Quantcast
Channel: اجرای لوله کشی و تاسیسات ساختمان و صنعتی
Viewing all 869 articles
Browse latest View live

نحوه تنظیم شیربرقی مشعل

0
0
 
 این شیر برقی از نوع آرام بازشو می باشد و اجازه تشکیل شعله به آرامی را فراهم می آورد و حداکثر دبی عبوری از آن با افت۳ میلی بار حدود ۲۰ متر مکعب در ساعت می باشد .
  
  
تنظيم سرعت  و حجم تشكيل شعله اوليه:
با شل كردن پيچ با لاي شير و چرخش آن در جهت مثبت يا منفي حجم گاز و سرعت رسيدن به حداكثر حجم ورودي تنظيم شده و با اين امر مي توان به صورت ايمن شعله را تشكيل داد .طبق كاتالوگ حداكثر 10 ثانیه مي تواند زمان رسيدن به دبي ماكزيمم شير طول بكشد .

 

تنظيم شعله :

براي تنظيم شعله و دبي عبوري از شير در حالت باز با استفاده از پيچ آلن موجود در زير شير مي توان اقدام نمود  .اين تنظيم بايد بعد از تشكيل شعله و به صورت آرام آرام صورت پذيرد و حتما نحوه تشكيل شعله ابتدايي نيز به موازات ان تنظيم گردد
 

 


اصول لوله كشی به زبان ساده

0
0
- برای ساختمان های مسكونی و اداری باید آب خالص سالم گوارا با اتصالاتی عاری از خطر جریان معكوس یا پس مكش تامین كرد.

2- در ساختمان ها یی كه سرویس و لوازم بهداشتی دارند آب باید به میزان و با فشار كافی تامین شود تا این لوازم همواره به نحو مطلوب كار نمایند.

3- آبگرمكن ها و دیگر دستگاهای گرمایشی و ذخیره سازی آب باید طوری طراحی و نصب شوند كه از هر گونه انفجار ناشی از افزایش بیش از حد دمای آب در امان باشند.

4- در جایی كه امكان دسترسی به شبكه فاضلاب بهداشتی شهری فراهم باشد فاضلاب ساختمان های مسكونی را باید به آن متصل كرد.

5- وسایل بهداشتی لوله كشی باید از موادی ساخته شوند كه پایدار و مقاوم در برابر خوردگی و با سطوحی غیر جاذب و عاری از جرم گرفتگی پنهان باشند. فضاهایی كه در آنها سرویس های بهداشتی قرار دارند باید دارای تهویه و روشنایی كافی باشند.

6- توصیه میشود كه واحد های مسكونی كه در نزدیكی خطوط فاضلاب بهداشتی قرار دارند و یا خود دارای شبكه فاضلاب خصوصی هستند برای رعایت بهداشت عمومی و فردی حداقل دارای یك دستشویی یك حمام با وان یا دوش آب و یك ظرفشویی (سینك) آشپزخانه باشند. دیگر ساختمان های مسكونی نیز اعم از اینكه به شبكه فاضلاب عمومی و یا خصوصی متصل شوند باید حداقل یك توالت و یك دستشویی داشته باشند. اصول لوله کشی

7- شرایط طراحی و نصب سیستم های فاضلاب بهداشتی باید طوری باشند كه بتوانند هرز آب و فاضلاب مربوطه را از هریك از وسایل بهدشتی بدون ایجاد هر گونه آلودگی گرفتگی مسیر و باقی گذاردن پسماندهای جامد در داخل لوله فاضلاب به محل های تعیین شده انتقال دهند. دریچه های بازدید باید به تعداد كافی در سیستم لوله كشی پیش بینی شوند تا امكان تمیز كردن لوله ها به هنگام گرفتگی فراهم شود.

8- سیستم های لوله كشی باید در شرایط بهداشتی نگهداری شوند و در مسیر انشعاب های مستقیم و غیره مستقیم به شبكه فاضلاب از سیفون با آببند مناسب استفاده شود. با انتخاب فاصله كافی بین وسایل بهداشتی میتوان شرایط مناسبی برای تعمیرات آنها فراهم كرد.این نوع وسایل برای تمیز كاری باید به طور معقولی در دسترس باشند.

9- ساخت و نصب لوله های فاضلاب باید با استفاده از مواد مقاوم و نشت ناپذیر در برابر آب و بخارات مضر حاصل از هوای فاضلاب باشند. نصب باید با مهارت و اجرایی مناسب و استفاده از مصالح مرغوب انجام شود.

10- سیستمهای لوله كشی باید طوری طراحی اجرا و تنظیم شوند كه بتوانند آب را به مقدار كافی تامین كنند. به هنگام استفاده عادی از سیستمهای جدید و یا سیستمهای بازسازی شده باید از نظر نشت و مشخص شدن هر گونه عیب و نقص آزمایش شوند.

11- در طراحی باید همه گونه ملاحضات از لحاظ حفظ مقاومت عناصر ساختمانی رعایت شود. انتهای لوله ونت كه در روی بام ادامه میابد باید طوری طراحی شود كه از برگشت هوای آلوده به ساختمان و عدم انتقال هوا از لوله به خارج جلوگیری كند.

12- ملاحضات لازم برای حفاظت در مقابل آلودگیهای ناشی از جریان معكوس فاضلاب مواد غذایی پسماندهای مواد گند زدا و دیگر مواد مشابه منظور شود موادی كه سبب گرفتگی لوله ها و اتصالات میشوند و یا در تركیب با مواد فاضلابی گازهای قابل اشتعالی تولید می كنند مجاز نیستند به شبكه ی فاضلاب ساختمان راه پیدا كنند.

13- فاضلاب ها یا هرز آب های دیگر سیستم لوله كشی نباید در لایه های سطحی خاك و یا آب های سطحی تخلیه شوند مگر آنكه قبلا با روش مناسبی تصفیه شده باشند

تعاریف لوله کشی آب و فاضلاب

0
0
 

اتصالات

 

به کمک اتصالاتلوله ها در طول های مختلف به هم وصل می شوند تا طول مورد نظر به دست آید ودر عین حال اتصالات پیوستگی و تغییر جهت مسیر لوله کشی را تامین کنند.پیوستگی و امتداد خط لوله با استفاده از بوشن ها مغزی ها و تبدیل ها میسر میشود.برای تغییر مسیر خط لول هااز سه راه چهار راه و زانو استفاده می کنند. کلاهک (کپ)برای بستن دهانه لوله در پوش برای کور کردن دهانه اتصالات و تبدیل ها برای تبدیل قطر دهانه لوله و اتصالات به کار میروند. 

 

مهره ماسورها اتصالاتی بوجود میآورند که به سادگی باز میشوند. مهره ماسوره ها ی رزوهای سه پارچه اند:دو قسمت از آن ها که به دو سر لوله ها پیچ شده و قسمت سوم در حالی که با رزوه قسمت اول درگیر است و برروی قسمت دوم نیز می لغزد این دو تکه را به همدیگر متصل می سازد. دبی در سیستم لوله کشیرا به کمک شیر فلکه ها بر اساس نوع جنس قطر و فشار کار طبقه بندی میشوند تنظیم می کنند.

 

لوله مغزی :قطعه لوله های با طول کمتر از 30 سانیمتر که دو انتهای آن رزوه شده باشد. لوله های بزرگتر از 30 سانتیمتر تکه لوله محسوب میگردند.

 

سه راهها: مهمترین و پرمصرفترین اتصالات در انشعاب لوله ها هستند. سه راههامانند زانو در اندازه ها و انواع متنوعی ساخته میشوند.از آن برای انشعاب های 90 درجه استفاده می شود و همواره انشعاب آن با زاویه قائمه است. اگر هر سه خروجی سه راه هم اندازه باشند نوع آن بر حسب قطر لوله مشخص می شود مانند سه راه یک دوم اینچ چنانچه اندازه قطر انشعاب (نافی)با قطر لوله اصلی متفاوت باشد اول اندازه قطر اصلی را می نویسند و بعد انشعاب .زمانی که قطر هر سه خروجی متفاوت باشد اندازه هر سه خروجی را باید نوشت و قطر لوله اصلی را باید اول آورد .

 

چهار راه:در واقع همان سه راه است که خروجی دیگری مقابل نافی داشته باشد محورهای این چهارراه خروجی در صفحه ای مشترک واقع و بریکدیگر عمود هستند. چهارراه نیز مانند سه راه در اندازه های مختلف ساخته می شوند.

 

لوله مغزی :قطعه لوله های با طول کمتر از 30 سانیمتر که دو انتهای آن رزوه شده باشد. لوله های بزرگتر از 30 سانتیمتر تکه لوله محسوب میگردند.

 

سه راهها: مهمترین و پرمصرفترین اتصالات در انشعاب لوله ها هستند. سه راههامانند زانو در اندازه ها و انواع متنوعی ساخته میشوند.از آن برای انشعاب های 90 درجه استفاده می شود و همواره انشعاب آن با زاویه قائمه است. اگر هر سه خروجی سه راه هم اندازه باشند نوع آن بر حسب قطر لوله مشخص می شود مانند سه راه یک دوم اینچ چنانچه اندازه قطر انشعاب (نافی)با قطر لوله اصلی متفاوت باشد اول اندازه قطر اصلی را می نویسند و بعد انشعاب .زمانی که قطر هر سه خروجی متفاوت باشد اندازه هر سه خروجی را باید نوشت و قطر لوله اصلی را باید اول آورد .

 

چهار راه:در واقع همان سه راه است که خروجی دیگری مقابل نافی داشته باشد محورهای این چهارراه خروجی در صفحه ای مشترک واقع و بریکدیگر عمود هستند. چهارراه نیز مانند سه راه در اندازه های مختلف ساخته می شوند.

 

درپوش ها:برای بستن انتهای لوله بوشن دار یا اتصالی که دارای رزوه مادگی باشد به کار میروند. در پوشها از جنس چدن آهن چکش خوار و برنج هستند. برای اندازه های کوچک از در پوش سر چهار گوش بر جسته یا مغزی و برای اندازه های بزرگ از در پوش سر شش گوش استفاده می گردد. مهره ماسوره : انواع مختلفی دارند. کاربرد فراوان مهره ماسوره ها در خطوط لوله کشی در سهولت تعمیرات نمود می کند.وقتی مهره ماسوره و یک اتصال تلفیق شون.میتوان با استفاده از یک اتصال رزوهای تنها از تمام مزایای مهره ماسوره بر خوردار شد.

 

بوشن: معمولا سر هر شاخه لوله یک عدد بوشن نیز می بندند. بوشن ها از جنس چدن یا آهن چکش خوار و یا برنج هستند. بوشن ها عموما رزوه راستگرد دارند ولی نوع چپگرد را هم طبق سفارش می سازند.نوع دیگری از بوشن که روپیچ توپیچ یا دنباله نام دارد با بوشن متعارف فرق می کندو دارای رزوه روپیچ است.
عملکرد بوشن تبدیل اتصال انتهای رزوه شده(خارجی)لوله به اتصالی با اندازه بزرگتر است. بوشن تبدیل یک روپیچ- توپیچ به شکل در پوش تو خالی و با دو دهنه به قطر های مختلف است و آنرامیتوان اتصالی برای کاهش و یا افزایش قطر تلقی کرد.

