 30 *30  كه اطراف آن يك بعنوان دستگيره نيز عمل‌مي‌كند قرار دارد دستگاه داراي‌ يك صفحة ديجيتال‌و يك قلم نوري است كه اين قلم‌ قادر است با خواندن اطلاعات روي  باركد ولتاژ‌ مورد نياز راه توجه‌ به زمان كه خود آن را محاسبه‌مي‌كند اتصال اعــمال‌ نمـايد‌ و در پايان‌ زمان  جريان الكترسيته  را قطع مي‌كند.
اتصالات :  اتصالات مختلفي در لوله گذاري با لوله‌ پلي‌اتيلن‌  وجود دارد كه براي اتصال آنها از روش الكتروفيوژن‌ همگي با استانداردهاي‌ مخصوص‌ و مرتبط با دستگاه الكترو‌فيوژن  را داشته است المنت‌ها در اتصالات‌ بين جدار خارجي‌ و داخلي قرار دارند‌ تمامي اتصالات‌ داراي دو فيش يا ترمينال است كه به وسيله آن به دستگاه متصل مي‌شوند و همانطور كه اشاره شد داراي باركد مخصوص بوده كه با استفاده از قلم نوري دستگاه‌ قرائت مي‌گردد.


نوع اتصالات پلي‌اتيلن  : 

1. بوشن يا كوپلر
2. ريديوس ‌يا تبديل
3. درپوش‌يا پك  
4. سه‌راهي
5. زانو  
6. زين اين اتصالات براي انشعاب‌ استفاده مي‌شود المنت‌ در اتصال زين در سطح خارجي‌قرار دارد.
7. تي‌اف (TF )  : از اين اتصال براي متصل‌كردن شبكه فولادي‌و پلي‌اتيلن استفاده مي‌شود.
8. شير ( Valve )

 

 

 

انواع سیستم لوله کشی

$
0
0
انواع سیستم لوله کشی


سیستم لوله كشی با برگشت مستقیم :

سیستم لوله كشی با برگشت مستقیم
در این روش، آب برگشتی از هر دستگاه پخش كننده ی حرارت مستقیما وارد لوله برگشت شده،

مسیر حركت به سمت موتورخانه را طی می كند. در این لوله كشی، دستگاه پخش كننده ی حرارتی

كه به موتورخانه نزدیك تر است، نسبت به دستگاه های دیگر طول لوله ی رفت و برگشت كمتری

(افت فشار كمتری در مسیر) در نتیجه آب در مدار دستگاه راحت تر و بیشتر سیركوله شده، در

مدارهای دستگاه های دورتر ، كمتر جریان می یابد.

این طریقه لوله كشی برای جایی كه دستگاه های پخش كننده حرارت دارای افت فشار های

نامساوی (مانند فن كویل های هستند و هر كدام نیز یك شیر تنظیم كننده

(balancing valve) دارند، توصیه می شود. لازم به ذكر است سیستم لوله كشی رادیاتور

ها در ساختمان های كوچك با برگشت مستقیم انجام می گردد.
سیستم لوله كشی مختلط :

سیستم لوله كشی مختلط

در این سیستم قسمتی از لوله كشی برگشت به صورت مستقیم و قسمتی دیگر به طور معكوس

انجام می شود. در شكل یك سیستم لوله كشی مختلط به طریقی كه در آن برگشت در رایزرها به

صورت مستقیم و در هدر به روش معكوس انجام گردیده، نشان داده شده است. در این سیستم

مجموع اندازه طول لوله رفت و برگشت و در نتیجه مقدار افت فشار در مسیر لوله كشی برای

دستگاه ها مساوی نیست.

اختلاف مقدار جریان آب به مقدار افت فشار محاسبه شده در رایزرهای رفت و برگشت بستگی دارد

كه شامل افت فشار های زیر است:
افت فشار در مدار لوله كشی رفت و برگشت هر دستگاه تا محل برگشت معكوس
افت فشار در خود دستگاه
افت فشار در وصاله ها و شیرهای هر مسیر
لازم به ذكر است كه لوله كشی قسمت برگشت معكوس سیستم می تواند در كف زیرزمین و یا در

داخل سقف كاذب آن نیز پیاده شود.