 

کلا هکهای لوله: کلاهک (کیپ)لوله برای بستن لوله یا اتصالی که دارای رزوه روپیچ باشد به کار می رود.کلا هک ها مانند در پوش ها از جنس چدن آهن چکش خوار و برنج هستند.

 

ابزار لوله کشی ونحوه استفاده از آن ها

 

در لوله کشی ساختمان علاوه بر آچارهای معمولی نظیر انبر دست آچار تخت و رینگی چکش و غیره ابزار نیز کار برد دارند که به شرح زیر می باشند:

 

آچار لوله گیر: این وسیله جزء وسایل اولیه و حتمی در لوله کشی می باشد بعلت حالت خاص دهانه این آچار در صورتیکه جهت گردش آن صحیح باشد دهانه دور لوله قفل شده و هر نوع لوله را به راحتی باز یا بسته میکند.جهت صحیح گردش آچار لوله گیر از طرف انتهای دسته آچار بطرف دهانه در جهت گردش عقربه ساعت باعث بسته شدن لوله در اتصال میگردد.

 

آچار شلاقی:این نوع آچار نیز در لوله کشی کاربرد داشته و شبیه به آچار لوله عمل مینماید.

 

آچار زنجیری: این آچار نیز مانند آچار لوله گیر و شلاقی برای باز و بسته کردن لوله بکار می رود و فرق آن با آچار لوله گیر در این است که لوله های با قطر بزرگ را نیز میتوان با آن باز و بسته نمود.جهت گردش صحیح این آچار نیز شبیه آچار لوله گیر می باشد.

 

انبر دست قفلی: این ابزار نیز در لوله کشی برای لوله های باریک وسیله مناسبی می باشد. با این تفاوت که دهان آن حالتی دارد که مانند گیره نیز عمل میکند و لوله یا قسمت مورد کار را بین دو تیغه دهانه آن نگه میدارد.

 

آچار تسمه ای: این نوع آچار نیز مانند آچار لوله گیر میباشد با این تفاوت که در لوله کشی ها با لوله مسی که از آچار شلاقی بعلت خراب کردن جداره لوله نمیتوان استفاده کرد مورد استفاده قرار داده میشود.

 

آچار فرانسه: از این آچار برای باز و بسته کردن پیچهای مختلف شش گوش و چهار گوش مختلف استفاده میگردد.

 

گیره: برلی لوله کشی از گیره های معمولی که دارای دو تیغه مقابل یکدیگرند نمی توان استفاده کرد. فرق این نوع گیره با گیره تیغه ای معمولی در این است که از چرخش لوله در اثر حدیده کاری و غیره جلوگیری مینماید ضمنا در اثر فشار تیغه های گیره معمولی و بعلت تا ثیر فشار بر آن دو خط مقابل لوله باعث لهیدگی و اصطلاحا دو پهنه شدن لوله میگردد.اما گیره لوله کشی دور تا دور لوله را گرفته و فشار تیغه های مخصوص آن به دور لوله وارد آمده و هیچ ضایعه ای در لوله بوجود نمی آورد.نوع دیگر گیره مخصوص لوله کشی گیره زنجیری می باشد که فضای کمتری را اشغال می کندو نوع سوم آن ترکیبی از گیره معمولی تیغه ای و گیره لوله کشی است.

 

لوله بر: این ابزار لوله را کاملا تخت ودر زاویه 90 درجه نسبت به محورطولی لوله می برد.این وسیله بمراتب راحت و سریع تر از اره برای بریدن لوله عمل میکند.

 

برقوزن: این وسیله برای تراشیدن زائده های اضافی داخل لوله که در اثر بریدن با لوله بر روی سطح داخلی لوله باقی میماند بکار میرود. 

 

حدیده: این دستگاه به دو صورت دستی و برقی به بازار عرضه میگرددکه به دو نوع در حالت کلی تقسیم میگردد:

 

  • حدیده با پارچه های قابل تغییر
  • حدیده با پارچه های ثابت

 

این دستگاه برای دنده کردن سطح خارجی لوله بکار میرود از مهمترین وسایل لوله کشی میباشد.

 

قلاویز: این وسیله برای دنده کردن سطح داخلی قطعات سوراخ شده جهت بستن لوله یا پیچ در آنها بکار میرود.
ابزار هایلوله مسی:

 

o لوله بر مسی به همراه بر قو مخصوص
o گیره لوله مسی
o لاله کن نوع چکشی و پیچی
o فنر خم کن لوله که در اندازه های مختلف ساخته شده است
o خم کن اهرمی
o خم کن با نوع ضامن چرخ دنده
o دستگاه جوش هوا و استیلن مخصوص جوشکاری لوله های مسی
o دستگاه جوش پروپان
o فندک مخصوص روشن کردن سر پیک جوشکاری
o دستگاه تمیز کننده لوله مسی (داخلی و خارجی) 

 

ابزار و وسایل لوله کشی فاضلاب

 

لوله بر: این نوع لوله بر مخصوص بریدن لوله های چدنی میباشدو شیوه کار شبیه به لوله بر مسی وگالوانیزه دارد.
قلم سرب کاری
کوره ذوب سرب: در این کوره سرب را ذوب کرده و پس از انجام عملیات اولیه کنف کاری و اطمینان از آببندی اتصال و برای محکم شدن اتصال سرب را داخل شیار بین دو لوله می ریزند.

 

نحوه لوله کشی فاضلاب

 

لوله چدنی: لوله های چدنی و اتصالات آنها معمولا به صورت نرومادگی ساخته می شوند. برای وصل کردن لوله به لوله یا اتصال لوله را باید طوری نصب کرد که قسمت مادگی در جهت جریان قرار گیرد. قبل از اتصال لازم است که سرها و همچنین بدنه لوله چدنی از نظر شگستگی آزمایش شود. نحوه آزمایش از طریق زدن ضربات آرام چکش کوچک امکان پذیر است. حتی اگر لوله دارای ترک موئی هم باشد صدای ضربات به صورت بم که اصطلاحا صدای مرده چدن نام دارد شنیده میشود.پس از اطمینان از سالم بودن لوله ها آن ها را کاملا در یک محور در داخل هم قرار میدهیم بنحوی که بصورت خارج از مرکز نسبت به یکدیگر قرار نگیرند.سپس کنف مخصوص لوله کشی را بصورت مارپیچ بافته و توسط قلم مخصوص به داخل شیار کوبیده سرب مذاب را روی آن می ریزند.سرب باید حدود 5/2 سانیتیمتر روی کنف ریخته شود تا دو سر اتصالات به هم خوب محکم شوند.

 

لوله پی وی سی:این لوله ها نیز معمولا بصورت نر و مادگی ساخته می شوند .تفاوت این لوله ها با لوله های چدنی در این است که اتصال آن ها ازطریق چسب بوده و بین دو سر آن ها پس از اتصال فضایی باقی نمی ماند.

 

لوله سیمانی: ساخت این نوع لوله نیز شبیه لوله چدنی بوده وبین اتصالات آن فضا باقی می ماند. نحوه لوله کشی کاملا شبیه لوله های چدنی بوده بااین تفاوت که لوله سیمانی احتیاجی به کنف کاری ندارد و بجای سرب از ملات ماسه سیمان جهت محکم شدن اتصالات استفاده میگردد.برش لوله های سیمانی توسط قلم مخصوص گوه ای وچکش انجام می گیرد.

 

نحوه لوله کشی آب

 

لوله گالوانیزه:برای لوله کشی با لوله گالوانیزه ابتدا باید اندازههای مختلف لازم جهت لوله کشی را تعیین نمود و سپس دو سر لوله را در میان گیره مخصوص لوله کشی قرار داده و توسط حدیده سر های لوله بریده شده را را دنده کرد. آب بندی این لوله ها توسط نوار پلاستیکی مخصوص یا خمیر وکنف لوله کشی انجام میگیرد سپس لوله ها توسط اتصالات مناسب در محل مورد نظر نصب میشوند.

 

لوله پلاستیکی مسی و برنجی: در لوله کشی با لوله پلاستیکی جامد از اتصالات مخصوص استفاده می شود ولی اگر لوله از نوع پلاستیک نیمه جامد و یا معمولی باشد توسط رابط های مخصوصی می توان از اتصالات لوله های مسی استفاده نمود.در لوله کشی با لوله برنجی از روش جوشکاری بیشتر استفاده می گردد.

 

سیفون: یکی از مهمترین وسایل در شبکه لوله کشی سیفون است عملکرد سیفون مانند شیر یکطرفه ای است که امکان تخلیه آزادانه آب یا فاضلاب را از وسیله بهداشتی به شبکه فاضلاب فراهم میکند ولی نمی گذارد گاز حاصل از فاضلاب وارد وسیله بهداشتی و فضای داخلی شود.هر وسیله بهداشتی در لوله کشی بجز آنها که سیفون سر خود هستند باید سیفون آببند در نزدیکی خود داشته باشند.

 

پرکن سیفون: پرکن سیفون روی لوله آب سرد ظرفشویی آشپزخانه توالت ها آبخوری ها سوارمیشود. اغلب آب این گونه سیفون ها تبخیر شده و بنابراین گاز فاضلاب و حشرات موذی از لوله فاضلاب به محیط ساختمان راه میابند.شیر پر کن سیفون اگربه طور مناسب روی لوله آب سرد سوار و به سیفون یک کفشور وصل شود وجود آب تازه را در آببند سیفون تضمین میکند .

 

 

 

 

 

خرید و نصب دیگ موتورخانه

0
0
 

 

در این نوع دیگ سیال گرم شونده آب است و سعی بر آن است که

از تولید بخار جلوگیری شود بنابر این درجه حرارت دیگ به وسیله وسایلی چون ترموستات و آگوستات کنترل می شود. این دیگ ها در دو نوع چدنی و فولادی ساخته می شوند.

دیگ های چدنی:

دیگ های چدنی اغلب به صورت قطعات ساخته می شوندو شامل تعداد زیادی پره چدنی هستند.این نوع دیگ ها دوام و عمر زیادی دارند و چون به صورت پره پره به هم متصل شده اند در صورت لزوم با تعمیر و تعویض قطعات میتوان مدت زیادی از دیگ چدنی استفاده کرد .همین طور میتوان با اضافه و کم کردن پره ها ظرفیت دیگ را تغییر داد.

در داخل دیگ های با مصرف سوخت جامد شبکه چدنی و خاکستر دان به کار می برند و نیز دریچه تنظیم کشش دود در روی کانال خروج گاز و دود نصب می کنند .اگر دیگ با سوخت مایع کار کند در جلوی آن یک صفحه به عنوان محل لوله سوخت پاش قرار داده می شود .

روی دودکش نیز دریچه اطمینان نصب می شود تا در مواقع اشتعال ناگهانی سوخت و فشارهای غیر عادی به دیگ صدمه نرسد و یا باز شدن دریچه فشار حاصل از انفجار به خارج منتقل شود. داخل این نوع دیگ ها که در معرض شعله مستقیم سوخت پاش قرار می گیرد به وسیله آجر نسوز ملات اندود می شود تا حرارت زیاد باعث فرسودگی قطعات دیگ نشود.

مسیر شعله و دود مطابق نظر سازنده باید طوری انتخاب شود که حداکثر حرارت ضمن عبور گاز از لا به لای پره های دیگ کسب شود و اگر آجر چینی مورد استفاده قرار بگیرد باید این موضوع رعایت شود.

روی دیگ های چدنی لوازم و وسایل زیر به کار می رود:

1-عایق و پوشش که اتلاف حرارتی را تقلیل دهد

2-شیر تخلیه و تغذیه آب که به طور معمول در زیر دیگ قرار دارد

3-کلکتور ها که لوله های رفت و برگشت از آن منشعب می شوند

4-دریچه تنظیم و کشش دود

5-شیر اطمینان در دیگ های سیستم بسته که منبع انبساط در آن ها به هوای آزاد ارتباط ندارد .

ظرفیت دیگ های چدنی از 10000تا 500000کیلوکالری در ساعت است و نسبت به ظرفیت حرارت به شکل های مختلف و ابعاد متنوع ساخته شده اند و حداکثر فشاری که میتوانند تحمل کنند معادل 5 اتمسفر صنعتی است و فشار آزمایشی آن ها حدود 7 کیلوگرم برسانتی متر مربع با اتمسفر صنعتی است. راندمان دیگ های چدنی با سوخت جامد حدود60%و برای دیگ های با سوخت مایع و گازی معادل 85%است.

ظرفیت این دیگ ها بر حسب کیلوکالری در ساعت تعیین می شود ودر بعضی مواقع با سطح حرارتی مشخص می شود که در این صورت بر حسب نوع سوخت و ساختمان دیگ هر متر مربع سطح حرارتی بین 8000تا12000کیلو کالری در ساعت حرارت میدهد.

 

دیگ های فولادی:

دیگ های فولادی به عکس دیگ های چدنی دوام چندانی ندارند و خطر زنگ زدگی و خوردگی فلز به علت ترکیب با اکسیژن در حرارت های بالا زیاد است.

این دیگ ها به انواع مختلف زیر تقسیم می شوند که مهمترین آن ها عبارتند از:

1-دیگ با لوله دود-که برای تهیه آب گرم است و برای ظرفیت های زیاد به کار برده می شود.

2-دیگ با لوله آب گرم-که در این نوع دیگ ها آب در داخل لوله های مسی جریان دارد و شعله خارج لوله ها است .

3-دیگ های قائم

4-دیگ های افقی

5-دیگ های کامل که کلیه وسایل آن در کارخانه سازنده روی یک شاسی سوار می شود.این دیگ ها برای ظرفیت و فشار بالا ساخته شده اند و بر حسب نوع سوخت و طریقه تخلیه دود به اشکال مختلف ساخته می شوند .

6-دیگ های بخار فولادی که به منظور تهیه بخار با فشار های زیاد ساخته می شوند و از فشار های کم بین5 تا 10 اتمسفر شروع و تا فشار 20اتمسفرنیز می رسد و حتی در دیگ های بخار صنعتی فشار بخار تا 180 اتمسفر صنعتی نیز خواهدبود .ولی دیگ هایی که در حرارت مرکزی بیشتر معمول است با فشار 10 اتمسفر صنعتی در دو نوع فشار قوی و2 کیلوگرم بر سانتی متر مربع در نوع فشار ضعیف است که حرارت دهی ان ها بین 25 تا 125هزار کیلوکالری در ساعت 

 

 

شیر رادیاتور ها

0
0

شیرهای معمولی رادیاتور از نظر عملكرد دارای یك تعریف كلی هستند كه شامل مسدود و یا باز نمودن جریان آب می‌باشد. ولی شیرهای ترموستاتیك رادیاتور بگونه‌ای ساخته شده‌اند كه بمنظور تنظیم دما توسط ترموستات، امكان عبور جریانهای مختلف را فراهم می‌كنند. یكی از قابلیتهای مهمی كه در برخی از شیرهای ترموستاتیك رادیاتور وجود دارد امكان تنظیم اولیه جریان آب (Presetting) می‌باشد كه در صورت مجهز بودن شیر به این سیستم می‌توان با تغییر سطح مقطع جریان آب و ایجاد افت فشار، حداكثر آب ورودی به رادیاتور را محدود كرد.

لازم به ذكر است در ساختمانهای با سیستم آب‌گرم مركزی به سبب ارتفاع طبقات و یا فاصله واحدها از مركز حرارتی معمولا توزیع گرما در تمام نقاط یكسان نخواهد بود، در نتیجه واحدهای نزدیك به موتورخانه برای رهایی از افزایش گرمای اتاق مجبور به بازكردن پنجره‌ها می‌شوند و واحدهای دورتر و یا در طبقات بالا بعضاٌ از وسایل و امكانات گرمایشی جانبی استفاده می‌نمایند. در این حالت می‌توان با استفاده از شیرهای ترموستاتیك رادیاتوری كه مجهز به سیستم تنظیم اولیه می‌باشند، جریانهای مختلف آب در رادیاتورهای طبقات مختلف ایجاد كرد

برای استفاده مطلوب و بهینه از ترموستات و همچنین كاهش اثرات مربوط به گرمای شیر و لوله‌های سطحی و هوای اطراف رادیاتور بر عملكرد شیر ترموستاتیك رادیاتور باید ترموستات بصورت افقی نصب شود. برای این منظور و باتوجه به نحوه قرارگرفتن لوله‌های ورودی آب رادیاتور، از شیرهای مختلف زیر برحسب شرایط استفاده می‌شود.

1- شیر زاویه‌دار: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از دیوار پشتی باشد.           

شیرهای معمولی رادیاتور از نظر عملكرد دارای یك تعریف كلی هستند كه شامل مسدود و یا باز نمودن جریان آب می‌باشد. ولی شیرهای ترموستاتیك رادیاتور بگونه‌ای ساخته شده‌اند كه بمنظور تنظیم دما توسط ترموستات، امكان عبور جریانهای مختلف را فراهم می‌كنند. یكی از قابلیتهای مهمی كه در برخی از شیرهای ترموستاتیك رادیاتور وجود دارد امكان تنظیم اولیه جریان آب (Presetting) می‌باشد كه در صورت مجهز بودن شیر به این سیستم می‌توان با تغییر سطح مقطع جریان آب و ایجاد افت فشار، حداكثر آب ورودی به رادیاتور را محدود كرد.

لازم به ذكر است در ساختمانهای با سیستم آب‌گرم مركزی به سبب ارتفاع طبقات و یا فاصله واحدها از مركز حرارتی معمولا توزیع گرما در تمام نقاط یكسان نخواهد بود، در نتیجه واحدهای نزدیك به موتورخانه برای رهایی از افزایش گرمای اتاق مجبور به بازكردن پنجره‌ها می‌شوند و واحدهای دورتر و یا در طبقات بالا بعضاٌ از وسایل و امكانات گرمایشی جانبی استفاده می‌نمایند. در این حالت می‌توان با استفاده از شیرهای ترموستاتیك رادیاتوری كه مجهز به سیستم تنظیم اولیه می‌باشند، جریانهای مختلف آب در رادیاتورهای طبقات مختلف ایجاد كرد

برای استفاده مطلوب و بهینه از ترموستات و همچنین كاهش اثرات مربوط به گرمای شیر و لوله‌های سطحی و هوای اطراف رادیاتور بر عملكرد شیر ترموستاتیك رادیاتور باید ترموستات بصورت افقی نصب شود. برای این منظور و باتوجه به نحوه قرارگرفتن لوله‌های ورودی آب رادیاتور، از شیرهای مختلف زیر برحسب شرایط استفاده می‌شود.

1- شیر زاویه‌دار: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از دیوار پشتی باشد.           

2- شیر زاویه‌دار راست: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از زمین و سمت راست رادیاتور باشد.

3- شیر زاویه‌دار چپ: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از زمین و سمت چپ رادیاتور باشد.        

4- شیر زاویه‌دار معكوس (UK): این مدل برای تمامی حالات فوق قابل استفاده می‌باشد با این تفاوت كه ترموستات بصورت افقی و در امتداد رادیاتور قرار می‌گیرد. (در سه حالت قبل ترموستات بصورت افقی ولی عمود بر امتداد رادیاتور قرار می‌گرفت.)

5- شیر مستقیم: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از دیوار جانبی مستقیما به رادیاتور وارد شود.

 

 

 

ترموستات در تاسیسات

0
0

ترموستات ها وسایل کنترل دمای آب داخل شبکه سیستم گرمایش یا سرمایش یا آب گرم مصرفی و یا کنترل هوای گرم یا سرد می باشند .

هر ترموستات دارای یک قطعه حساس در مقابل دما است که نسبت به تغییر آن عکس العمل نشان داده و باعث قطع و وصل آن می شود به این قطعه حساس حس کننده گفته می شود که به انواع زیر می تواند باشد :

۱-بی متالی(نوار دو فلزی)

۲-میله و لوله ای

۳-فانوسی

۴-مقاومت الکتریکی

۵-هیدرولیکی

از جمله ترموستاتهای سیستم حرارت مرکزی می توان به ترموستات اتاقی - ترموستات دیگ(آکوستات) - ترموستات جداری - ترموستات هوایی نام برد . از ۴ ترموستات فوق ۳ تای اولی به ترتیب با کاهش دمای هوای اتاق یا آب گرم دیگ یا آب داخل لوله ها مدار الکتریکی را وصل و پس از رسیدن دما به حد تنظیم شده مدار را وصل می کنند.

ترموستات قطع و وصل : در این نوع ترموستات برای کنترل دما از یک بی متال استفاده می شود این ترموستات معمولا دارای اختلاف دمای قطع و وصل ۰.۵ تا ۲درجه می باشد تنظیم دامنه حساسیت ترموستات معمولا با فشار مستقیمی که به بی متال وارد می شود صورت می گیرد در حالی که در تنظیم اختلاف دمای قطع و وصل آهنربای کوچکی به مقدار جزئی به نوار دو فلزی نزدیک و یا از دور می شود.

اشکالی که در این ترموستات پیش می آید این است که پس از باز شدن پلاتین ها و خاموش شدن پمپ گرم کننده درجه حرارت اتاق باز هم بالا می رود علت این امر جریان طبیعی آب در لوله ها می باشد برای جبران این اشکال سازندگان ترموستات یک مقاومت الکتریکی کوچک در ترموستات قرار می دهند که در تمام مدت کار مشعل برق از داخل آن عبور می کند و درجه حرارت آن ۱ درجه بالاتر از دمای محیط نگه می دارد به این مقاومت مقاومت جلو انداز هم گفته می شود .

ترموستات دیگ (اکوستات) : ترموستات دیگ که به اکوستات مستعرق هم معروف است برای تنظیم دمای مایعات طوری طراحی شده که از آن در تاسیسات حرارت مرکزی برای فرمان دادن به مشعل جهت تنضیم دمای آب دیگ استفاده می شود قسمت حس کننده از نوع هیدرولیکی بوده و به همراه یک غلاف روی دیگ نصب می شود . هنگامیکه دمای آب داخل دیگ به دمای تنظیم شده روی اکوستات برسد کلید داخل اکوستات توسط بالب قطع می شود و مشعل از کار می افتد و پس از سرد شدن آب دیگ مجددا کلید وصل می شود و مشعل روشن می گردد.