سیستم لوله كشی با برگشت معكوس :

سیستم لوله كشی با برگشت معكوس

اگر دستگاه های پخش كننده گرما دارای افت فشار مساوی و یا تقریبا مساوی باشند، لوله كشی با

برگشت معكوس برای آنها پیشنهاد می شود. در این سیستم آب برگشتی از دستگاه ها در جهت

حركت آب در لوله رفت حركت می كند تا لوله برگشت آب آخرین دستگاه نیز به آن متصل می گردد،

پس از آن آب به سمت موتورخانه حركت خواهد كرد.

در این سیستم لوله كشی مجموع طول لوله های رفت و برگشت برابر هستند، در نتیجه افت فشار

در مدار لوله كشی تمام دستگاه ها مساوی است. اگر افت فشار آب در خود دستگاه مساوی یا

تقریباً مساوی باشد، مقدار آب در هر مدار متناسب با قطر لوله محاسبه شده، جریان خواهد یافت.

لازم به ذكر است كه سیستم لوله كشی بیشتر ساختمان ها به این روش انجام می شود.

 

تحلیل کامل یک موتور خانه 1

$
0
0

آنالیز کامل یک موتور خانه

موتورخانه (Boiler Room)

موتورخانه مذكور در ضلع شمالی ساختمان مورد مثال واقع گردیده كه شامل تعداد چهار عدد بویلر آبگرم ـ دستگاه انبساط بسته سه عدد ـ مبدل آب گرم جهت مصرف آب گرم بهداشتی دو دستگاه منبع آب نمك و سختی گیر ـدو دستگاه ـتعداد چهار دستگاه چیلر تراكمی ـ پمپ فونداسیونی ـ پمپ مداری ـ برج خنك كن می باشد . تعداد پنج پمپ سیركولاسیون ـ جهت سیر كوله كردن آب هوا سازها ـ تعداد سه پمپ سیر كولاسیون جهت سیر كوله كردن آب فن كویل ها ـ تعداد سه پمپ جهت سیر كوله كردن آب گرم مبدل ـ تعداد چهار پمپ جهت سیر كوله كردن آب كنداسنور به برج .


خلاصه ای از شرح و چگونگی كار دستگاهها :

سیستمی تراكمی (چیلر ):CHILLER

در ماشینهای مبرد تراكمی ،مقداری كاردر Com Perssor به سیستمی داده می شود ،كمپرسور سیال مبرد را متراكمی نموده و سیال كه به گاز تبدیل شده در Cond an sor حرارت دریافت كرده را به محیط پس می دهد و بعد از عبور از شیر انبساط Expotione Valve وارد Evaporator شده ودراثر ازدیاد حجم ،حرارت محیط اطراف را كسب می كند و در نتیجه هوای اطراف اواپراتور خنك می شود . چهار عدد چیلر ازنوع ـ متناوب پیستونی ـ رفت و آمدی Reciprocating موجعه می باشد ظرفیت این نوع چیلرها از یك تن الی 40تن می باشد ودر J مدل برای ظرفیتهای مختلف ساخته می شود .

 

 

 

نوع بسته (Hermrtic) ـ نوع نیمه بسته (Semi Hermetic) ـ نوع باز (open Hermetic) كه چیلر های مذكور از نوع ( Hermetic) می باشند یعنی كمپرسور و موتور دریك پوسته قرار داشته و كاملاً غیر قابل نفوذ بوده است . چیلرهای مذكور از شركت ساروال واز مبرد فریون 22 استفاده نموده وروغن آن از نوع For-G-S می باشد . هر چیلر دارای 4 كمپرسور و2 كندانسور می باشد وهر كمپرسور دارای قدرت 40 تن است و هر چیلر دارای قدرت 160 تن اسمی و 140 تن عملی می باشد .

در جه فشار بالای چیلر (HP) بایستی بین 260-200 باشد و درجه فشار پایین )LP( بایستی بین 75-45 باشد درجه فشار روغن باید حداقل 20 درجه بیشتر از درجه فشار كمی باشد . سطح نمای روغن بایستی همیشه تا نصف شیشه روغن داشته باشد سطح نمای گاز باید صاف و بدون حالت كف زدگی باشد .