ترموستات جداری : حس کننده این ترموستات از نوع بی متالی است و کاربرد آن در ساختمان های چند اتاقی است که نمی توان تعداد زیادی ترموستات اتاقی برای اتاقها نصب کرد به این صورت که یک ترموستات جداری برای لوله اصلی در نظر می گیرند این ترموستات دارای دگمه ری ست بوده و با پایین آمدن درجه حرارت آب دیگ و رسیدن به دمای مطمئن با فشردن دگمه ری ست مشعل به کار خواهد افتاد .کاربرد دیگر آن خاموش و روشن کردن پمپ سیرکولاسیون می باشد

 

 

 

ویژگی های لوله PP فاضلابی اورینگی Push-Fit PP Pipe

0
0
 

مقاوم در برابر فاضلاب سرد و گرم داخل و خارج ساختمان در مقایسه با لوله PVC و لوله PE
مقاوم در برابر خوردگی ، پوسیدگی ، زنگ زدگی و اکسیداسیون در مقایسه با لوله فلزی و لوله آزبست
طول عمر 50 تا 100 ساله هم برای لوله و اتصالات و هم برای واشر آب بندی
انعطاف پذیری زیاد در مقایسه با لوله چدنی و لوله آزبست بویژه در اتصالات هنگام حرکتهای زمین و ساختمان
مقاومت حرارتی زیاد در مقایسه با لوله PVC و لوله PE
مقاومت شیمیایی بالا خاصه در مقابل اسید سولفوریک بیوارگانیک موجود در فاضلاب ها در مقایسه با لوله آزبست
مقاوم در برابر یخ زدگی و ضربه در مقایسه با لوله PVC لوله آزبست
سرعت و آسانی نصب در مقایسه با لوله PE و لوله آزبست وچدنی
سبکی و آسانی حمل ونقل در مقایسه با لوله آزبست و لوله چدنی
مقاومت در انتقال صدا و مهار آلودگی صوتی در مقایسه با انواع لوله ها
بیمه نامه 10 ساله در مقایسه با انواع لوله ها
دوست محیط زیست در مقایسه با لوله PVC ولوله آزبست و لوله چدنی
سطح صیقلی و با حداقل رسوب در مقایسه با لوله چدنی و لوله آزبست
اصطحلاک و زبری ناچیز و هیدرولیک بهینه در مقایسه با لوله چدنی و لوله آزبست
اتصال انشعاب خروجی فاضلاب لوازم بهداشتی به شاخه افقی لوله قائم یا لوله اصلی طبق مبحث شانزدهم کتابچه مقررات ملی ساخنمان باید قابل جدا شدن باشد.

125549.jpg 

 

 

سوال و پاسخ تاسیساتی

0
0
1- منظور از ونت خشک و تر چیه؟
2- آیا لوله ونت هم باید زیر فشار تست بشه؟
3- یه پیمانکار تاسیسات که باهاش کار می کردم میگفت بدون ونت هم میشه سیستم فاضلاب رو اجرا کرد بدون اینکه بویی وارد ساختمان بشه (یعنی خود رایزر نقش ونت رو هم بازی کنه) نظر شما چیه؟
4- آیا برای تست لوله فاضلاب، لوله ها باید هواگیری بشن یا اینکه لازم نیست؟ اگه لازمه چه جوری هواگیری رو انجام بدیم؟
5- برای اجرای لوله کشی سرد و گرم مصرفی و گرمایش چه نوع لوله ای رو پیشنهاد می کنید؟


دوست عزیز
1- منظور از ونت تر احتمالا"به قسمتی که در زیر کف قرار میگیرد گفته میشود.
2 - اصولا"کلیه لوله کشی در ساختمان باید بدون منفذ و به صورت آب بندی اجرا شود .لوله ونت
چون مربوط به سیستم فاضلاب است تحت فشار ثقلی هم می تواند تست شود.
3 - لوله ونت علاوه بر جلوگیری از انتشار بو نقش مهمتری بزای جلوگیری ازسیفوناژ شدن فاضلاب
دارد و این مسله هر چه تعداد طبقات بیشتر باشد به صورت حاد تر ظاهر میشود.
4 - با توجه به اینکه حرکت در لوله فاضلاب ثقلی بوده و در کف به صورت کمی شیبدار اجرا میشود
اگر از بالاترین نقطه و به ملایمت و یکنواخت پر شود معمولا"هواگیری انجام میشود
5 - روش سنتی لوله کشی برای سرد و گرم لوله گالوانیزه و لوله کشی گرمایشی لوله جوشی
سیاه درزدار است . درحال حاضر انواع لوله های غیر فلزی وجود دارند که بعضا"قابلیت های خوبی
هم دارند.


اصول و نکات انتخاب و خرید پکیج

0
0

بازهم بر محاسبات دقیق بارهای حرارتی و طراحی مهندسی شبکه مدار گرمایش جهت کاهش هزینه ها تأکید می شود.

1. پکیج را از شرکتی خریداری کنید که دارای اعتبار و حسن شهرت بوده و توان خدمات پس از فروش حرفه ای را داشته باشد.همچنین کارخانه سازنده پکیج توان پشتیبانی بلند مدت از قطعات پکیج های تولیدی خود را داشته باشد.بهترین پکیج های خارجی موجود در ایران مربوط به شرکت های ایتالیایی می باشد لکن امروز برخی از شرکت های داخلی توانمندی قابل قبولی برای ساخت پکیج پیدا کرده اند.

2.چنانچه به آبگرم فراوان نیاز دارید(برای بیش از یک حمام ) بهتر است از پکیج های مخزن دار يا پكيج با قدرت حرارتي بالاتر از 31 كيلووات استفاده كنيد.

3. چنانچه ظرفیت حرارتی زیادی از پکیج انتظار دارید (معمولا برای آپارتمان های با بیش از 300متر مربع) بهتر است از پکیج های زمینی استفاده کنید.

4. در هر صورت اولویت با پکیج های دیواری می باشد چرا که بسیار کم مصرف تر و دارای عمر طولانی تری نسبت به پکیج های زمینی و پکیج های مخزن دار هستند.

5. برای ایمنی از گازهای سمی احتراق،بهتر است از پکیج های فن دار بویژه با دودکش دو جداره استفاده شود.لکن چنانچه به هر دلیل امکان استفاده از انواع پکیج های فن دار نبود،می بایست پکیج مجهز به سنسور حرارتی دودکش باشد.این سنسور با دریافت علایم حرارتی دودکش ، انسداد و گرفتگی دودکش را آشکار کرده و خاموش می شود.

6. برای آب های با سختی بالا بهتر است از انواع پکیج با دو مبدل مجزا بویژه از نوع صفحه ای استفاده نمود. لذا برای شهرهایی نظیر قم ، اراک ، یزد و... پکیج های دو مبدله از نوع مبدل صفحه ای عملکرد بهتری دارد.

7. دقت شود پکیج دارای سیستم عیب یاب اتوماتیک با کد باشد.حسن این قابلیت در عیب یابی سریع حتی توسط مالک آپارتمان و کاربر معمولی می باشد.در واقع پکیجی که دارای عیب یاب مجهز به سنسورهای کنترل عملکرد باشد،خطاهای عملکرد را بصورت کدهای مشخص در مانیتور پکیج نمایش می دهد و کاربر یا سرویسکار با مراجعه به دفترچه راهنمای پکیج متوجه نوع عیب می گردد .

8. بهتر است قبل از پکیج(آب شهری ورودی به پکیج) یک سختی گیر مناسب نصب شود.

سیستم اصولی فاضلاب

0
0
هر ساختمانباید دارای یک سیستم اصولی(فاضلاب)باشد. سیستمی که بتواند به طور کامل و صحیح فاضلاب را از تمام سرویس های بهداشتی و تجهیزات موجود در آن جمع آوری کرده و آن را به شبکه فاضلاب انتقال نماید.به طور کلی یک سیستم فاضلاب ساختمانی هنگامی اصولی و منطبق با ضوابط خواهد بودکه علاوه بر انتقال فاضلاب به محل های مورد اشاره ،دارای ویژگی های زیر هم باشد:

1.به حداقلرسانیدن امکان گرفتگی ،انسداد و نشت

2.ممانعت ازورود گازهای آلوده و بوهای ناخوشایند فاضلاب به درون ساختمان در همه شرایط

3.مجهز بودنبه لوله های هواکش وهواکش دفع فاضلاب

4.دارا بودن امکان بازدید ،پاک کردن و زدودن گرفتگی های احتمالی در صورت نیاز(دریچه بازدید)

5.حفظ کارآئیدر شرایط نشست ولرزش ساختمان

انتخاب متریال
انواع لوله جهت اجرای سیستم فاضلاب :

  • لوله های پوش فیت

این لوله های از جنس پلی پروپیلین باوزن مولکولی بالا ساخته شده و به وسیله سوکت واورینگ به اتصالات محکم می شود و به دلیل ثابت بودن سوکت در هنگام تولید به اندازه 30-50-100-150-200-300-میلیمتری در بازار توزیع می گردد.

مزایا : غیر قابل اشتعال بودن و خراب نشدن اتصالات به دلیل سوکت واورینگ و فاقد تردی و شکنندگی

معایب : قیمت بالا نسبت به لوله های دیگر وبست زدن پس هر اتصال بخاطر فرار نکردن اتصال در هنگام فشار

 

 
  • لوله هایچدنی
    جنس این لوله ها از چدن ریخته گری است و بر حسب نوع کاربرد آنها انواع و مقدار آلیاژ ، شکل و طول لوله ،‌نوع اتصالات آنها با هم متفاوت هستندو اغلب در سیستم لوله کشی فاضلاب استفاده می شوند

لوله های چدنی که در سیستم لوله کشی فاضلاب به کار می رود :

  • الف) سرتوپی (یک سرتوپی –دو سرتوپی)
  • ب) دو سر تخت

مزایای لوله های چدنی :در برابر فشار وارده به جداره های خارجی دارای مقاومت و استحکام خوبی هستند . فرسودگی این لوله ها کمتر از لوله های فلزی است . می توان براحتی از دستگاه تراکم هوا جهت باز کردن و رفع گرفتگی لوله استفاده نمود . قیمت لوله های چدنی نسبت به لوله های آهنی ارزانتر است .

معایب لوله های چدنی :نصب لوله های چدنی نسبت به لوله های آهنی کندتر انجام می شود . لوله های چدنی به علت تاثیر مواد شیمیایی موجود در فاضلاب زنگ می زنند و جلوگیری از زنگ زدگی آنها میسر نمی باشد . داشتن وزن زیاد قطعات و کثر اتصالات و در نتیجه زیاد پیوند از معایب دیگر لوله های چدنی می باشد

  • لوله های پیوی سی 

این نوع لوله ها در اندازه های متری در بازار توزیع می گردد و به وسیله سوکت و چسب مخصوص به اتصالات محکم می شود.

مزایا : نخواستن ابزار زیاد و اجراء آسان و قابل اشتعال نبودن
معایب : شکنندگی بالا

  • لوله های پلی اتیلن 

این نوع لوله از جنس پلی اتیلن ساخته شده در اندازه های 6متری یا رول 100 متری در بازار توزیع می‌گردد و به وسیله جوش لب به لب به اتصالات محکم می‌شود. در این روش یک دستگاه اتو دو طرفه با درجه حرارت بین دو سر قرار گرفته و پس از ذوب شدن دو سر اتو را از بین سرها برداشته و دو سر را به هم می‌چسبانند که زائد هایی هم در بیرون و هم در داخل لوله ایجاد می‌شود.

دستگاه سختی گیر

0
0
برای سختی زدایی معمولاً از دستگاههای سختی گیر استفاده می شود. دستگاه شامل یک استوانه فلزی است که در داخل آن مواد موثر در سختی زدایی (رزین های تبادل یونی) قرار گرفته است رزینهای مزبور می توانند یونهای منیزیم و کلسیم را با یون سدیم تعویض کرده و آب سخت را به آب نرم تبدیل می کنند.رزینهای دستگاه سختی گیر پس از مدت زمان معینی اشباع می شوند و کارایی خود را از دست می دهند. اگر رزین با محلول کلروسدیم 10 % شستشو شود، خاصیت سختی گیری خود را باز می یابد. غلظتهای کمتر و یا بیشتر نمک اثر کمتری دارند. استفاده از آبهای گل آلود و دارای مواد معلق، و همچنین آبهایی که دارای املاح آهن، منگنز، مس و دیگر فلزات سنگین می باشند، رزینها را فرسوده و آبدهی دستگاه سختی گیر را کم می کنند. توصیه می شود قبل از دستگاه سختی گیر، مواد معلق آب، توسط یک فیلتر شنی جدا شوند. و برای کاهش املاح فلزات سنگین تدبیر لازم گرفنه شود. راه اندازی، بهره برداری و تجدید بار دستگاه سختی زدایی ممکن است دستی، یا با فرمان الکترونیکی، به طور خودکار انجام گیرد.موارد کاربرد سختی گیرها :
1) کاهش سختی آبهای آشامیدنی ( طبق استاندارد WHO ) مقدار سختی را در آبهای مصرفی بر حسب ca co3 معادل250 میلی گرم پیشنهاد شده است.
2) حذف سختی آب دیگ های بخار
3) حذف یا کاهش سختی آب در سیستم گرمایش و سرمایش

4) حذف یا کاهش سختی آب در صنایع نساجی و رنگرزی و....

مشخصات فنی سختی گیر ها :
- مخزن دستگاه سختی گیر ساخته شده از ورق کربن استیل مطابق استاندارد با دریچه آدمرو
- سیستم های پخش کننده و جمع آوری آب همراه با نازلهای مخصوص
- لوله کشی از جنس گالوانیزه PVC يا پلی اتیلن
- يك لايه شن سيليسي دانه بندي شده
- مخزن نمک از جنس پلی اتیلن، فلزی یا بتنی
- کنترلر به صورت : دستی، نیمه اتوماتیک، تمام اتوماتیک

روش احياء سختيگير با شير چند راهه

1- 
اهرم (دسته) شير را به مدت 20-10 دقيقه روي شماه 1 بگذاريد تا عمل شستشو معکوس انجام شود. بدين ترتيب مواد معلق از بستر رزين زدوده مي شوند و فشردگي بستر کاهش مي يابد.
2 -  شير منبع نمک را باز کنيد.سپس اهرم را به مدت 25 الي 45 دقيقه درموقعيتشماره2  قرار دهيد.  تا رزين دستگاه سختيگير با محلول نمک شستشو شود.
3-
شير منبع نمک را ببنديد. اهرم را در موقعيت 2 نگهداريد تا رزين با آب
تميزشستشوشود4- جهت بهره برداري از دستگاه تصفيه، اهرم شير را به موقعيت 3 منتقل نماييد.
 5-  منبع آب نمک را براي احياء دوره بعد آماده نماييد. براي اين منظور، کمبود نمک آن را جبران و مخزن را از آب سختي گرفته شده پر کنيد.


م

عيب يابي و رفع عيب آبگرمکن های بدون شمعک

0
0
آبگرمكنهاي آيونايز(بدون شمعك)

 

1-    آبگرمكن روشن نميشود(جرقه ميزند ولي شيربرقي عمل نميكند)

 

•         خرابي از آداپتورو يا ضعيف بودن آداپتور

•         درصورت استفاده از باتري ضعيف بودن باطري

•         خرابي از مجموعه سيم (قطعي از ناحيه سوكت شيربرقي)

•         خرابي مجموعه برد (در اين حالت جرقه ميزند ولي شيربرقي عمل نميكند)

•         فشار گاز بالا باشد(خصوصا"گاز مايع ورگولاتور فشار قوي وتنظيمي باشد)

•          در نهايت اگر با اقدامات صورت گرفته ايراد برطرف نشد ،شيربرقي بايد تعويض گردد.

 

2-    آبگرمكن روشن نميشود(هم جرقه زن وهم شيربرقي درست عمل ميكند)

  • دسته شيرگاز در حالت شعله قرار نداشته باشد.
  • فشار گاز تست شود(توري ورودي گاز ممكن است گرفته باشد ، شيلنگ گاز تا خورده ويا له شده باشد)
  • اگر تبديل سوخت (از مايع به شهري) انجام شده باشد ،سوپاپ اصلي گاز چك گردد وحتما"بايد از نوع خود سوخت انجام شده باشد.

 

 3-آبگرمكن روشن نميشود(نه جرقه ميزند ونه شيربرقي درست عمل ميكند )

 

  • ميكروسوئيچ تحريك مانده باشد
  • آداپتور خراب باشد (بيشتر در آداپتورهاي سوئيچينگ (چراغدار) اتفاق مي افند)
  • پريز برق حتما"چك شود (بعضي مواقع چراغ آداپتور از طريق شارژ باتري موجود در محفظه روشن شده ونشانه سالم بودن آداپتور وپريز برق نميباشد. مگر آنكه باتري از محفظه خارج شده باشد )
  • باتري ها ضعيف باشد.
  • مجموعه سيم قطعي داشته باشد.
  • در نهايت مجموعه برد خراب باشد.

 

4-    آبگرمكن روشن ميشود ولي پس از اتمام جرقه زن ،مشعل خاموش ميشود.

  • الكترود سنسور خراب باشد
  • كابل الكترود سنسور در محل الكترود گشاد باشد
  • در نهايت مجموعه برد خراب باشد .

 

5-  آبگرمكن روشن ميشود ولي پس از حدود 15دقيقه ويا چند دقيقه بيشتر كاركرد مداوم ،پس از بستن آبگرم مصرفي،مجددا"دستگاه روشن نميشود.

 

  • سپر حرارتي قديمي (كوتاه)باشد
  •  دودكش مناسب نباشد (در هر دو مورد دما در محل مجموعه برد بالا ميرود )
  • فويل برروي مجموعه برد نداشته باشد.
  •  اگر هر سه مورد(سپر پهن،دودكش مناسب،فويل آلومينيومي)انجام شده باشد ومشكل برطرف نشد فقط مجموعه برد تعويض گردد .

 

تعمیرات لوله کشی

0
0
تعمیرات لوله کشی ساختمان (آب ، فاضلاب ، موتوخانه و …) کلی و جزئی

 

مرکز خدمات تاسیساتی ساختمان پارسا در خدمت شماست.خدمات ما شامل :

tickkتعمیرات لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان تمام نقاط تهران و کرج ،خدمات تاسیساتی ساختمان

tickkاجرای اصلاحات ، تعمیرات و تعویض انواع لوله کشی اب و فاضلاب ساختمان-تو کار و رو کار تضمینی و با کمترین خرابی ،بهترین کیفیت پایین ترین قیمت

tickkتعمیرات و تعویض لوله کشی فاضلاب پوشفیت،پلی اتیلن جوشی،پلیکا

tickkتعمیر لوله کشی فاضلاب منزل ، انجام امور تاسیساتی فاضلاب،توالت فرنگی و حمام خانه

tickkاجرا ، تعمیر و تعویض انواع لوله های شوفاژ و فن کوئل و موتورخانه مرکزی

tickkتعمیرات تاسیسات لوله کشی ساختمان ، آب و فاضلاب

tickkتعمیرات ، اصلاحات و تعویض لوله کشی با لوله های ۵ لایه و سفید ، اسپرینگلر رایزرهای گالوانیزه ، جوشی و… سرد و گرم

tickkتشخیص ترکیدگی لوله کشی آب با دستگاه نشت یاب، نشت یابی لوله آب و فاضلاب ساختمان به همراه تعمیرات مربوطه

tickkنصب انواع شیرآلات و اجرای تاسیسات لوله کشی ساختمان

tickkرفع نم و رطوبت ، تعمیر نم و رطوبت و نقاشی مجدد ساختمان

tickkتعمیر تاسیسات لوله کشی فاضلاب و آب توالت فرنگی حمام،خدمات نصب شیرآلات ساختمان

tickkتعویض شیرآلات آب و فاضلاب ، ظرفشویی ، لباسشویی و کلیه تاسیسات آپارتمان

Tamirat

آماده عقد قرارداد با ارگانهای دولتی ، شرکت ها ، هتل و رستوران ها و مجتمع های مسکونی

Tamirat4

همه چیز راجع به توالت فرنگی

0
0
          • قبل از نصب فرنگی‌ها چه مواردی را باید رعایت کرد؟

            قبل از نصب فرنگی  باید به زیرسازی محل نصب، آکس محصول و آب‌بندی در زمان نصب دقت شود که این موارد توسط سرویسکاران مجاز کنترل می‌گردد.
  • علت عمل نکردن دکمه تخلیه در توالت فرنگی چیست؟

    الف) بلند بودن طول زنجیر ب) گیر کردن اهرم شاسی با بدنه تانک
  • به چه دلایلی احتمال دارد فرنگی سیفون نکند؟

    الف) عدم آب‌بندی مکانیزم تخلیه، این امر سبب تخلیه آب داخل تانک شده و جهت پر شدن تانک، فلوتر می‌بایست مرتبا کار کند.
    ب) گیر کردن اهرم قطع‌کن شناور فلوتر (به علت جرم گرفتگی) که این امر باعث قطع و وصل شدن جریان آب شده و ایجاد صدا می‌نماید.
    ج) بسته نشدن دریچه خروجی آب مکانیزم تخلیه
  • علت قطع نشدن صدای آب پس از سیفون کردن چیست؟

    بسته نشدن دریچه خروجی آب مکانیزم تخلیه
  • علت متصاعد شدن بوی نامطبوع از توالت فرنگی چیست؟

    الف) کم بودن ارتفاع آب داخل کاسه ب) نصب نادرست فرنگی
  • درصورت شکسته شدن توالت فرنگی، اقدامات لازم شامل چه مواردی می‌باشد؟

    الف) بستن لوله‌های آب ورودی به محصول ب) تماس با خدمات کُرد
  • آیا احتمال شکستن محصول زیردوشی بر اثر وزن بالا وجود دارد؟

    مطابق استاندارد مرتبط اروپایی محصول زیردوشی، این محصول بایستی در برابر وزن تا 150 کیلوگرم مقاوم باشد که زیردوشیهای شرکت  در مقابل این وزن مقاوم می‌باشند.
  • برای شستشوی محصولات  بهتر است از چه نوع شوینده‌هایی استفاده شود ؟

    می‌توان از تمامی شویند‌ه‌های اسیدی استفاده کرد.
  • آیا می‌توان قطعات چینی بهداشتی  را با اسکاچ و یا سیمهای ظرفشویی تمیز نمود؟

    استفاده از اسکاچ مانعی ندارد اما استفاده از سیم ظرفشویی برای هیچ یک از محصولات چینی بهداشتی توصیه نمی‌شود.