تحلیل کامل یک موتورخانه 2

$
0
0
وسائل تولید حرارت – دیگ (Boiler)

از معمول ترین مولد های گرمائی ،دیگ های حرارت مركزی می باشند . دردیگ ها انرژی حرارتی از سوخت (كه توسط مشعل تولید حرارت می نماید ) گرفته شده وبه آن داده می شود . بسته به نوع مصرف ،آب می تواند دردیگ ها به آب داغ و یا بخار تبدیل شود لذا دیگ ها به دو نوع دیگ آبگرم و دیگ بخار تقسیم می شوند .در دیگهای آب گرم انرژی حرارتی تولید شده توسط مشعل ،آب داغ را تولید می نماید وسعی می شود كه از تولید بخار جلوگیری به عمل آید زیرا در این دیگ ها كنترل و سوپاپی جهت بخار ایجاد شده وجود ندارد و در صورت تولید بخار به دیگ آسیب می رسد .



دیگ ها آب گرم از نظر جنس و ساخت به دو نوع : چدنی و فولادی تقسیم می شوند دیگهای موجود با ظرفیت 150000k col با سوخت گاز شهری مشغول به كار می باشد ودر اینجا دمای مورد نظر روی 80set می شود .


برج خنك كن (Cooling tower)

گرمایی كه در سیكل كار چیلر تولید شده در كندانسور چیلر به آب داده می شود آبی كه به اینصورت گرم شده به برج خنك كن منتقل می گردد تا گرمای خود را درآنجا به محیط اطراف بدهد. نحوه عمل در برج بدین صورت است كه آب از بالا به پایین پاشیده می شود ودر حین عبور از قسمت های داخلی برج ،با وزش هوا ، قسمتی از گرمای آب به محیط داده می شود و مقداری از حرارت باقیمانده نیز ضمن تبخیر ذرات آب(كه با گرفتن گرما همراه است ) خنثی می شود ، پس از این مراحل آب در تشتك زیربرج جمع شده و جهت برقراری مجدد سیستم به چیلر می رود . وزش هوا در داخل برج معمولاً به وسیله هوا ده یا بادرسان صورت می گیرد .



بادرسان ها از نوع پروانه ای و یا سانتریفوژ هستند كه در برج موتورخانه از نوع سانتریفوژ استفاده شده است .


مشعل (Burner)

تولید گرما در دیگ ها به وسیله مشعل صورت می پذیرد . مشعل ها معمولاً با سوخت های مایع (oil Burner) كار می كنند. در مناطقی كه دسترسی به گاز آسان باشد از مشعل های گازی (Gas Burner) استفاده می شود.



مشعل مورد نظر در موتورخانه از نوع گازی می باشد. در مشعل های گازی عمل احتراق به وسیله گاز صورت می پذیرد . به علت خطرات بیشتری كه گاز نسبت به گازوئیل دارد كنترل آن از حساسیت زیادی برخودار است . معمولاً دارای یك ترموكوپل برای كنترل شعله می باشد ودر صورتیكه شعله از میان برود فرمان قطع جریان گاز را می دهد .

تحلیل کامل یک موتور خانه 3

$
0
0
خطوط و وسایل انتقال انرژی :

انتقال گرما و سرما توسط دو عامل آب یا بخار (لوله كشی )
و هوا (كانال كشی ) صورت می گیرد . وسیله ایجاد فشار در لوله كشی پمپ ودر كانال كشی ،بادرسان می باشد . آب به وسیله دیگ گرما و یا به واسطه چیلر سرما گرفته و توسط خطوط لوله كشی به قسمت های مورد نیاز منتقل می شود . ایجاد فشار به وسیله Pump صورت می گیرد معمولاً در ظرفیت های كم (تا حدود 100FTJ5,GPM) از پمپ خطی (In line3 pump) كه در فضای ازاد روی مسیر خط لوله نصب می شود استفاده شده ودر ظرفیت های بزرگتر پمپ زمینی (Base Mounted pump) به كار می رود .

پمپ زمینی روی فونداسیون نصب شده و قبل از اتصال به سیستم لوله كشی معمولاً لرزه گیر به كار می برند تا ارزش پمپ كه باعث ایجاد فتیگ یا خستگی و شكستن لوله ها می شود به شبكه لوله كشی منتقل نگردد. در مواقعی كه احتیاج به فشار زیاد باشد از پمپ های چند مرحله ای (Multi stage pump) استفاده می شود . عموماً پمپ های موتور خانه طبق برنامه زمانبدی شده به نوبت در مدار قرار گرفته و Enry aiz می شدند . این گونه پمپها در مكش دارای گیج فشار (مانومتر ) ـشیرفلكه ـ صافی (Strainer) ولرزه گیر می باشند ودر رانش نیز دارای لرزه گیر شیر یكطرفه ـشیر فلكه و مانومتر می باشد Cheak valae یا شیر یكطرفه برای جلوگیری از به قوچ یا پدیده و تر هم یا چكش آبی می باشد ـ مانومتر فشار را مشخص می كند ـ شیر كشویی برای قطع یا وصل آب وشیر فلكه سوزنی برای تنظیمی و بی آب استفاده می شود ـ صافی یا استریز برای جلوگیری از ناخالصی آب به داخل پمپ نصب می شود.