سیستم لوله کشی انتقالی یا کلکتوری

0
0

انتخاب شیوه کلکتوری یا انشعابی در طرح لوله کشی در اختیار مهندس طراح می باشد مهندس طراح در اجرای لوله کشی یک ساختمان یا آپارتمان حرف اول را میزند. کسی طراحی برای یک تاسیسات را به عهده دارد کلیه موارد و زوایای اجرائی را مد نظر گرفته و با محاسبات نقشه اجرائی را طراحی مینماید . اجرای لوله کشی تاسیسات اگر  به درسیتی وفنی و اصولی طبق محاسبات اجرائ گردد هیچ گونه مشگلی را در بر نمیگیرد .- مهندس طراح معمولاً با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف از جمله شرایط مختلف پروژه ، نیازهای پروژه و در نهایت بررسی  وهزینه ها، اقدام به طراحی روش می نماید.

 

sistema-pexgol-diagrama.jpg 

انتخاب شیوه کلکتوری یا انشعابی در طرح لوله کشی در اختیار مهندس طراح می باشد مهندس طراح در اجرای لوله کشی یک ساختمان یا آپارتمان حرف اول را میزند. کسی طراحی برای یک تاسیسات را به عهده دارد کلیه موارد و زوایای اجرائی را مد نظر گرفته و با محاسبات نقشه اجرائی را طراحی مینماید . اجرای لوله کشی تاسیسات اگر  به درسیتی وفنی و اصولی طبق محاسبات اجرائ گردد هیچ گونه مشگلی را در بر نمیگیرد .- مهندس طراح معمولاً با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف از جمله شرایط مختلف پروژه ، نیازهای پروژه و در نهایت بررسی  وهزینه ها، اقدام به طراحی روش می نماید.
در یک تحلیل کلی، سیستمهای کلکتوری نسبت به سیستم انشعابی برتری دارند که این برتری شامل کنترل مستقل هر واحد بهداشتی، امکان افزایش تجهیزات بدون تخریب مصالح ساختمانی و پوشاندن یکپارچه لوله ها توسط مصالح ساختمانی می باشد بالا بردن ضریب اطمینان در سیستم ککتوری به دلیل حذف اتصالات در کف بنا، هم چنین سهولت در تعمیر و تعویض در صورت بروز مشکلات احتمالی از دیگر مزایای این سیستم می باشد. سیستم کلکتوری برای هر ساختمان بهترین سیستم بوده و مشگلات عدیده ای که تاکنون بر سر راه تاسیسات بوده به راحتی از بین برده است . در سیستم کلکتوری فقط با استفاده از اجرای لوله کشی از محل کنتور آب تا محل نصب آبگرمکن و یاپکیج .و ازپکیج یا آبگرمکن تا جعبه تقسیم انشعاب موسوم به جعبه کلکتور و از جعبه کلکتور تا مقصد انشعابی که قرار است آب از آن برداشت گردد  فقط از لوله استفاده میگردد. حذف اتصالات در کف ها یکی از مزایای همین سیستم کلکتوری میباشد که ضریب اطمینان را تا ۹۹درصد بالا برده و ساختمان در آینده میتواند  به راحتی و بی دغدغه از همه مشگلات در آینده در امان باشد  سیستم کلکتوری بخشی از یک سیستم ایده ال و جالب است و دیگر مزایا ان تقسیم یک نواخت آب برای مصرف در تمام نقاط میباشد . از سیستم کلکتوری معمولا برای انشعاب گرفتن از کلکتور با لوله های سایز ۱۶ و یا ۲۰ میتوان انشعاب گرفت . یکی دیگر از بخشهای سیستم کلکتوری برای ساختمانهای با وسعت زیاد است که از موتورخانه استفاده مینمایند این سیستم در بخشهای هر قسمت از سرویسها بهداشتی و یا طبقات که از موتورخانه مرکزی تغذیه مینمایند میتواند به راحتی انشعاب گرفته و برای هر قسمت لوله مجزا به داخل واحد مربوطه کشی و با نصب جعبه کلکتور قسمت به قسمت  تجزیه نمود.

 

مراقبت از لوله ها در مقابل مصالح ساختمانی

نظر به اینکه در زمان اجرای لوله کشی ساختمان، سایر عملیات ساختمانی نیز انجام می شود رعایت نکات زیر الزامی است: رول لوله مستقیماً روی کف ساختمان در حال ساخت قرار نگیرد و در صورت امکان با قرار دادن مقوا در زیر آن و یا استفاده از نرم، لوله از آسیب احتمالی محافظت شود..با عیق کردن لوله های اجرائی میتوان از ان محافظت نمود. فوم عایق هم برای جلوگیری از خسارت احتمالی تا حدود ۹۰ درصد جلوگیری مینماید هم از لحاظی برای پیشگیری از دما نیز از آن حفاظت میکند . 
2- مسیر لوله کشی از وجود مصالح مختلف ساختمانی از جمله  مصالح نوک تیز و یا خرده سفالهای اطراف  تمیز پاک گردد.
3- پس از اجرای هر مسیر لوله کشی و تست بایستی بلافاصله روی لوله ملات کشی شده تا در امنیت بماند .سیستم لوله کشی با لوله های ژنج لایه طیسه مرحله تست و بایستی به روئیت مهندس ناظر برسد .

مراقبت از لوله ها در مقابل نور مستقیم خورشید

طبق استاندارد لوله های پلیمری در زمان تولید، نگهداری، حمل و نقل و بهره برداری نباید در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گیرند، لذا در عملیات لوله کشی در فضاهای روباز، محافظت از لوله ها با استفاده از یک پوشش عایق در مقابل نور خورشید ضروری است.

عدم اعمالوزن اضافی به لوله های نصب شده  به عنوان یک اصل کلی به هیچ وجه مجاز به اعمال وزن اضافی روی لوله های نصب شده سیستم لوله کشی نمی باشیم از قرار گرفتن وزن شیرآلات بهداشتی، وزن شیرهای اصلی و فرعی واحدها، وزن کلکتورها و ....... روی لوله ها به هیچ وجه مجاز نمی باشد و در این موارد باید از صفحات نصب مخصوص جهت تحمل وزن سایر تجهیزات استفاده کرد.

عدم انتخاب مسیر افقی روی دیوار در سیستم توکار

مجری طرح به هیچ وجه مجاز به انتخاب مسیر افقی روی دیوار در سیستم لوله کشی توکار نمی باشد، لذا لوله ها باید مسیرهای افقی را در کف طی کرده و دقیقاً از زیر موقعیت شیرآلات ساختمانی وارد اتصالات نصب شده در دیوار گردند.
انتخاب مسیر   از سقف کاذب به سیستم بهداشتی در صورت لوله کشی در سقف کاذب، هنگام ورود لوله از سقف کاذب به سیستمهای بهداشتی، باید محل تقاطع دو دیوار به عنوان مسیر عمودی انتخاب گردد چرا که هیچ احتمالی برای نصب وسایل رفاهی یا تزئینی در کنج دیوار وجود ندارد و در صورت نصب وسایل مذکور در سایر موقعیتهای دیوار، آسیبی به لوله ای دفن شده در کنج دیوار وارد نمی شود.

مراقبت از لوله های دفن نشده در زمستان

از جمله وظایف مجری در هنگام اجرای سیستم لوله کشی در فصل سرما، مراقبت از لوله های پوشانده نشده توسط مصالح در مقابل یخ زدگی و ترکیدگی احتمالی است لذا مجری موظف است پس از اجرای سیستم لوله کشی و انجام تست لوله ها را باعایق مناسب (فوم سپهر) پوشانده و یا ، آب کل سیستم را تخلیه نماید.اگر از فوم عایق استفاده میکنید حتما سعی نمائید روی لوله ها را با ملات سیمان نیز به صورت ماهیچه کشی در آورده و روی انها را با پوکه یا خاک سبک دیگر بپوشانید

قسمت سیستم لوله کشی

از نکات مهم پس از نصب کامل سیستم لوله کشی، تست آن می باشد تا از صحت ارتباط لوله و اتصالات اطمینان حاصل گردد.

نکات قابل توجه قبل از تست

1.       فشار سنج  با فشار 15 بار یا 16 بار برای تست لوله هالازم است که در پایین ترین نقطه سیستم لوله کشی نصب شود برای اتصال پمپ تست به سیستم لوله کشی از شیر قطع و وصل استفاده شود تا پس از رسیدن فشار به مقدار مورد نظر پمپ از مدار جدا گردد.

2.       بایستی دقت شود آب مورد مصرف تست با محیط هم دما باشد (از آب سرد در تابستان با آب گرم در فصل زمستان استفاده نشود و سعی شود محیط در زمان تست حتی المقدور در شرایط ثابت دمایی باقی بماند.برای پر کردن لوله ها یکبار لازم است چنانچه احتمال گردو خاک داخل آن رفته شستشو داده و با اتصال به شبکه به داخل سیستم آب بیندازیم . در بوشهای تست را باز کنید و بگذارید کلیه سیستم از آب پر شده باشد . این عمل موجب رفع هوای داخل سیستم میشود و پر کردن بوسیله تست پمپ به راحتی انجام میگیردو درنتیجه عمل تست به خوبی به شما جواب خواهد داد .

آماده سازی و آبگیری

لازم است از محکم بودن تمامی اتصالات و بسته بودن سایر درپوشها اطمینان حاصل گردد سپس سیستم با آب تمیز کاملاً پر شود و هوای سیستم کاملاً تخلیه گردد. و تست مقدماتی و نهایی انجام شود.

نکات قابل توجه پس از تست

1.       در طول مدت تست، سیستم مورد بازدید قرار گیرد تا از عدم وجود نشتی در سینه سیستم اطمینان حاصل گردد. بلافاصله پس از انجام تست روی کلیه لوله ها با استفاده از ملات سبک پوشانده شود تا از آسیب دیدن آنها جلوگیری شود.

2.       در فصل سرما پس از تست با تخلیه آب مدار، از یخ زدگی آب درون سیستم جلوگیری شود.

استفاده سیستم از آب سرد و آب گرم مصرفی

به علت آلودگی های احتمالی ناشی از محیط کارگاه ساختمانی و ابزار آلات لازم است برای رفع آلودگی های ناشی از اجراء پس از تست و قبل از بهره برداری سیستم آماده آبگیری شود.
در این خصوص ابتدا لازم است سیستم لوله کشی با آب آشامیدنی کاملاً شستشو داده شود و داخل لوله ها از مواد زیان آور و زائد کاملاً پاک شود. شستشو باید تکرار شود تا آب خروجی از دهانه های باز کاملاً تمیز شود.

پلی اتیلن peکه پایه آن اتیلن میباشد یکی از پرمصرف ترین مواد ترمو پلاستها در جهان بوده ودارای خواص برجسته ای مانند عایق الکترییک  خاصیت فیلم شدن ومقاومت شیمیایی دارد از طرف دیگر درمقابل آب با دمای بالا مقاومت ندارد این ضعف در پلی اتیلن برخواسته از ساختمان زنجیره ای آن میباشد .

برای حل این مشگل دانشمندان از عملیات مشبک نمودن و یا crossilnking طی چندین مرحله فرایند پیچیده شیمیائی بهره جسته اند . این عمل سبب میشود مولوکولهای پلیمر به صورت عرضی به هم وصل شده  و در این حالت پلیمر pexبوجود میآیدپلیمر pexمقاومت لوله را در برابر فشار و دمای بالا افزایش داده و تاثیر زیادی نیز بر افزایش مقاومت شیمیائی آن دارد از همین رو لوله های pexدارای کلاس حرارت بالائی میباشد . در سیستم لوله های پنج لایه که از همین مواد بعلاوه یک لایه آلمینیوم و دو لایه چسب ضد حرارت از آن استفاده میشود نیز ساختار مجهز تری دارد .

هر چند لوله های پلیمری مانند پلی اتیلن .پلی پروپیلن. پلی بوتیلن. و پلی اتیلن  شبکه ای شده  دارای مزایائی نسبت به لوله های فلزی میباشد ولی دارای دو محدودیت مهم زیر میباشد .

۱-ضریب انبساط حرارتی زیاد

به طور کلی ضریب انبساط حرارتی مواد پلیمری در مقایسه با فلزات بسیاربالا میباشد . به عنوان مثال نمونه ضریب انبساط حرارتی مواد پلیمری در مقایسه با فلزات بسیار بالا میباشد .به عنوان نمونه ضریب انبساط حرارتی پلی پروپیلن و پلی اتیلن در محدوده ۱۹/۰/-۱۴/۰(mm/mk)میباشد در صورتی که ضریب انبساط حرارتی فلزات کمتر از ۲۰/۰ میباشد . هنگامی که آبگرم داخل لوله های ژلیمری جریان یابد طول لوله ها نیز افزایش میابد و در صورت بسته بودن شبکه لوله کشی ایجاد تنشهای حرارتی کرده و طول عمر لوله را کاهش میدهد . 

۲-نفوذ اکسیژن

نفوذ اکسیژن به داخل آب به خصوص در سیستمهای حرارتی تخریب اجزای فلزی را به شدت افزایش میدهد  . استفاده از لایه آلمینیوم موجب حل دو مشگل فوق میشود

لایه چسب مخصوص و ضد حرارت

در ساختمان لوله های نیو پایپ بین  لایه آلمینیوم و لایه داخلی و خارجی پلی اتیلن مشبک از دو لایه چس ب مخصوص استفاده شده است . قابل توجه است که چسبندگی خود مواد  پلی اتیلن مشبک به آلمینیوم ضعیف بوده و استفاده از چسب الزامی میباشد .

این چسب مخصوص از نوع چسب های گرما ذوب میباشد که بر پایه پلی ایلن ساخته میشود و مقاومت حرارتی آن تا ۱۱۰ درجه سانتیگراد را در زمان طولانی دارا میباشد

خواص لوله های نیو پایپ

 مقاوم در برابر پوسیدگی از داخل و خارج

لایه های درونی و بیرونی لوله های ۵ لایه نیو پایپ از پلی اتیلن مشبک  pexتشکیل شده است . این مواد بهترین مواد پلیمر بکار رفته از نظر شیمیائی  و مقاوم در برابر خوردگی است  که در ساختار لوله های نیو پایپ به کار میرود . وقی که لوله های فلزی در معرض آب و خاک قرار میگیرد پوسیده شده و آماده خوردگی و سوراخ شدن میباشد .در صورتیکه لایه پلیمری درونی و بیرونی نیو پایپ تحت تاثیر املاح موجود در آب و خاک قرار نمیگیرد

مقاوم در برابر فشار دما  در لوله های نیو پایپ به دلیل جنس پلیمر بکار رفته پکس  و بدلیل جوش طولی که در لایه آلمینیومی وجود دارد  تحمل دمای ۹۰ درجه سانتیگراد در فشار ۱۰ بار را به طور مداوم خواهد داشت . لذا امکان استفاده از لوله های نیو پایپ در علاوه بر سیستمهای آبرسانی سرد و گرم مصرفی  دمای ۶۵ درجه سانتیگراد در سیستمهای گرمایشی ۹۰ درجه سانتیگراد  مهیا میگردد.در حالیکه امکان کاربرد نسل دوم لوله ها (سبز) در سیستمهای گرمایشی . وجود ندارد .

 

 


نقش مخزن در پمپ آب

0
0

در سیستم های آبرسانی شهری،مخازن توزیع یا مخازن سرویس برای مقاصدی چون ذخیره سازی آب،متعادل سازی جریان یكنواخت تغذیه (ورودی)وجریان نایكنواخت مصرف (خروجی) ونیز تامین ومتعادل سازی، فشار طراحی واحداث می شوند .نظر به اینكه بخش قابل توجهی از هزینه های پروژه های آبرسانی شهری را احداث خازن تشكیل می دهد مهندس طراح باید اطلاعات كافی از اهداف ،تاسیسات ، ظرفیت بهینه وعملكردئ این مخازن داشته باشد . در این بخش ابتدا انواع وویژگیهای مخازن سپس محاسبات ظرفیت آنها و در پایان جانمایی وتحلیل هیدرولیكی سیستمهای دارای یك یا چند مخرن مورد بحث قرار می گیرند.


مخازن ازنظر موقعیت نسبت به سطح زمین به دو دسته تقسیم می شوند :

1- مخزن زمینی كه در روی زمین به صورت مدفون یانیمه مدفون ساخته میشود.
2- مخزن پایه دار با هوایی كه در روی پایه قرار می گیرد.

مخازن توزیع ازنظر موقعیت نسبت به سطح منطقه مصرف كنندگان به طور كلی به دودسته تقسیم می شوند :

1- مخزن سطحی كه اختلاف ارتفاع چندانی باسطح منطقه مصرف كنندگان ندارد ومعمولا درسطح زمین مستقر می شود.

2- مخزن مرتفع كه بالاتر ازسطح منطقه مصرف كنندگان توسط پایه های بتنی با فلزی (به صورت مخزن پایه دار یا هوایی) ویاتپه ماهورهای داخل واطراف شهر (به صورت مخرن زمینی ) تامین می شود شكل 1-1انواع مخازن فلزی پایه داررانشان می دهد .

مخازن از لحاظ شكل هندسی معمولا به دومنطقه مخازن استوانه ای ومخازن مكعب مستطیلی تقسیم می شوند .از لحاظ برنامه ریزی بهره برداری مخازن به صورت دوقلو ساخته می شوند . به عنوان مثال به جای ساخت یك مخ زن 6000 متر مكعبی دومخزن 3000 متر مكعبی دركنار هم ویا چسبیده به یكدیگر ساخته می شود.

تغذیه وبرداشت آب از هر مخرن ممكن اسثت با دولوله مجزا ویا یك لوله مشترك صورت پذیرد.درشرایطی كه تغذیه وبرداشت آب توسط یك لوله انجام گیرد .مخزن را شناور روی سیستم می نامند . مخزنی كه ارتفاع بلندی آن از قطرش بیشتر باشد لوله قائم نامیده می شود .

وقتی كه شبكه توزیع آب را با نیروی ثقلی از مخازن توزیع دریافت كند شبكه ثقلی نامیده می شود . بنابراین هر شبكه ثقلی باید مجهز به مخازن مرتع باشد تا آب بتواند به طور ثقلی در شبكه جریان یابد.برای برقراری جریان آب در شبكه ای كه مجهز به مخزن مرتفع نیست از پمپ استفاده می شود واین نوع شبكه را شبكه پمپاژ شده می نامند . شبكه ای كه برای جریان آب درآن از مخزن مرتفع وپمپاژتواما استفاده شود . شبكه ثقلی – پمپاژ شده نامیده می شود .

مخازن توزیع برای اهداف مختلفی درشبكه های توزیع طراحی واجرا می شوند كه این اهداف عبارتند از :

1- به منظور ذخیره سازی آب

الف- ذخیره آتش نشانی ، دسترسی فوری به مقدار زیاد آب برای آتش نشانی ایمنی جامعه را افزایش داده وموجب كاهش نرخ بیمه آتش سوزی می شود .

ب- ذخیره متعادل سازی :پمپ ها وتصفیه خانه معمولا یكنواخت بهره برداری می شوندولذا دبی خروجی آنها تقریبا ثابت است .درصورتی كه مصرف در شبكه های توزیع تحت تاثیر نوسانات لحظه ای قرار دارد . ذخیره متعادل سازی درمواقع كم بودن مصرف در شبكه مازاد آب را ذخیره ودرمواقع زیاد بودن مصرف مازاد نیاز را تامین میكند .

ج- ذخیره اضطراری :ذخیره كافی آب در سیستم تامین آب شبكه را درم واقع قطع انتقال آب از منبع تضمین می كند .

2- به منظور تامین فشار

الف- متعادل سازی فشار در سیستم توزیع استقرار مخازن مرتفع درنقاط پرمصرف، منجر به كاهش نوسان های فشار ناشی از نوسانهای مصرف می شود .

ب- افزایش فشار در نقاط دوردست : استقرار مخازن توزیع درنقاط دور از ایستگاههای پمپاژ یا خطوط اصلی به اصلاح فشار شبكه در آن مناطق منجر می شود . چنین اصلاحی را می توان با پمپ های تقویتی نیز انجام داد .
ج- متعادل سازی هد روی پمپ : استقرار مخزن مرتفع نزدیك به ایستگاههای پمپاژ منجرذ به یكنواخت تر شدن پمپاژ می شودوانتخاب پمپ ها وبهره برداری از آنها را در بالاترین كارایی میسر می سازد.

 

 

کاربرد سرکه در تاسیسات

0
0
 

 

عکس   کاربردهای جالب سرکه سفید در نظافت منزل

 سرکه به عنوان یک ماده طبیعی، تمیزکننده موثری برای نظافت منزل است. در این مطلب به چند کاربرد آن اشاره می‌شود:

۱) لوله فاضلاب؛ ریختن نصف پیمانه جوش شیرین و نصف پیمانه سرکه در لوله فاضلاب، باعث باز شدن راه لوله می‌شود و از طرفی بوی بد را برطرف می‌کند. از این ۲ ماده هر چند هفته استفاده کنید.

۲) پرده پلاستیکی حمام؛ برای از بین بردن کپک، پرده را با مخلوطی از یک پیمانه سرکه و کمی ماده پاک کننده بشویید.