وسائل تبادل و توزیع گرما و سرما :

آب ،بخار و یا هوا . بعد از عبور از شبكه های انتقال به وسائل توزیع گرما و سرما رسیده مطبوع محیط را فراهم می آوردند وسائل توزیع سرما و گرما در اینجا فن كویل و هوا ساز می باشد. از فن كویل برای گرمایش در زمستان و هم برای سرمایش در تابستان مورد استفاده قرار می گیرد. آب سردوگرمی كه در دستگاههای مولد انرژی (دیگ ـچلیر ) تولید می شود توسط پمپ و شبكه لوله كشی به فن كویل رسیده و پس از عبور از كویل های پره دار به وسیله وزش اجباری هوا روی كویل ها ، سرما و گرما را به محیط می دهد .


فن كویل را معمولاًزیر پنجره قرار داده و پشت آن دریچه هوای تازه نصب می نمایندـ عیب سیستم فن كویل نسبت به تهویه مطبوع (دستگاه هواساز ) این است كه در فن كویل نمی توان روی رطوبت هوا كنترل داشت . این دستگاه در ساختمانهایی مورد استفاده قرار گیرد كه درجه حرارت هر یك از اتاق ها را مستقلاً بخواهند كنترل نمایند. كنترل درجه حرارت در سیستم فن كویل به دو صورت انجام می گیرد ،یكی نصب شیربرقی روی لوله رفت و برگشت كه به علت هزینه زیاد معمولاً اجرا نمی گردد و دیگری نصب ترموستات اتاقی در داخل است كه به بادرسان فن كویل دستور قطع ووصل می دهد ولی آب سرد وگرم كماكان در داخل آن جریان دارد .


سختی گیر :

سختی آب به مجموعه املاح منیزیم و كلسیم موجود در آب گفته می شود به عبارت دیگر املاح فلزات چون آهن ـكلسیم ـ منیزیم ـ آلومینیم در آب ایجاد سختی می كنند. در آبهای صنعتی بالابودن سختی سبب رسوب سخت روی جدار لوله ها و دیگ های بخار می گردد كه علاوه بر افزایش افت فشار در طول لوله باعث كاهش ضریب انتقال حرارت نیز می گوید .



تقریباً نیمی از حجم سختی گیروزین می باشد ودر موقع لزوم آب سخت دارای املاح وارده شده و ازسمت دیگر به صورت آب نرم از آن خارج می شود و در ثر كاركرد زیاد بعد از مدتی وزین های سختی گیر اشباع شده و دیگر عمل نرم كردن انجام نمی گیرد كه گویند وزین اشباع شده یعنی بعد از مدتی وزین ها یونهای سدیم خود را كه تمامی تعویض نموده اند ،دیگر وزین قادر به جذب كلسیم نمی باشد جهت احیاء و استفاده مجدد آن روی وزین های اشباع شده آب نمك با غلظت مناسب وارد می نمایند تعویض یونی صورت می گیرد و یونهای سدیم نمك جایشان رابا یونهای كلسیم ومنیزیم وزین اشباع شده عوض می نمایند بدین صورت رزین دوباره احیاء می گردد.

آنالیز کامل یک موتور خانه 4

$
0
0
خطوط و وسایل انتقال انرژی :

انتقال گرما و سرما توسط دو عامل آب یا بخار (لوله كشی )
و هوا (كانال كشی ) صورت می گیرد . وسیله ایجاد فشار در لوله كشی پمپ ودر كانال كشی ،بادرسان می باشد . آب به وسیله دیگ گرما و یا به واسطه چیلر سرما گرفته و توسط خطوط لوله كشی به قسمت های مورد نیاز منتقل می شود . ایجاد فشار به وسیله Pump صورت می گیرد معمولاً در ظرفیت های كم (تا حدود 100FTJ5,GPM) از پمپ خطی (In line3 pump) كه در فضای ازاد روی مسیر خط لوله نصب می شود استفاده شده ودر ظرفیت های بزرگتر پمپ زمینی (Base Mounted pump) به كار می رود .