۳) دوش؛ برای از بین بردن لایه ‌های رسوب از روی دوش، کمی سرکه به آن بمالید و با برس تمیز کنید.

۴) لباس؛ برای نرم و خوش بو کردن لباس ‌ها، یک چهارم پیمانه سرکه را جایگزین ماده نرم کننده شیمیایی کنید.

۵) کف پلاستیکی؛ مقداری سرکه به آب داغ اضافه کنید و کف اتاق و یا آشپزخانه را که روکش یا کف پوش پلاستیکی دارد، بشویید.

۶) پنجره ‌ها؛ مخلوطی از ۵۰ درصد سرکه و ۵۰ درصد آب برای تمیز کردن پنجره ‌ها مناسب است.

۷) ظروف چرب؛ ۲ قاشق غذاخوری سرکه را به کمی مایع ظرف شویی اضافه کنید تا قدرت تمیزکنندگی آن افزایش یابد.

 

 

رادیاتور مناسب

0
0
 

یك رادیاتور ایده‌آل وی‍ژگیهای زیر را دارد : 1 ) مصرف کم انرژی و راندمان بالا
2 ) بیشترین ظرفیت حرارتی در كمترین فضای ممكن
3 ) ماند حرارتی بهینه
4 ) سازگاری رادیاتور با فضای مورد نیاز گرمایش و مهمتر از آن همخوانی رادیاتور و سیستم تولید گرما

سایر پارامترهای مهم برای خرید یک رادیاتور :

 1) شكل ظاهری و زیبایی رادیاتور
2 ) كیفیت رنگ
3 ) مقاومت مكانیكی
4 ) مقاومت در برابر خوردگی
5 ) طول عمربالا
6 ) داشتن سطح صاف و بدون لبه تیز
7 ) كیفیت پرداخت سطح نهایی
8 ) نوع اتصالات و سهولت در نصب
9 ) قیمت مناسب
10 ) پشتیبانی خدمات و گارانتی تعویض در صورت پوسیدگی و خوردگی
همیشه به این نکته توجه کنید کالایی که گارانتی زیادی به مصرف کننده می دهد نشان دهنده عمر و ماندگاری و کیفیت بالای کالا می باشد
انتظارات امروز از یک رادیاتور :
1 ) سرعت پاسخ بالا، رفتار دینامیكی بهینه
2 ) دمای سطحی بالا برای حداکثر توان تشعشعی
3 ) زمان پایین برای گرمایش محیط
4 ) حداکثر توانایی گرمایی در هر مکان و در هر میزان عملکرد
5 ) راندمان بالا
6 ) حداکثر توانایی گرمایی در هر
7 ) رفتار دینامیکی بهینه
8 ) راندمان بالا
9 ) گرمایش مناسب در زمان عملکرد متوسط


 

 

 

شیر های رادیاتور

0
0

شیرهای معمولی رادیاتور از نظر عملكرد دارای یك تعریف كلی هستند كه شامل مسدود و یا باز نمودن جریان آب می‌باشد. ولی شیرهای ترموستاتیك رادیاتور بگونه‌ای ساخته شده‌اند كه بمنظور تنظیم دما توسط ترموستات، امكان عبور جریانهای مختلف را فراهم می‌كنند. یكی از قابلیتهای مهمی كه در برخی از شیرهای ترموستاتیك رادیاتور وجود دارد امكان تنظیم اولیه جریان آب (Presetting) می‌باشد كه در صورت مجهز بودن شیر به این سیستم می‌توان با تغییر سطح مقطع جریان آب و ایجاد افت فشار، حداكثر آب ورودی به رادیاتور را محدود كرد.

لازم به ذكر است در ساختمانهای با سیستم آب‌گرم مركزی به سبب ارتفاع طبقات و یا فاصله واحدها از مركز حرارتی معمولا توزیع گرما در تمام نقاط یكسان نخواهد بود، در نتیجه واحدهای نزدیك به موتورخانه برای رهایی از افزایش گرمای اتاق مجبور به بازكردن پنجره‌ها می‌شوند و واحدهای دورتر و یا در طبقات بالا بعضاٌ از وسایل و امكانات گرمایشی جانبی استفاده می‌نمایند. در این حالت می‌توان با استفاده از شیرهای ترموستاتیك رادیاتوری كه مجهز به سیستم تنظیم اولیه می‌باشند، جریانهای مختلف آب در رادیاتورهای طبقات مختلف ایجاد كرد

برای استفاده مطلوب و بهینه از ترموستات و همچنین كاهش اثرات مربوط به گرمای شیر و لوله‌های سطحی و هوای اطراف رادیاتور بر عملكرد شیر ترموستاتیك رادیاتور باید ترموستات بصورت افقی نصب شود. برای این منظور و باتوجه به نحوه قرارگرفتن لوله‌های ورودی آب رادیاتور، از شیرهای مختلف زیر برحسب شرایط استفاده می‌شود.

1- شیر زاویه‌دار: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از دیوار پشتی باشد.           

شیرهای معمولی رادیاتور از نظر عملكرد دارای یك تعریف كلی هستند كه شامل مسدود و یا باز نمودن جریان آب می‌باشد. ولی شیرهای ترموستاتیك رادیاتور بگونه‌ای ساخته شده‌اند كه بمنظور تنظیم دما توسط ترموستات، امكان عبور جریانهای مختلف را فراهم می‌كنند. یكی از قابلیتهای مهمی كه در برخی از شیرهای ترموستاتیك رادیاتور وجود دارد امكان تنظیم اولیه جریان آب (Presetting) می‌باشد كه در صورت مجهز بودن شیر به این سیستم می‌توان با تغییر سطح مقطع جریان آب و ایجاد افت فشار، حداكثر آب ورودی به رادیاتور را محدود كرد.

لازم به ذكر است در ساختمانهای با سیستم آب‌گرم مركزی به سبب ارتفاع طبقات و یا فاصله واحدها از مركز حرارتی معمولا توزیع گرما در تمام نقاط یكسان نخواهد بود، در نتیجه واحدهای نزدیك به موتورخانه برای رهایی از افزایش گرمای اتاق مجبور به بازكردن پنجره‌ها می‌شوند و واحدهای دورتر و یا در طبقات بالا بعضاٌ از وسایل و امكانات گرمایشی جانبی استفاده می‌نمایند. در این حالت می‌توان با استفاده از شیرهای ترموستاتیك رادیاتوری كه مجهز به سیستم تنظیم اولیه می‌باشند، جریانهای مختلف آب در رادیاتورهای طبقات مختلف ایجاد كرد

برای استفاده مطلوب و بهینه از ترموستات و همچنین كاهش اثرات مربوط به گرمای شیر و لوله‌های سطحی و هوای اطراف رادیاتور بر عملكرد شیر ترموستاتیك رادیاتور باید ترموستات بصورت افقی نصب شود. برای این منظور و باتوجه به نحوه قرارگرفتن لوله‌های ورودی آب رادیاتور، از شیرهای مختلف زیر برحسب شرایط استفاده می‌شود.

1- شیر زاویه‌دار: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از دیوار پشتی باشد.           

2- شیر زاویه‌دار راست: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از زمین و سمت راست رادیاتور باشد.

3- شیر زاویه‌دار چپ: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از زمین و سمت چپ رادیاتور باشد.        

4- شیر زاویه‌دار معكوس (UK): این مدل برای تمامی حالات فوق قابل استفاده می‌باشد با این تفاوت كه ترموستات بصورت افقی و در امتداد رادیاتور قرار می‌گیرد. (در سه حالت قبل ترموستات بصورت افقی ولی عمود بر امتداد رادیاتور قرار می‌گرفت.)

5- شیر مستقیم: هنگامیكه لوله ورودی آب به رادیاتور از دیوار جانبی مستقیما به رادیاتور وارد شود.

 

 

 

 

خواص لوله‏ های پلاستیکی

0
0
 


انتخاب ماده‏ی مناسب برای ساخت لوله‏ها به سیال منتقل شونده و مشخصه‏های سرویس و شرایط کاری سیستم بستگی دارد. بسته به نوع پلاستیک‏ها ممکن است برخی از خصوصیات پلاستیک‏ها برای سیستم و تأسیسات مورد نظر ما مطلوب و برخی نیز نامطلوب می‏باشد.انواع لوله های پلاستیکی
به هر حال برخی از خصوصیات نامطلوب را می‏توان از طریق طراحی و نصب اصولی کاهش داد یا حذف نمود اما آنچه مسلم است انتخاب جنس مناسب لوله برای کاربردهای متفاوت مستلزم داشتن دانش کافی درباره‏ی خواص، مزایا و معایب انواع لوله‏ های پلاستیکی است. در زیر به بررسی مهمترین خصوصیات و ویژگی‏های لوله‏های پلاستیکی می‏پردازیم.
مقاومت به سایش و خوردگی
بطور کلی لوله‏ های پلاستیکی از مقاومت چشمگیری در برابر انواع اسیدها، محلول‏های نمکی، مایعات و گازهای خورنده برخوردارند. در مورد سایش (erosion) میزان مقاومت لوله‏های پلاستیکی به نوع سیال منتقل شونده از داخل لوله و شرایط سرویس و سیستم بستگی دارد.
میزان مقاومت به خوردگی لوله‏ های پلاستیکی با افزایش غلظت برخی از مواد شیمیایی خاص تغییر می‏کند. برای مثال لوله‏های پلی‏اتیلن می‏تواند اسید سولفوریک 70 درصد را در °C 23 (°F 73) انتقال دهد در حالیکه برای انتقال اسیدسولفوریک 95 درصد مناسب نمی‏باشد.
درجه حرارت نیز عامل مهم و تعیین کننده‏ای برای مقاومت لوله‏های پلاستیکی در برابر خوردگی است. برای مثال برخی از لوله‏های پلی‏اتیلن که برای انتقال گازهای حاوی اکسیدهای نیتروژن در  °C23 مناسب می‏باشند نباید برای انتقال این گازها در °C50 مورد استفاده قرار گیرند.
فرمولاسیون خاص یک ماده‏ی پلاستیکی مشخص نیز می‏تواند عاملی در تعیین میزان مقاومت کلی ماده در برابر مواد شیمیایی خورنده و میزان غلظت آن‏ها باشد.

صافی جداره‏ ی داخلی


لوله‏ های پلاستیکی جداره‏ های داخلی فوق‏العاده صافی را دارند که باعث جلوگیری از تجمع هر نوع رسوب بر روی جداره‏ های داخلی‏شان می‏گردد و بنابراین بروز مشکل گرفتگی و انسداد به واسطه‏ی کاهش تدریجی قطر داخلی در اثر تجمع رسوبات در مورد لوله ‏های پلاستیکی منتفی می‏گردد. در حالیکه لوله ‏های فلزی به مرور زمان در اثر خوردگی از بین رفته و در اثر تجمع رسوبات بر روی سطوح داخلی‏شان افت فشارهای اصطکاکی در آن‏ها افزایش یافته و در نتیجه ظرفیت آن‏ها برای انتقال سیالات کاهش خواهد یافت.

 

 

Viewing all 869 articles
Browse latest View live




Latest Images