پمپ زمینی روی فونداسیون نصب شده و قبل از اتصال به سیستم لوله كشی معمولاً لرزه گیر به كار می برند تا ارزش پمپ كه باعث ایجاد فتیگ یا خستگی و شكستن لوله ها می شود به شبكه لوله كشی منتقل نگردد. در مواقعی كه احتیاج به فشار زیاد باشد از پمپ های چند مرحله ای (Multi stage pump) استفاده می شود . عموماً پمپ های موتور خانه طبق برنامه زمانبدی شده به نوبت در مدار قرار گرفته و Enry aiz می شدند . این گونه پمپها در مكش دارای گیج فشار (مانومتر ) ـشیرفلكه ـ صافی (Strainer) ولرزه گیر می باشند ودر رانش نیز دارای لرزه گیر شیر یكطرفه ـشیر فلكه و مانومتر می باشد Cheak valae یا شیر یكطرفه برای جلوگیری از به قوچ یا پدیده و تر هم یا چكش آبی می باشد ـ مانومتر فشار را مشخص می كند ـ شیر كشویی برای قطع یا وصل آب وشیر فلكه سوزنی برای تنظیمی و بی آب استفاده می شود ـ صافی یا استریز برای جلوگیری از ناخالصی آب به داخل پمپ نصب می شود.


وسائل تبادل و توزیع گرما و سرما :

آب ،بخار و یا هوا . بعد از عبور از شبكه های انتقال به وسائل توزیع گرما و سرما رسیده مطبوع محیط را فراهم می آوردند وسائل توزیع سرما و گرما در اینجا فن كویل و هوا ساز می باشد. از فن كویل برای گرمایش در زمستان و هم برای سرمایش در تابستان مورد استفاده قرار می گیرد. آب سردوگرمی كه در دستگاههای مولد انرژی (دیگ ـچلیر ) تولید می شود توسط پمپ و شبكه لوله كشی به فن كویل رسیده و پس از عبور از كویل های پره دار به وسیله وزش اجباری هوا روی كویل ها ، سرما و گرما را به محیط می دهد .


فن كویل را معمولاًزیر پنجره قرار داده و پشت آن دریچه هوای تازه نصب می نمایندـ عیب سیستم فن كویل نسبت به تهویه مطبوع (دستگاه هواساز ) این است كه در فن كویل نمی توان روی رطوبت هوا كنترل داشت . این دستگاه در ساختمانهایی مورد استفاده قرار گیرد كه درجه حرارت هر یك از اتاق ها را مستقلاً بخواهند كنترل نمایند. كنترل درجه حرارت در سیستم فن كویل به دو صورت انجام می گیرد ،یكی نصب شیربرقی روی لوله رفت و برگشت كه به علت هزینه زیاد معمولاً اجرا نمی گردد و دیگری نصب ترموستات اتاقی در داخل است كه به بادرسان فن كویل دستور قطع ووصل می دهد ولی آب سرد وگرم كماكان در داخل آن جریان دارد .


سختی گیر :

سختی آب به مجموعه املاح منیزیم و كلسیم موجود در آب گفته می شود به عبارت دیگر املاح فلزات چون آهن ـكلسیم ـ منیزیم ـ آلومینیم در آب ایجاد سختی می كنند. در آبهای صنعتی بالابودن سختی سبب رسوب سخت روی جدار لوله ها و دیگ های بخار می گردد كه علاوه بر افزایش افت فشار در طول لوله باعث كاهش ضریب انتقال حرارت نیز می گوید .



تقریباً نیمی از حجم سختی گیروزین می باشد ودر موقع لزوم آب سخت دارای املاح وارده شده و ازسمت دیگر به صورت آب نرم از آن خارج می شود و در ثر كاركرد زیاد بعد از مدتی وزین های سختی گیر اشباع شده و دیگر عمل نرم كردن انجام نمی گیرد كه گویند وزین اشباع شده یعنی بعد از مدتی وزین ها یونهای سدیم خود را كه تمامی تعویض نموده اند ،دیگر وزین قادر به جذب كلسیم نمی باشد جهت احیاء و استفاده مجدد آن روی وزین های اشباع شده آب نمك با غلظت مناسب وارد می نمایند تعویض یونی صورت می گیرد و یونهای سدیم نمك جایشان رابا یونهای كلسیم ومنیزیم وزین اشباع شده عوض می نمایند بدین صورت رزین دوباره احیاء می گردد.

آنالیز کامل یک موتور خانه 5

$
0
0
هوا ساز( Air Hand ling unit)

دستگاه هواساز عمل تهویه مطبوع زمستانی و تابستانی را انجام می دهد . هوای تازه با هوائی كه توسط كانال های برگشتی جمع آوری شده ودر محفظخ احثلاط( (Mixing 30x مخلوط شده و پس از عبور از كویل حرارتی و یا برودتی و رطوبت زن (Hamidifier) به وسیله بادرسان به كانال رفت داده شده و از آنجا هوای مشروط (Conditioned air) كه دارای شررایط مورد نیاز می باشد به اتاق های مختلف توزیع می شود سرعت هوا روی كویل سرد معمولاً 500fpm اختیار می شود .


هوا سازهای مربوط به موتورخانه عمل رطوبت زنی توسط روش (Steamjet) صورت می گیرد كه این روش بخار مستقیماً وادر محیط می شود ، در صورتی كه عمل رطوبت زنی توسط لوله آب و انشانك های متعدد صورت پذیرد روش بهتری است . زیرا از روش بخار معمولاً در صنایع استفاده می شود .


منبع انبساط بسته :

2 دستگاه از منبع انبساط بسته مربوط به آب گرم كهدر اثر افزایش دما ـ انبساط حجمی پیدا می كند و این انبساط موجب تركیدگی در لوله ها و بویلرها می شود كه به این منظور از منبع انبساط استفاده می كنند ـ یك دستگاه منبع انبساط بسته سرمایی موجود می باشد كه كمبود آب سیستم را جبران می كند .




كنترل كننده ها (Controles)

كنترل ها برای تنظیم سیستم های تاسیساتی از نظر درجه حرارت ـ فشار ـ وموارد دیگر به كار می روند . بعضی از آنها برای نشان دادن شرایط و بعضی برای كنترل سیستم نصب می شوند . ترموستات مستفرق (Thermostat) ـ ترموستات جداری ( ترموتر ـ مانومتر (Mano meter) ـترمو متر ـ مانومتر ـ ترموستات كانالی ـ شیر دو راهه یاسه راهه برقی ..
(so lenoid 2 or 3 way valve) ـ شیر دو راهه یا سه راهه موتوری (motorized 2or 3 way valve ) شیر اطمینان (Safcty valve) شیر هواگیر اتو ماتیك (Air vent)ـ فلو سوئیچ (Flow switch) ـ كنترل كننده رطوبت (Hamidi stat) كنترل كننده های موتور كمپرسور از قبیل فیوزها در مدار قدرت ـ مدار (pump done) و مدار (pump out) كه در كمپرسور های چیلر موتورخانه از نوع (pump out) استفاده می شود .



طراحان دستگاه مدار (pump out) را پیشنهاد می كنند دراین سیستم ها گرم كن روغن ،در داخل كارتر قرار دارد مادامی كه سیستمی خاموش است هیتر انرژایز می شود ودر موقع كار كمپرسور هیتر از مدار خارج می شود همچنین می توان مدار انترلاك را طراحی نمود كه ابتدا پمپ چیلد ـ پمپ برج ـ فن برج راه اندازی می شود و سپس موتور كمپرسور در مدار قرار می گیرد همچنین می توان از كنترل كننده های ظرفیت نیز نام بردو به طور كلی می توان گفت وسایل كنترل چیلر عبارتند از :
1- كنترل كننده های ایمنی Safety control

2- كنترل كننده های ظرفیتCopasity control

3- مدارها pump down- pump out- interlock

4- وكنترل كننده های سیستمها تبرید عبارتند از :

Thermostat- High pressure control (HP)-Low pressure control (LP)-OIL PRESSURE SWITCH (OS)- Anti Freez – flow switch- Crank case Heater- safety valve .





High pressure control _ این كنترل كننده كه تحت تاثیر تغییرات فشار خط رانش می باشد به عنوان یك كنترل كننده شرایط imerj ency عمل می كند.

انوع شیر های گازی

Viewing all 869 articles
Browse latest View live